Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. november 28., vasárnap

7.125 - A Magyar Szociális Fórum Kerekasztal: tiltakozás a kormány Afganisztán-politikája miatt

MSZF: tiltakozás a kormány Afganisztán-politikája miatt
Budapest, 2010. november 26. péntek

A Magyar Szociális Fórum Kerekasztal (MSZF) pénteken erélyes tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy a kormány 221 fővel növeli az Afganisztánba küldött magyar haderő létszámát, ahelyett, hogy visszahívná honvédjeinket onnan. A kormány ezzel a lépésével semmibe veszi a magyar emberek túlnyomó többségének akaratát, hogy hazánk lépjen ki a háborúból, és katonai szerepvállalását aktív békepolitikával váltsa föl, elősegítve Afganisztán önrendelkezésének mielőbbi helyreállítását.

Az MSZF szervezői közleményükben felszólították a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra azt a megállapodást, amelynek alapján Magyarországnak kötelessége részt vennie más NATO szövetségesek Afganisztánból kivont haderejének pótlásában. A kormány ugyanis azzal érvelt a magyar közvélemény előtt - írják -, hogy a magyar csapatkontingens növelésére azért van szükség, mert az Egyesült Államok létszámcsökkentést hajt végre. Vajon milyen megállapodás kötelezi hazánkat arra, hogy pótolja az amerikai erőket? Ki kötött ilyen megállapodást? Hogyan fordulhat elő, hogy míg más NATO-államok leépítik afganisztáni jelenlétüket, Hollandia pedig teljesen kivonul, Magyarország eszkalálja jelenlétét, és növeli katonáinak létszámát a dél-ázsiai országban? A választók választ várnak ezekre a kérdésekre, mert senkinek sem adtak felhatalmazást a hadviselésre - írják.

Magyarország afganisztáni katonai szerepvállalása eddig több mint tíz milliárd forintjába került az országnak. A csapatlétszám-növeléssel pedig még többe fog kerülni. Miért kell egy elszegényedő országnak olyan háborút finanszíroznia, amelyhez semmilyen érdeke sem fűződik - tették fel a kérdést az MSZF szervezői, akik találkozni szerettek volna Orbán Viktor miniszterelnökkel, vagy Martonyi János külügyminiszterrel, de egyikük sem fogadta őket.

A civil mozgalom szerint hazánknak a békéhez és a politikai rendezéshez fűződik érdeke. Afganisztán és a világ azt fogja tisztelni, aki ezt mielőbb belátja. Honvédjeink hazarendelése egyet jelentene életük és testi épségük megkímélésével, a Magyarországra leselkedő terrorfenyegetések csökkentésével, és lehetővé tenné, hogy az afgán hadjáratra pazarolt összeget hazai társadalmi célokra fordítsák: szociális lakásépítésre, hogy megkíméljenek a fagyhaláltól több száz embert, a megígért egy millió munkahely megteremtésének elkezdésére, és arra, hogy ne szűkítsék be az egészségügyi alapellátást.

A FIDESZ-KDNP kormány azt ígérte, hogy csökkenteni fogja a forráskivonást az országból, és bővíteni fogja a nemzeti mozgásteret. Az afganisztáni háború és részvételünk benne mindkét célnak ellentmond - adtak hangot véleményüknek az MSZF szervezői.