Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 9., kedd

16.828 - Ezerkétszáz cég egy kecskefarmon: 4830000 milliárd forintot bújtatnak offshore-cégek

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Ezerkétszáz cég egy kecskefarmon: 4830000 milliárd forintot bújtatnak offshore-cégek 
2012.04.07 09:32 paicesprofit.hu - Népszava 

A Wikileaks-botrány óta példátlan felzúdulást váltott ki az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ), amely csütörtökön több ország vezető sajtóorgánumában kezdte meg az offshore-ügyletekre vonatkozó adatok közlését, írja a paicesprofit.hu. 

Az adatok elképesztően hatékony hálózatot lepleznek le, amely 170 országra terjed ki, és amelynek segítségével 21 ezer milliárd dollárt (mintegy 4,4 ezer billió forintnak megfelelő összeget) vontak ki az adóhatóságok figyelő tekintetei elől adóparadicsomnak számító országokba.(A piacesprofit.hucikkét teljes terjedelmében itt olvashatja.) 

A botrány kipattanása óta számos országban indult nyomozás az ügyben: Mongóliában például egy magas rangú politikus bukott bele egymillió dolláros svájci számlájába, a Fülöp-szigeteken a volt diktátor, Ferdinand Marcos lánya ügyében indult nyomozás, aki a karib-tengeri adóparadicsomokban üdülteti a pénzét, de offshore-botrányba bukott bele Francois Hollande francia elnök egyik jobbkeze is. Az adatok arra is rávilágítottak, hogy milyen összefonódások vannak a politikai és a gazdasági elit között, így például az Orbán-kormány egyik nagy barátjának számító Azerbajdzsán elnökének családja hogy kapott több millió dollárt egy a nyersanyag-kitermelésben érdekelt azeri mágnástól. 

Két évvel ezelőtt a magyar kormány lehetőséget adott az offshore-számlákra kimentett pénzek visszahozására. Lázár János szerint 67 milliárd forint érkezett haza Magyarországra, amiből mintegy 7,1 milliárd adó került befizetésre. Ez az akció december 31-én lejárt. A politikus kiemelte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint legkevesebb 1000 milliárd forint van még külföldön, de egyes becslések szerint ez a kétezer milliárd forintot is elérheti. Németországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában is folyik a kivitt pénzek vitája, Ausztriában is 15 milliárd eurós összeget keresnek. 

A most nyilvánosságra került - és várhatóan a következő hetekben nyilvánosságra kerülő - adatok segítséget nyújthatnak az adócsalások rendszerének leleplezésében. Az már most tudható, hogy a rendszerben jól-rosszul megfizetett strómanok, fantomcégek és fiktív számlák, teljesítési utalások segítették az adóelkerülést. Így lehetséges például, hogy egy kajmán-szigeteki brit származású asszony - részben kecskefarmként is szolgáló - házába például 1200 cég van bejegyezve (ezeknek egyébként igazgatója is), amelyek együttesen milliárd dolláros éves forgalmat bonyolítanak. (Magyarországon is nemegyszer bukkant cégtemetőkre a NAV.) 

Kapcsolódó: 
   Israel Hacked: Anonymous assault act of protest, not terror