Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. november 22., hétfő

7.063 - Szilárd együttműködés hazánk és az unió tagjai közt

*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Szilárd együttműködés hazánk és az unió tagjai közt
2010. november 20., 17:23 fidesz.hu

A gazdasági növekedés beindításának fontosságáról, valamint az EU bővítéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök spanyol kollégájával, José Luis Rodriguez Zapateróval. Ugyanezen a napon a miniszterelnök Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel folytatott egyeztetéseket a közép-európai stratégiai együttműködés részleteiről - olvasható Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szombati közleményében.

A kommüniké szerint a kétoldalú megbeszélésre a NATO lisszaboni csúcstalálkozóján került sor. A két kormányfő a találkozón a magyar EU-elnökség fél éve alatt várható eseményeket vitatta meg.


Elnökségünk ideje alatt az unió napirendjén alapvetően gazdasági ügyek fognak szerepelni, de Orbán Viktor elkötelezte magát az európai romastratégia elkészítése mellett is. A tárgyalópartnerek hosszasan beszélgettek a gazdasági növekedés beindításának fontosságáról, valamint az EU bővítéséről is - áll a miniszterelnöki szóvivő közleményében.

"Magyarország és Lengyelország együttműködése különösen fontos"

A közép-európai stratégiai együttműködés fontosságáról tárgyalt Orbán Viktor kormányfő a NATO-csúcstalálkozón Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel - olvasható a közleményben.


Fotók: Orbán Viktor Facebook oldala

A magyar miniszterelnök december elsején Varsóba látogat, ahol találkozik Donald Tusk lengyel kormányfővel. "Magyarország és Lengyelország együttműködése különösen fontos azért, mert a két ország egymást követi jövőre az EU soros elnöki posztján" - emlékeztetett szombati közleményében Szijjártó Péter. (MTI-fidesz.hu)

Új szövetség jött létre a Nyugat és Oroszország közt

"A nyugati világ és Oroszország között egy nagy történelmi szövetség kialakulásának a napjait éljük" - fogalmazott a magyar miniszterelnök a NATO-csúcsértekezlet alatt, a NATO-Oroszország Tanács ülése előtt adott nyilatkozatában.

Orbán Viktor szerint ez a folyamat azért is nagyon fontos Közép-Európa számára, mert voltak már olyan kiegyezések a történelemben, amelyeknek ez a térség "nem haszonélvezője, hanem szenvedő alanya" volt.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy az EU mind több tagállama alakít ki egyre komolyabb gazdasági, beruházási együttműködést Oroszországgal. A NATO már nem ellenfélnek, hanem partnernek tekinti Moszkvát, az oroszok pedig tagságra törekednek a Kereskedelmi Világszervezetben - mondta Orbán, és úgy vélekedett, hogy "ezek a mozdulatok előbb-utóbb találkozni fognak", a nyugati világ és Oroszország között történelmi szövetség alakul ki.


Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Közép-Európának a szempontját azonban - tette hozzá - fel kell vetni, hiszen a térség függetlenségéről, gazdasági mozgásteréről, autonómiájáról, szuverenitásáról van szó. Közép-Európának is meg kell kapnia a megfelelő figyelmet ebben a globális jelentőségű kiegyezésben - szögezte le. Mint mondta, több témában - a katonaitól a kereskedelempolitikai vonatkozásokig - Közép-Európa számára nyújtandó garanciákra gondol.

"Egyelőre szerényen, halkan, egyedül vetjük fel ezt a dolgot" - mondta Orbán Viktor, de hozzátette, hogy szerinte az elkövetkező két-három évben ezek a hangok fel fognak erősödni, és ezek a kérdések a tárgyalóasztalra fognak kerülni.

A NATO-csúcs egyéb témáival kapcsolatban a magyar kormányfő egyebek közt felhívta a figyelmet arra, hogy a rakétavédelem nem teszi szükségtelenné a nukleáris elrettentés fenntartását.

"Nem elég a pajzs, kard is kell hozzá" - jegyezte meg. Kiemelte, hogy az oroszok nem fognak részt venni a NATO rakétapajzsának fenntartásában, de saját rakétavédelmi rendszerük együttműködhet a NATO-éval.

Kitért arra, hogy a NATO-EU viszony érdemi szorosabbra fűzését gátolja a Ciprussal kapcsolatos török-görög szembenállás. "Ez minden EU-elnökség számára komoly kihívás" - állapította meg, hozzátéve, hogy ebben évek óta nincs előrelépés.

Afganisztánt illetően Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország erősítette a maga részvételét, most pedig a szövetségesek megállapodtak abban, hogy egységesek maradnak, "senki nem lép ki" egyoldalúan a közös küldetésből.

A Balkánnal kapcsolatban a miniszterelnök megállapította, hogy az "befejezetlen munka". Az állapotok javultak ugyan a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest, de a balkáni országok némelyikének még mindig nem világos a jövő perspektívája. Orbán Viktor szerint az EU-nak is van teendője, de a NATO-nak is, hiszen a szövetség bővítését ki kell terjeszteni az egész Balkánra.
(MTI-fidesz.hu)