Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. november 23., kedd

7.084 - Tíz dolog, amit ne árulj el magadról a Facebookon > 2010. november 18. - 10:47

From: Dr. Somogyfoki György <gyorgyos@gmail.com>

Date: 2010. november 22.
Subject: "Mint telik a külsők szédítő kéncsivel honnod!
To: jozsef@kutasi.eu

Tíz dolog, amit ne árulj el magadról a Facebookon

2010. november 18. - 10:47

A Facebook közössége mára nagyobb, mint Európa és az Egyesült Államok lakossága együttvéve – ennyi ember között óhatatlanul megjelennek az ügyeskedők, zavarosban halászók, bűnözők – ne segítsünk nekik. Íme tíz dolog, amit jobb, ha nem árulunk el a fél világnak.

Több mint 500 millió tagja van már a Facebooknak, és a növekedés üteme egyelőre nem tűnik úgy, hogy csökkenne – a rengeteg ember irdatlan mennyiségű adatot termel, és oszt meg magáról. A gond az, hogy ezek az adatok sokak számára nagy értéket jelentenek, olyat, amit saját céljaikra használhatnak, vagy rosszabb esetben visszaélhetnek vele. Nem is hinnénk hányan pályáznak a profilunkban fellelhető nyilvános adatokra. Nem kell fiók feltörésére, vagy egyéb hackertudományra gondolni – a teljesen legálisan hozzáférhető megosztott adat is érték. Cégek és ügynökök utaznak rá, és bizony sokszor bűnözők is.

A dolgukat megkönnyíti a Facebook nehezen átlátható adatvédelmi politikája – azaz a mód, ahogy elrejthetjük mások elől adatainkat. Nincs ugyan nagyon eldugva, de sokat kell molyolni és keresgélni, mire rábukkanunk a fiókbeállításokon belül az adatvédelmi beállításokra, ahol egyenként kiválasztjuk, kivel, mit, vagy mit nem szeretnénk megosztani. Ha ezt elmulasztjuk, a legtöbb beállítás alapértelmezett módja a „mindenki számára látható". Ez az adatvadászok dolgát még könnyebbé teszi. És persze ott vannak a különféle rendszerhibák, melyek révén akkor is láthatják adatainkat, ha mi beállítottuk az ellenkezőjét.

Ezért a legjobb az óvatosság: íme tíz fontos adat és információ, amit jobb, ha megtartunk magunknak. Azaz nem osztjuk meg a Facebookon. A kétmilliós magyar felhasználói tábor a teljes közösségnek ugyan csak töredéke, ráadásul ritka és nehéz nyelvet beszélünk, így nem mi vagyunk az elsődleges célpont, de mint azt a nemrég magyar nyelven megjelent facebookos vírusüzenet is jól mutatja: a dolgok változnak, és a hazai facebookozók is egyre inkább ki lesznek téve az adatvadászok, bűnözők támadásainak. Ezért az alábbi tíz tanácsot nem lehet egy legyintéssel elintézni, hogy „áh, ilyen úgyis csak külföldiekkel esik meg".

Tovább > Érkezett egyéb írások