Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. április 27., szombat

16.888 - Tényleg a Fidesz-alapítvány pénzeli a békemeneteseket > 2013. április 25., csütörtök, 12:19 hvg.hu


Tényleg a Fidesz-alapítvány pénzeli a békemeneteseket 
2013. április 25., csütörtök, 12:19 hvg.hu 

Közzétette gazdálkodási adatainak egy részét a békemeneteket is szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), amely e szerint 46,5 milliós évi bevételéből 40 milliót a Fidesz pártalapítványtól kapott adományként. 

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) "figyelemmel a Haza és Haladás Egyesület irányunkba megnyilvánuló információ éhségére", a törvényben meghatározott határidőn belül nyilvánosságra hozta számviteli és közhasznúsági jelentéséből a 2012-es évre vonatkozó bevételi adatait - írta csütörtöki közleményében a békemeneteket is rendező szervezet. 

A szervezet - amelynek bevétele 46,5 millió forint volt - tavaly a Fidesz pártalapítványától, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól 40 millió forint támogatást kért és kapott, amit "a nemzeti érzelmű polgárok összefogásának érdekében használt fel" - írja a közlemény. További bevételeiket a magánszemélyektől kapott támogatások jelentették, a kapott támogatásokkal és adományokkal pedig az alapítvány a jogszabályok előírása szerint elszámolt - tették hozzá. 

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány vezető tisztségviselőinek nem nyújtott sem pénzbeli, sem természetbeni juttatást. 

"Visszautasítjuk a Haza és Haladás Egyesület azon állítását, miszerint a Gyurcsány-Bajnai kormány múltbeli tevékenységéről szóló ismeretterjesztésünkre támogatást kaptunk volna költségvetési szervtől, Fideszől vagy más párttól, alapítványtól vagy külföldi intézménytől. Ez irányú kiadásainkat, mint ahogy azt már többször jeleztük, magánszemélyek és kisvállalkozások segítségével rendeztük" - írták. 

 
Fotó: Túry Gergely

"Az ismeretterjesztéssel kapcsolatos költségek a fizetési határidők figyelembe vételével a 2013-as számviteli beszámoló részét képezik, amit alapítványunk a törvényi határidő betartásával a megfelelő időben közzé tesz a személyiséghez fűződő jogok védelmét tiszteletben tartva" - írták. 

"A lepel lehullt: amit eddig is sejthettünk, immár be is ismerték: a CÖKA valóban a Fidesz által finanszírozott álcivil szervezet" - reagált a bejelentésre a Haza és Haladás Egyesület. "Fellengzős közleményük ellenére azonban nem adtak kielégítő választ arra a kérdésünkre, hogy közpénzből finanszírozták-e háromszázmilliós gyűlöletkampányukat, melynek célja Bajnai Gordon lejáratása volt" - tették hozzá.