Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. augusztus 4., kedd

3.158 - Szöőr Anna Jobbik Magyarországért Mozgalom Solymári Szervezet: Néhány nappal az írásom megjelenése után, az utcán megállított egy szóróanyagot osztogató lány.

"Fejfájás elleni gyorskölcsön"

Gyakorló pszichológusként hiszem és vallom, hogy a testet megtámadó betegségek eredetei legtöbbször lelki okokra vezethetőek vissza. Ezért gyakran elvi harcba szállok az orvos kollegáimmal, azokkal akik úgy gondolják, hogy a gyógyuláshoz elég néhány szem pirula. Amikor azonban otthonvédőként felszólalok a közüzemi tartozásukat fizetni, vagy devizahitelüket visszafizetni nem tudó, kilakoltatás előtt állók emberi jogai védelmében, magam is belesodródom a betegséget csak tünetileg kezelő gyógyító szerepébe.

Hogy ebből a szerepemből idővel kilépjek, készítettem a bajba jutottak számára egy, a végeláthatatlan adósság spirál elkerüléséhez szükséges felvilágosító anyagot. Úgy éreztem, kötelességem tájékoztatni a látszólag kilátástalan helyzetben lévő embereket válságuk kezelésének lehetőségeiről, hiszen őket a sokkos állapotuk cselekvésképtelenné béníthatja. A reménytelen eladósodás megelőzését szolgáló írásom lényege, hogy meggyőzzem a bajba jutottakat arról, hogy félelmükben ne uzsorakölcsönt vegyenek fel. Ehelyett inkább próbálják meg az érdekeiket hivatalos tárgyalásokkal ott érvényesíteni, ahol eredetileg tartoznak. Tehát a tünet keserű pirulákkal való kezelése helyett megkezdeni a lassú oki terápiát.

Néhány nappal az írásom megjelenése után, az utcán megállított egy szóróanyagot osztogató lány. Két kamasz fiú édesanya vagyok, így manapság minden fiatalban az értelmes munkáért reménytelenül küzdőt látom. Így enyhe szánalomból a lány első szavára megálltam és figyelmesen végighallgattam a reklám szöveget.

Legnagyobb meglepetésemre a jobb sorsra érdemes promóciós egy doboz gyógyszert adott a kezembe, amelyre az volt ráírva, hogy "Fejfájás elleni gyorskölcsön". A dobozban azonban nem volt pirula, helyette elegáns papíron csábított a fejfájást okozó adósság kiegyenlítéséül szolgáló kölcsönfelvétel lehetőségének részletes leírása.
Pszichológusként soha nem tudtam elég hatékonyan fellépni a gyógyszergyárak méregdrága marketing kampányával szemben a fájdalomcsillapítók ellen. Emberi jogvédőként pedig elképzelem a kölcsön veszélyes csapdájába belesétáló, lelkileg agyongyötört, otthonaik elvesztésétől rettegő szerencsétlen embereket.

A "Fejfájás elleni gyorskölcsön" dobozban egymásra talált a gyógyszeripar és a bankszektor függőséget okozó mételye. De vajon ki a felelős a kockázatokért és mellékhatásokért?

       
Szöőr Anna
       Jobbik Magyarországért Mozgalom Solymári Szervezet

-------------------------------------------------------------------------