Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. január 18., péntek

107 - Felhívás 2008. január 21-re, az engedetlenség napjára!

Von: Kutasi József [mailto:antal@jozsef-kutasi.de]
Gesendet: Freitag, 18. Januar 2008 13:39
An: daniel@kutasi.eu
Cc: Kutasi József
Betreff: Felhívás 2008. január 21-re, az engedetlenség napjára!

Von: Mészáros Éva [mailto:k.meszaroseva@invitel.hu]
Gesendet: Donnerstag, 17. Januar 2008 20:31
An: antal@jozsef-kutasi.de;
Betreff:
Ne írják alá az elszámolási listát!

Alulírott  Dr. Nagy Attila, az MVSZ elnökének megbízásából az egészségbiztosításról szóló  törvénytervezet népszavazási aláírásgyűjtésének előkészítésében a szervezet  egészségpolitikai képviselője vagyok.
Ezúton kérem  a jelenlegi magyar országhatáron túl élő honfitársainkat, hogy a népszavazást  támogassák.
A címben  megfogalmazott felhívásomhoz pedig segítséget kérek. Az itthon élőknek  nyomatékkal hívják fel a figyelmét, hogy a jogos állampolgári engedetlenség  kinyilvánításával olyan folyamatot lehet elkezdeni, mellyel megakadályozható  lenne a magyar egészségügy végső tönkretétele.
Egyre  nyilvánvalóbb, és egyre többen mondják is, hogy be kell avatkozni az egészségügy  átalakításának menetébe, aminek jelenleg napirenden lévő pontja az  egészségbiztosítási törvény. A sokat emlegetett állampolgári engedetlenség  kinyilvánítására van egy (utolsó) olyan lehetőség, ami nem fenyeget  sztrájkhelyzettel, nem befolyásolja (ellenkezőleg – javítja) az egészségügy  működőképességét, nem okoz anyagi kárt, és még az orvostársadalom  megosztottságát sem lehet felhozni ellen kifogásként. (A vizitdíj ügyében  ugyanis jól megtervezetten – anyagi alapon – előre megtörtént az orvosok  csoportjainak szembeállítása.)
             Bár az egyértelműen betegellenes egészségbiztosítási törvény  megakadályozására most több érdemleges szakmai és civil megmozdulás kezdődött,  az orvosok és betegek együttes véleménynyilvánítására, a címben szereplő  állampolgári engedetlenség megmutatására egy sajátos lehetőség kínálkozik. A  beköszöntött 2008-as év újabb adminisztrációs terhet rótt az orvosokra, ami  egyúttal szánalmas, nevetséges, körülményes és legfőképp értelmetlen. Ez pedig  az orvosnak a számlaadási illetve elszámolási lista átadási kötelezettsége, ami  immár valamennyi orvost terhel körzetben, rendelőintézetben és kórházi  osztályokon. Aki még nem találkozott vele annak elmondom: a rendelőintézeti  orvosnak a számítógépes orvosi vélemény mellett egy külön lapon ki kell  nyomtatni az elvégzett beavatkozások pontértékeit. Azt beszorozva a pontszám  szorzójával, kiderül vizit forintértéke, miközben a betegnek természetesen nem  kell fizetnie, de ez alkalmas a beteg megzavarására. Mintha a háttérben az  munkálna, hadd lássa a beteg, hogy mennyibe is kerül az ellátása. Tehát a  pénzzel való játszadozás (a valós orvosi munka helyett) már a rendelés elején  megkezdődik a vizitdíjjal, majd a végén a gyógyító szó és reményt keltő  elbúcsúzás helyett egy, a beteg számára többnyire nehezen értelmezhető számlát  is a kezébe kell nyomni. A bajokat tetézi, hogy ezt az orvosnak és a betegnek is  alá kell írnia, az aláírás pedig a rendszer elfogadását, támogatását jelenti.  De: ugyanezen aláírásnak a beteg általi megtagadása végre felhívhatja az  egészségügyi kormányzat figyelmét arra, hogy nem vagyunk kötelesek bármilyen  íróasztal mellett született, esztelen intézkedést teljesíteni, ahogyan az orvos  sem kényszeríthető az orvosi esküjével vagy a józan gondolkodással ellentétes  cselekedetre.
             Kívánatos, hogy a jelen helyzetet az orvosok magyarázzák el betegeiknek,  és ők maguk is kezdeményezzék az aláírás megtagadását. Ha ez 2008. január  21-étől kezdődően egységesen megvalósul, igazi tükre lehet az ország  véleménynyilvánításának. (E dátum megelőzi a február 11-re tervezett, az  egészségbiztosítási törvény ügyében tartandó parlamenti  szavazást.)
             E sorok írója visszajelzést vár orvoskollégáitól, külön jelezve azt, ha  valaki a televízió, rádió vagy újság nyilvánosságát is vállalja, mert a média  érthető érdeklődést tanúsít, helyi és országos szinten is megszólalást fog  biztosítani.

Dr. Nagy Attila
PhD., urológus és patológus  szakorvos, Debrecen
Elérhetőség: villámposta –
drnagyattila@yahoo.co.uk
Mozgó távbeszélő: 06  70-2522831

Ha van rá lehetősége, küldje tovább hírleveleinket  barátai, rokonai, ismerősei e-mail címére. Ezzel is segíti a Magyarok  Világszövetsége munkáját.
MVSZ  Sajtószolgálat