Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. augusztus 7., péntek

3.195 - Megjelent a P. Mobil új nagylemeze: Mobileum - Bozsik Stadion 2009.08.08. 21.00. ingyenes P.Mobil koncert

Von: Lóránt Schuster
Gesendet: péntek, 2009. augusztus 7. 08:45
An: Kutasi József
Betreff: Mobileum - Bozsik Stadion 2009.08.08. 21.00. ingyenes P.Mobil koncert

 

Megjelent a P. Mobil új nagylemeze

Új nagylemezt adott ki csütörtökön az idén 40 éves P. Mobil zenekar Mobileum címmel; a tizenegy év után megjelent új korongon minden idők legkeményebb, legtöményebb hangzását produkálták az együttes tagjai - mondta Schuster Lóránt, a zenekar vezetője.

 

A 10 új számot és 3 bónuszdalt tartalmazó hanghordozó az előző, 1998-as Kutyából szalonna című lemezhez hasonlóan nélkülözi a billentyűs hangszereket, a három ráadás szám népzenei alapokon nyugszik, rockos formában előadva - folytatta Schuster Lóránt.

Érdekességként említette, hogy az egyik, Kaszárnya, kaszárnya című bónuszdal - ami szintén egy népdalra épül -, mindössze egyetlen hangban tér el Jimi Hendrix gitárvirtuóz Little Wind című számának dallamától. A másik két ráadásszám egy ófrancia népdal feldolgozása, illetve a zenekar egyik régebbi számának, az Embered voltamnak az átdolgozása.

Ez utóbbival emlékeztek azokra a rockzenészekre, akik már nincsenek az élők között, mint Tunyogi Péter, Cserháti István (a P. Mobil korábbi énekese és billentyűse) vagy Orszáczky Jackie, a legendás Syrius együttes frontembere. Született még egy dal külön a tavaly elhunyt Tunyogi Péter emlékére, A két legnehezebb szó címmel - mutatott rá Schuster Lóránt.

További kuriózum, hogy huszonéves dobosuk, Szakadáti Mátyás egy bőgőszólót is eljátszik a lemezen. A jelenlegi felállásban éneklő Baranyi László is huszonéves, de méltán felveszi a versenyt az előző énekesekkel, Vikidál Gyulával, Tunyogi Péterrel és Rudán Joe-val - vélte a zenekarvezető.

Kitért arra, hogy a számok többségét - összesen hetet - Tornóczky Ferenc gitáros írta, a maradékon Póka Egon basszusgitáros és Sárvári Vilmos gitáros osztoztak.

A P. Mobil zenekarvezetője elmondta: az elmúlt 11 évben többször nekifutottak egy új nagylemez készítésének, ami végül különböző okok miatt nem sikerült. Új énekesüknek viszont tartoztak annyival, hogy az ő hangjára írjanak dalokat, és azokat lemezre is vegyék - tette hozzá.

A lemez a Rockinform című magazin mellékleteként jelent meg, így az újságárusokon keresztül eljut az ország legkisebb helyeire, sőt Szlovákia és Románia magyarlakta területeire is - hangsúlyozta Schuster Lóránt, megjegyezve, hogy a rocklapnak egy különkiadása is megjelenik a zenekarról augusztus 27-én Örökmozgó címmel, amelyhez járni fog egy, a P. Mobil történetéről szóló DVD is.

A zenekar negyvenéves fennállása alkalmából augusztus 8-án jubileumi koncertet ad a Budapest Honvéd FC arénájában, a Bozsik Stadionban, ahol egyben a futballklub 100. "születésnapját" is ünneplik. (MTI)

-----------------------------------------------------------------------