Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2016. január 6., szerda

20.786 - Vízkereszt napja van, Jézus megjelenését ünneplik > 2016. január 06. szerda

Vízkereszt napja van, Jézus megjelenését ünneplik

  • Nyomtatás
  • E-mail
Közzétéve: 2016. január 06. szerda, 08:42
Írta: sinka
Vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe, amelyet a katolikus egyház január 6-án tart parancsolt ünnepként. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezen a napon a katolikus híveknek kötelező szentmisén részt venniük - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata. Az ünnep magyar elnevezése az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.

Vízkereszt napja, mint Jézus születésének és a háromkirályoklátogatásának, Jézus keresztségének és a kánai menyegzőnek az ünnepeVízkereszt napja, mint Jézus születésének és a háromkirályoklátogatásának, Jézus keresztségének és a kánai menyegzőnek az ünnepeVízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni, mint Jézus születésének és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának, Jézus keresztségének és a kánai menyegzőnek az ünnepe - írta az MKPK.

 

A II. vatikáni zsinat rendelkezései értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve. Jézus megkeresztelkedésének ünnepét a rákövetkező vasárnapon tartják. A kánai menyegzőről, amelyen Jézus első csodáját vitte végbe a vizet borrá változtatva, egy közbeeső hétköznapon emlékezik meg az egyház - olvasható a közleményben.

 

Hozzátették: a vízkereszt azért is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelések időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat, valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat.

 

wMTI