Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. július 1., hétfő

17.315 - Semjén Zsolt: akiknek nem tetszik az adóztatás, elmehetnek az országból


Semjén Zsolt: akiknek nem tetszik az adóztatás, elmehetnek az országból 
2013. 7. 1. 10:46 VG 

Semjén Zsolt szerint azok a szolgáltatók, amelyek nem értenek egyet a szolidaritás elve alapján kimunkált feltételekkel, "akár el is mehetnek" az országból. A miniszterelnök-helyettes ezt a rezsicsökkentéssel kapcsolatban nyilatkozta a Heves Megyei Hírlapnak. 


A lap hétfői számában megjelent interjúban a miniszterelnök-helyettes egyebek mellett arról beszélt, hogy az érintett multinacionális cégek sajnálják az extraprofitjukat, de "el kell fogadniuk, hogy a magyar kormány számára viszont a magyar emberek érdeke az első." Közlése szerint "nem tűrhető, hogy a nagy cégek többet kaszálnak itt, mint Nyugat-Európában vagy a szomszédos országokban". 
Semjén Zsolt úgy fogalmazott: "aki a szolidaritás elve szerint elvárható feltételekkel nem ért egyet, az akár el is mehet innen." 
A hatvani látogatása során a megyei lapnak nyilatkozó miniszterelnök-helyettes megerősítette, hogy lesz harmadik üteme a rezsicsökkentésnek, mert a kormány filozófiája a szolgáltatásoknál nem piac-, hanem szolidaritásközpontú. 
Semjén Zsolt a Hatvanban épülő vadászati múzeumról szólva elmondta, a város ideális helyszíne lesz az intézménynek, hiszen nincs messze a fővárostól, a település pedig ezer szállal kötődik a vadászathoz. 

Ismerős szavak? 
2006-ban az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkaadók megkérdőjelezték a tervezett adóemelések egyensúlyjavító szándékát. Gyurcsány Ferenc, akkori kormányfő úgy reagált, akinek nem tetszik a programja, elhagyhatja az országot. 
Azóta a Fidesz sokszor hozza fel Gyurcsány szavait, és szinte minden az elvándorlással vagy adókkal kapcsolatos témában bevetik. 
Legutóbb 2013 márciusában Pósán László fideszes országgyűlési képviselő mondta azt, hogy aszocialisták szerint el lehet menni ebből az országból, szerintünk nem. 
Pósán kijelentette, 2002 és 2010 között duplájára nőtt a munkanélküliek száma Magyarországon, és míg Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő annyit üzent a fiataloknak, "el lehet menni az országból", az Orbán-kormány számos intézkedése arra irányul, hogy itthon lehet maradni, haza lehet jönni - jelezte a politikus a Debreceni Egyetem központi épülete előtt tartott tájékoztatóján. 

Kit is adóztat a kormány? 
A második Orbán-kormány kommunikációja szerint a céljuk, hogy a vállalatokat adóztassák az emberek helyett; gyakorlatilag azonban a vállalatokat adóztatják, de mégis a fogyasztók fizetnek. 
Kivetették például a bankadót, bevezették a tranzakciós illetéket, majd megemelték azt a kézpénzfelvétel és az átutalás után. A pénzintézetek a terheket áthárították az ügyfelekre, és várhatóan az illeték mostani emelésével is a fogyasztók járnak rosszul. 
Múlt héten pedig például a Waberers's jelezte, hogy ügyfeleire hárítja az e-útdíjat, vagyis ez az adó is egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megjelenjen az árakban. 
Az már fel sem merül, hogy az intézkedésekről hatástanulmányt készítsenek, inkább a zárószavazás előtti módosítók írják felül mostanában a törvénytervezeteket - jó példa erre az önkormányzati adóságok átvétele utáni tervezett 7 százalékos adó, ami helyett 208 százalékos tranzakciós adót kapnak a bankok. 
Szerző: Heves Megyei Hírlap - Világgazdaság Online 

Kapcsolódó: 

   Egy forint adót nem fizetett Semjén Zsolt 
   A korábban közöltnél is magasabb az államadósság 
   Mától olcsóbb az élet Magyarországon 
   Horn Gyulára emlékezett a Komárom-Esztergom megyei Fidesz 
   "Közénk is lövethettek volna" - az őrület jelei a házelnökön