Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. január 5., kedd

20.775 - ​Óriási Krisztus szobor Tokaj-Hegyalján


Feladó: Miklos Vigh 

Dátum: 2016. január 3. 17:01
Tárgy: gigantikus Krisztus szobor immár Magyarországon is
Címzett:


​​
Óriási Krisztus szobor Tokaj-Hegyalján

(Járja körbe az Áldó Krisztus szobrot virtuálisan is!)

Nyolc és fél méter magas, gránitból készült Áldó Krisztus szobrot állítottak fel Tarcalon.

A monumentális alkotást egy vállalkozó adományozta és a tokaj-hegyaljai település Ó-temető feletti dombján helyezték el. 
A mintegy 50 tonnás szobor minden bizonnyal turistalátványossággá is válik, ekkora méretű és témájú alkotás eddig nem volt a térségben


http://hegyalja.info/upload/image/20150326aldokrisztus1.jpg
http://hegyalja.info/upload/image/20150326aldokrisztus2.jpg


A felajánló egy márvány-, gránit- és kőfeldolgozással foglalkozó gávavencsellői cég vezetője. Petró Attila hívő emberként sokat járt a tarcali Mária-Terézia kápolnában, ahol egyszer egy papírlapot talált, amin egy Jézus-szobor kép volt. Ez adta az ötletet arra, hogy megvalósítsa a látottakat a Tokaji hegy oldalában. A monumentális alkotást a szintén hegyaljai (szerencsi) Szabó Sándor szobrászművész készítette öt hatalmas gránittömbből. Az adományozó mindössze annyit kért cserébe, hogy méltó körülményt alakítsanak ki a szobor környékén.
- Egy sétányt építünk itt ki, ez augusztus végére készül el – mondta Butta László Tarcal polgármestere a HegyaljaInfo-nak. A szobor felszentelése is ekkorra várható. – Gyümölcsfa-ligetet, tájjellegű bokrokat is telepítünk a két és fél méter széles sétány környezetébe. A szobrot négy reflektorral akarjuk megvilágítani, így szürkülettől pirkadatig is látható lesz – tette hozzá a polgármester.
A zarándokturizmus is célA szobortól a zarándokturizmus fellendülését várják. Erre minden esély meg is van Tarcalon, hiszen még ebben az évben elvégzik a Mária-Terézia kápolna felújítását is, a munkálatokat Degenfeld grófnő finanszírozza. Előtte pedig egy új 34 férőhelyes zarándokházat is átad a katolikus egyház, tovább növelve a hívők komfortérzetét.
Tarcal egyébként pontosan a Mária út (Mariazell-Máriapócs-Csíksomolyó) főtengelyén fekszik, a település idén augusztusban az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapba is bekapcsolódik.
fotók: Csáki Szilárd | hegyalja.info