Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 9., kedd

19.316 - ​Sokszor kérdezik a Magyarok Világszövetségnek elnökétől, hogy miért nem hallani-látni őt évek óta rádióban-televízióban.

Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2014. szeptember 8. 21:43
Tárgy: Sajtótörténeti kuriózum, avagy durva cenzúra a Magyar Nemzetben
Címzett: 
Kutasi József Antal​

Sokszor kérdezik a Magyarok Világszövetségnek elnökétől, hogy miért nem hallani-látni őt évek óta rádióban-televízióban. A kérdezők ritkán hiszik el, hogy ez nem elzárkózásának, még kevésbé tétlenségének tudható be, hanem a Magyarok Világszövetségét és Patrubány Miklóst évek óta sújtó, szervezett, teljes körű elhallgatás következménye. A nyáron ennek a kirekesztésnek egy döbbenetes esetére derült fény.
Egy vidéki magánember tüntetést jelentett be 2014. július 28-ára, az első világháború kitörésének 100. évfordulójára, a budapesti Hősök terére, amelyre első szónoknak meghívta a Magyarok Világszövetségének elnökét, Patrubány Miklóst. Az eseményen megjelent néhány újságíró és fotóriporter is. És csoda történt.
Másnap Bottyán Zoltán, az MVSZ Kárpát-medencei Térségének alelnöke örömmel újságolja Pásztóról, hogy megvette a Magyar Nemzetet, és annak második oldalán, főhelyen nagyméretű fényképen „sztárolják" a lapból évek óta kirekesztett MVSZ-elnököt. Sőt a képhez rendelt szövegben is tisztességesen beszámolnak a nagy világégés kapcsán általa mondottakról.

1.      kép – A Pásztón árusított Magyar Nemzet
Nosza, megvették Budapesten is az újságot, ám annak 2. oldalán híre-hamva nem volt a Patrubány Miklóst ábrázoló fényképnek! Pedig a világháborús cikk a helyén volt.

2.      kép – A Budapesten árusított Magyar Nemzet
A két újságot, a Pásztón és a Budapesten árusított Magyar Nemzetet, az MVSZ augusztusban ülésező Elnöksége látta először egymás mellé téve. A tíz országból érkezett tisztségviselők egyszerre ámultak: ilyet, hogy egyazon napilapnak, egyazon napon, más-más helyen árusított példányai eltérjenek egymástól, még egyikük sem látott, nem hallott! Pedig „csak" a Magyarok Világszövetségét sújtó durva cenzúráról volt szó. Magyarországon ez is lehetséges. Az ügyeletes cenzor, vélhetően a budapesti árusításra szánt példányok nyomása előtt észrevehette, hogy a második oldalon valamilyen szerkesztői"tévedés" folytán ott díszeleg a teljes tilalom alá eső személy fényképe. Gép állj! Képet cserélj! Új nyomólemezt! És folytatható a nyomás. A vidékre időközben már útra indított számokat immár nem vonták vissza. Így kerülhetett a cenzúrázatlan lap a pásztói újságárushoz.

Ezt a történést valószínűsíti az a tény is, hogy a fénykép alatti szövegből is elhagyták a Patrubány Miklós beszédéről írt beszámoló leglényegesebb mondatát, amely a cenzúrázatlan lapszámban még megjelent. A kicenzúrázott mondat így hangzott: Ha Magyarország olyan politikát folytatott volna előzőleg, mint az angolok vagy a franciák, akkor a Kárpát-medencében senki sem beszélt volna románul, szlovákul, szerbül „És akkor Trianon sincs."

Gondosan átnéztük Magyar Nemzet 2014. július 29-i számának mindkét példányát. A Pásztón és a Budapesten árusított példányok között más eltérést nem találtunk.

3.      kép – A Magyar Nemzet ominózus számának címlapja
A fenti sajtótörténeti kuriózum egy apró életkép a Magyarok Világszövetségével szemben Magyarországon alkalmazott bánásmódról.

MVSZ Sajtószolgálat
8367/140908

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.