Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 9., kedd

19.318 - Földművelésügyi Minisztérium: Egy jottányit sem engedünk a magyar földből

Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum: 2014. szeptember 8. 15:45
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2014-09-08
2014. szeptember 1-7.
Jövőre 11 milliárdra nő az állatjóléti támogatás a baromfiágazatban

A baromfiágazatban 8 milliárd forintról 11 milliárd forintra nő jövőre az állatjóléti támogatások összege - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár pénteken Kiskunfélegyházán, egy szakmai tanácskozáson.

Támogatást kapnak az orosz embargóval sújtott zöldség- és gyümölcstermelők

Az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött.

Támogatást kap a meggyfeldolgozás

Vissza nem térítendő általános csekély összegű támogatást vehetnek igénybe a termelők, a feldolgozók és a TÉSZ-ek, a meggy többlettermés feldolgozása és a feldolgozott meggy piacról történő ideiglenes kivonása céljából a földművelésügyi miniszter rendelete alapján.

Magyar-kínai vegyes vállalat alakult barrique hordók gyártására

Magyar-kínai vegyes vállalat alapításáról írt alá megállapodást vasárnap Budapesten a Trust Hungary Zrt. és a kínai Huai Lai Amethyst Manner Co. vezetője. Az eseményen jelen volt Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Csang Csing-vej, Hopej tartomány kormányzója.

Növekszik a magánerdők aránya

Bitay Márton Örs, az FM állami földekért felelős államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) két évtizedes fennállását méltató rendezvényén mondott beszédet.

A kormány növelni kívánja a vadhúsexportot

A magyar konyhára méltán büszkék lehetünk. Hazánk gasztrokultúrája vadban is bőséges eledelek sorát kínálja számunkra. Elődeink sokkal több vadhúst fogyasztottak, mint korunk embere – mondta a VIII. Vadgasztronómiai Fesztivált megnyitó beszédében Bitay Márton.

A kiváló minőségű hazai libamáj ünnepe is az ágazatot erősíti

A víziszárnyas-ágazat, ezen belül a libatenyésztés – amely az Alföld középső és déli részén körülbelül tízezer ember megélhetését biztosítja – nemzetgazdasági érdek, a libamáj pedig Magyarország prémiumkategóriás terméke, amelyre büszkék vagyunk – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár a VI. Libamáj fesztivál megnyitóján. A budapesti Erzsébet téren vasárnap estig kóstolhatók a legkülönfélébb libából készült ételek.

A Koch Borászat az „Év pincészete" cím idei nyertese

Az „Év Pincészete" díjnak az adja a legnagyobb értékét, hogy egy közösséget díjaz. Olyan közösséget, ahol szép borokat készítenek, emellett közös munkával népszerűsítik a magyar bort, a borkultúrát, ápolják és együtt élnek a természettel: nem megváltoztatni, nem kihasználni akarják, hanem együtt élni vele – fogalmazott az „Év pincészete" díj átadásán Zsigó Róbert.

A szőlőtermesztés hagyományainak megőrzésére hívta fel a figyelmet V. Németh Zsolt

A szőlőtermelők, a szántóföldeken gazdálkodók és az erdészek munkáját is jelentősen megkönnyíti az új makadámút – jelentette ki V. Németh Zsolt Bérbaltaváron, a szőlőültetvényhez vezető út átadásán. A beruházásra az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból, a mezőgazdasági utak fejlesztésére kiírt pályázaton nyertek mintegy 22,5 millió forintot.

Átadták a Széll Kálmán majort – félmilliárdos fejlesztés az Őrségben

Korszerű, gazdasági és természetvédelmi szempontból is jövőbe mutató fejlesztésnek nevezte az őriszentpéteri majorság bővítését V. Németh Zsolt.

Magyarország erdőterülete folyamatosan nő

Száz év alatt Magyarország megduplázta erdőterületét, így mára az ország több mint egyötöde erdő, ami minden évben több ezer hektárral tovább bővül az új telepítéseknek köszönhetően – fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) jubileumi ünnepségét üdvözölve.

Korszerű műszaki ismeretek is segítik az élelmiszertermelést

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 233. tanévének megnyitó ünnepségén az esküre összegyűlt mintegy háromszáz új hallgatót Lovász László, az MTA elnöke, Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára köszöntötték.

Magyar-orosz agrárminiszteri találkozó lesz Moszkvában

Magyar-orosz agrárminiszteri találkozó lesz a tervek szerint hétfőn, szeptember 8-án, az orosz fővárosban - tájékoztatta a földművelésügyi miniszter az MTI-t.

Az ukrajnai tűzszünetnek nincs közvetlen hatása az embargóra

A Minszkben aláírt fegyverszüneti jegyzőkönyvnek nincs közvetlen hatása az embargóra - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken az MTI-nek telefonon Brüsszelből, ahol részt vett az uniós országok agrárminisztereinek tanácsülésén.

Együtt küzdünk a magyar gazdák érdekeiért

A mai napon egyeztető megbeszélést folytatott Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő és az orosz embargó miatt összehívott rendkívüli Mezőgazdasági és Halászati miniszteri tanácsülés miatt Brüsszelben tartózkodó Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

​​
Egy jottányit sem engedünk a magyar földből

Ezt hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Brüsszelben az Andrä Rupprechter osztrák agrárminiszterrel folytatott kétoldalú tárgyaláson. A találkozót, amelyre közel egy év után került sor, az osztrák fél kezdeményezte.

A mezőgazdaság nagyban hozzájárult a GDP növekedéséhez

A magyar mezőgazdaság teljesítménye nagyban hozzájárult a GDP II. negyedévi jelentős mértékű, 3,9 százalékos növekedéséhez - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön az MTI-nek.

A vidéki mobilitást és versenyképességet is javítja a közösségi közlekedés fejlesztése

Nem csak biztonságosabbá és komfortosabbá teszi az utazást, de az érintett települések mobilitását és versenyképességét is javítja a kistérségi közösségi közlekedés fejlesztése – jelentette ki a földművelésügyi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a megújult Volán buszpályaudvar átadó ünnepségén, Karcagon.

Idén 27 ezer diák tanul az agrárszakképzésben

A most induló tanévben 27 ezer diák tanul a Földművelésügyi Minisztérium iskoláiban, hétezren most kezdik tanulmányaikat - mondta a tárca vezetője hétfőn az agrárszakiskolák országos tanévnyitó ünnepségén Tatán, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskolában.