Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. augusztus 11., kedd

3.214 - Frigyesy Ágnes: Ahogy a kemence a búzaszemekből kenyeret éget, ugyanígy érleli eggyé az ide látogató lelkeket felekezeti hovatartozástól függetlenül ez a búzaszem alaprajzú kemence-templom!


Von: Frigyesy Ágnes
Gesendet:hétf
ő, 2009. augusztus 10. 15:43
An: antal@jozsef-kutasi.de
Betreff: Karpat-Haza Temploma epul Verocen

 

Kedves Kollégák, három csodálatos napot töltöttem Verőcén, ebből született az alábbi riport. Szeretettel, örömmel küldöm: Frigyesy Ágnes

A Kárpát-Haza Temploma a magyar nép erejéből és hitével épül

Ahogy a kemence a búzaszemekből kenyeret éget, ugyanígy érleli eggyé az ide látogató lelkeket felekezeti hovatartozástól függetlenül ez a búzaszem alaprajzú kemence-templom

Kicsi templom épül Verőce mellett, a Katalin-völgyben, immár ötödik hónapja. Isten és ember hajléka. Isten háza, hol az ember békére, nyugalomra, szeretetre, belső hitre és a Mindenhatóra talál. Kőre kő épül, a szeretet-forrás pedig még több szeretetet gyűjt. Sorra érkeznek az önkéntes adományozók, e cikk szerzője szemtanúja, amikor megérkeznek a Szkíta motorosok. Ki követ pucol, ki a területet tisztítja meg a gaztól. A szkíta motorosok erejüket, munkájuk verítékét áldozzák a templom köveinek falaiba. Maczkó Mária népdalénekes két angyal szoborral és tiszta hangjával érkezett a napokban. A Mikes International munkatársai  – Farkas Florian és felesége, Vaday Ágnes református tiszteletes két gyermekével, és a Nagymamával egyenesen Hollandiából, Hágából utazott Verőcére. Ahol magyarok élnek, mindenhol nyomot kellene hagyni egy ehhez hasonló templomocskával – mondja a református lelkésznő. Másnap Klopfer Győző váci bútor- és fajáték-készítő mester adománya érkezik, egy hatalmas, akác-rönkből és fenyőből készített fedett pad a megfáradóknak. A négygyermekes családapa tiszta kék szeme ragyog. Kérdésemre hangsúlyozza: örül, hogy ennyivel hozzájárulhat a majdani templomba érkezők kényelméhez. Mint kiderült, legkisebb gyermekét, aki jelenleg egy hónapos, ebben a templomban szeretné megkereszteltetni. Harmadnap megérkezik Juhász Árpád az Erdélyi Gyülekezet presbitere, aki egész délelőtt követ pucol. Nincs megállás. Kőre, kő kerül, Isten temploma pedig épül.

A templom-építő, Bethlen Farkas, Verőce polgármestere pedig mindenkit szeretettel fogad. A templom-építés folyamatában persze elsősorban nem a polgármester, hanem a hívő ember szeretete és hite nyilvánul meg. Vallomásában így rögzítette a születés ihletének pillanatát: „Verőce a Duna-kanyar egyik szép települése, ahol élek és dolgozom. Állok a Katalin pusztára vezető út mentén, a Lósi-völgyben  és tekintetem megakad  egy erdővel borított kis hegyecskén. Hosszan nézem a helyszínt és valami megindul a lelkemben.
Kicsi népünk morálisan nagyon mélyre süllyedt – a tisztesség-, a becsület-, a  hazaszeretet és a munka területén. Oly mélyre, hogy az ember már nem tud mit tenni, csak azt gondolja, szakrálisan történhet valami. Népünk felemelkedéséért viszont imádkozni tudunk. Építsünk hát egy templomot – Kárpát-Haza Templomát – ahol állandóan összegyűlhetünk és imádkozhatunk Hazánk feltámadásáért.

A Kárpát-medencét kenyérkaréj formában körbeölelő hegyvonulatok varázslatos tájat és embereket őriznek. Ugyanígy szeretné őrizni és eggyé kovácsolni az itt élőket ez a pici Isten-hajlék a dombtetőn a fák közé bújva, akár a kovász, mely szinte láthatatlanul érleli a kenyér tésztáját.

Nem is olyan régen a „mindennapi kenyeret” mindenki maga sütötte kemencéjében. Nem is olyan régen a búzát, mely minden egyes szemében Krisztus arcát hordozza „életnek” hívtuk. Ahogy a kemence a búzaszemekből kenyeret éget, ugyanígy érleli eggyé az ide látogató lelkeket felekezeti hovatartozástól függetlenül ez a búzaszem alaprajzú kemence-templom.  

Az egyszerű hófehér falak és boltozat között színes üveg-ablaksor feszül majd, melyen honfoglaló eleink páratlanul gazdag díszítőművészete jelenik meg fénybe öltöztetve. Középpontban, az álmában égbe emelt Emese, akitől a monda szerint az Árpád ház származik, mely család 400 éves uralkodása alatt a legtöbb szentet adta Európának és a világnak.

Van tehát kikre büszkének lennünk történelmünkből, de ugyanilyen büszkeséggel tölthet el minket az is, hogy itt és most szeretetből és összefogással megépülhet Isten Háza – mondja Szűcs Endre és Tóth Péter, a templom építő-mesterei.  

A magyar zászló a 2009. március 21-i alapkőletétel óta ott leng a hegyecske tetőpontján. A Julianus Barát  Alapítvány azóta megvásárolta a  területet, kiépítette az elektromos hálózatot és elkészítette a templom terveit. A templom a magyar nép közös erejéből és hitével épül. Bethlen Farkas és az önkéntes szervezők továbbra is segítséget kérnek kicsiktől és nagyoktól, fiataloktól és idősektől. Segít a szellemi- és a fizikai munka, a tárgyi- és a pénzbeli adomány, a szervezői tevékenység.

Bethlen Farkas, a templom megálmodója és építője nem sürgeti a munkálatokat, a Gondviselésre bízza a felépülés folyamatát, mert mint mondja, amíg idezarándokolnak az érdeklődők és a hívek, növekszik a szeretet és egyre többfelé viszik e kicsi templom felépülésének csodáját és jóhírét. Bethlen Farkas elmondhatja Reményik Sándorral együtt: „Az én szívem is álmok temploma/ És Isten minden templomban lakik.”

A Kárpát-Haza Temploma támogatható önkéntes kaláka-munkával, téglajegy (sorszámozott) vásárlásával (1.000 Ft/db), valamint pénzadománnyal. Versegyháza és Vidéke Takarékszövetkezet. Kedvezményezett: Juliánus Barát Alapítvány. Számlaszám: 66000145–11073945 Közlemény: Kárpát-Haza Temploma. Külföldről euro- és dollár átutalással: Magyar Takarékszövetkezeti Bank Rt., H-1122 Budapest, Pethényi köz 10. Bank BIC-kód: TAKBHUHBXXX. Kedvezményezett: Julianus Barát Alapítvány. Számlaszám: IBAN HU6266000145–11073945. Közlemény: Kárpát-Haza Temploma. Honlap: www.karpat-haza.hu

            Frigyesy Ágnes

-------------------------------------------------------------------------------