Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 28., vasárnap

16.896 - özv. Horthy Istvánné gr. Edelsheim-Gyulai Ilona főméltóságú asszony életének 96. évében elhunyt. > Búcsúztatása az alábbi két helyen történik


Feladó: Társaság Horthy Miklós
Dátum: 2013. április 28. 11:47
Tárgy: Búcsúztatása az alábbi két helyen történik 
Címzett: Kutasi József Antal

GYÁSZJELENTÉS

Kiadva 2013. április 25-én

Özv. Horthy Istvánné temetését szervező bizottság által 

Kapcsolat: Koltay Gábor főrendező 06/30-9-519-873

Kocsis Sándor főszervező 06/20-9-444-166

 

 

Amint arról már értesülhettek, özv. Horthy Istvánné gr. Edelsheim-Gyulai Ilona főméltóságú asszony életének 96. évében elhunyt.

 

Búcsúztatása az alábbi két helyen történik.

 

Budapest  2013. május 1.  de. 9 óra (Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templom- az Erzsébet híd pesti hídfőjénél.

Beszédet mond Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter úr.

Koszorúk, virágok elhelyezésére, tiszteletadásra reggel 7.00 és 8.50 között van lehetőség.

 

Kenderes  2013. május 2. de.11 óra (Horthy Liget – Horthy Mauzóleum,  a temető közelében)

Beszédet mond Lezsák Sándor úr, az Országgyűlés alelnöke

Itt tiszteletadásra, virágok elhelyezésére 9.00 és 10.50 között van lehetőség.

 

Az esetlegesen későn érkezőket mindkét helyszínnel kapcsolatban arra kérjük, hogy  mozgásukkal ekkor már ne keltsenek zavart, Kenderesen a mauzóleum előtt lesz még alkalom a tiszteletadásra, virágelhelyezésre.

Az előzetes jelzések szerint mindkét helyszínen nagyon sok ember fog megjelenni, ezért a tiszteletadás rendje és méltósága érdekében a Horthy család, valamint a Temetést Szervező Bizottság (TSzB) az alábbiakat kéri, mely protokolltól nem lehet eltérni. A búcsúztatás sajtónyilvános, de néhány helyen (a mauzóleum és annak kertje, a kastély bizonyos belső tere stb.) fotósok és operatőrök számára nem lesz elérhető. Ezekre a helyekre - a tumultuózus jelenetek elkerülése végett - csak néhány, a TSzB által adott kitűzővel lehet csak bemenni. Kérjük ennek szíves megértését.

A különböző rendek, szervezetek figyelmét felhívjuk a Horthy család levelében foglaltakra.

Tisztelettel kérjük (mindkét helyszínen) a ravatalnál búcsúzókat, hogy főhajtásuk, tisztelgésük rövid legyen. Az amatőr fotósokat arra kérjük, hogy a búcsúztatás-szertartás alatt egyáltalán ne mozogjanak, és mozgásuk az egyéb helyszíneken is a legnagyobb figyelmességgel, diszkrécióval történjék. (pl. a családtagok, vagy a kamerák elé ne álljanak stb.)  Határozott kívánság, hogy a család egyetlen tagját se kérjék interjúadásra, vagy közös fénykép készítésére.     Ezúttal az ilyen kérés a legnagyobb tiszteletlenség lenne. Könyvek, fényképek stb. dedikálására sincs lehetőség. Erre ifj. Horthy István úr szeptember 1-jén a temetés 20. évfordulóján, Ilona asszony márványtáblájának avatása alkalmával lát lehetőséget.

 

Végezetül pedig idézet Horthy István 2013. április 19-én kelt, a búcsúztatást szervezőkhöz írott leveléből.

„Hangsúlyosan kiemelem és kérem, hogy az Édesanyám által és általam is helyesnek tartott, a korábbi években kialakult gyakorlat szerint, semmiféle politikai kampányra a búcsúzás szomorú alkalmát senki ne használja fel.  

A magyar belpolitikai megosztottságról tudok, ez sajnálatos, de ennek a leg- kisebb megjelenése (politikai beszédek, pártzászlók, jelképek, feliratok formájában) is sértené elhunyt Édesanyám emlékét, akaratát. Szerénysége azt is megkívánja, és én is kérem, hogy még a virágot, koszorút hozó szervezetek nevei se hangozzanak el, hanem egymás után, sorban, némán helyezzék el a tisztelők az emlékezés virágait. Ez a gesztus, ha szimbolikusan is, de jelezné a magyarság egységét legalább ezen a búcsúztatáson, hiszen ő részrehajlás nélkül, minden magyart tisztelt, becsült és szeretett. A koszorúkat elhelyező valamint tisztelgő katonák és (kizárólag) tengerész díszegység részvételével egyetértek. Egyéb szervezeteket, hagyományőrzőket, egyenruhásokat kérem, hogy csak 2-2 fővel képviseltessék koszorúzáskor egységeiket.”                          

 

A TSzB elnézést kér azért, hogy a búcsúztatás időpontjának közlése ennyi ideig váratott magára, de ezt adminisztratív akadályok (engedélyek stb.) és a szállítással kapcsolatos ügyek intézése nehezítette, késleltette.  

Kérjük a közleményünkben foglaltak tiszteletben tartását és betartását.

                                                                       Temetést Szervező Bizottság