Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. november 22., hétfő

7.067 - Teljes kártérítést követeltek a devecseri lakossági fórumon

** www.nemzetihirhalo.hu *************
Teljes kártérítést követeltek a devecseri lakossági fórumon
2010. november 17. 19:45 MTI

Feszült hangulatú lakossági fórumon teljes kártérítést követeltek a kormánytól Devecserben szerdán; a polgármester szerint a városnak meg kell köszönnie, amit a kormány eddig tett a településért, az értékbecslés során keletkezett hibákat viszont korrigálni kell.

Csenki Géza, a péntekre Devecserbe tervezett demonstráció főszervezője a közel háromszáz jelenlévőt arra szólította fel, hogy álljon fel, aki nem elégedett a kárenyhítésről szóló kormánydöntéssel. Erre a teremben lévők kilencvenöt százaléka felállt.

"Orbán Viktor miniszterelnök teljes kártérítést ígért nekünk, ezért fogunk tüntetni, és addig ott leszünk, amíg ide nem jön" - mondta Csenki Géza. Hozzátette: a tervezett helyen nem tudják megtartani a demonstrációt, az új helyszínként a 8-as főút útzár utáni szakaszát nevezte meg Bakonygyepesnél.

"Pénteken reggel fél 8-tól gyülekezünk a polgármesteri hivatalnál és rendőri felvezetéssel indulunk a főúton Ajka-Bakonygyepesig". Csenki Géza elmondta, hogy beadták a rendőrségen a helyszín módosításáról szóló kérelmüket. Toldi Tamás (Fidesz) polgármester felszólította a zúgolódó tömeget arra, hogy nézzék meg, mit tett eddig a kormány, és ezt a segítő szándékot meg kell köszönnie a városnak. Az értékbecslések során keletkezett hibákat korrigálni kell, a kormányrendeletnek az új lakásokra vonatkozóan bejegyzésre kerülő tízéves elidegenítési tilalmát nem tartjuk jogosnak - mondta Toldi Tamás, hozzátéve hogy ezen változtatni szeretnének.

A polgármester elmondta, hogy csak az önkormányzat számláján a mai napig 70 millió forint és négyezer euró gyűlt össze az ország önzetlen adakozásának eredményeként. Nem szabad elrontanunk ezt az adakozó kedvet azzal, hogy elégedetlenségből és egyéb érdekektől vezérelve néhányan tüntetést szerveznek - tette hozzá. A végrehajtás során keletkező hibákat nehéz kiküszöbölni, mert először történt ilyen katasztrófa az országban és nincs kialakult kezelési rendszere.

Latorczai János, az értékbecslést végző Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara munkatársa a kárfelmérésekről szólva elmondta, hogy munkájukat nehezíti a földhivatali nyilvántartások hibája, de korrekt értékmeghatározás a céljuk. A lakossági kérdésre válaszolva, hogy mennyi a megállapított négyzetméterár, közölte, hogy 90-130 ezer forintos négyzetméterenkénti árat állapítottak meg a térség ingatlanjaira. Hozzátette: újraelőállítási értéket kell megállapítaniuk, de ez nem egyezik a biztosítók által alkalmazott értékbecslési módszerekkel, mert a biztosítók a magasabb biztosítási díjak elérése miatt alkalmaznak magasabb becsértéket. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az új ingatlan szintterülete nem haladhatja meg a régi épület szintterületét és értékét.

Kormányszóvivő: hangulatkeltés folyik Devecserben

Hangulatkeltés folyik Devecserben, ami nem a kormánynak árt, hanem a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak - így kommentálta a demonstráció szervezésének hírét a kormányszóvivő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A devecseriek a kormány vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos kártérítési intézkedései ellen akartak tiltakozni, a tervezett demonstrációt azonban a hónap végéig elhalasztották. Csenki Géza, a megmozdulás főszervezője egy szerdai lakossági fórumon elmondta, ha konkrét ígéretet kapnak arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy héten belül eljön hozzájuk személyesen, akkor nem tartanak tüntetést.

Nagy Anna kormányszóvivő csütörtöki tájékoztatóján felidézte, hogy a tavaszi, nyár eleji árvíz idején is demonstrációt szerveztek Szikszón, ám kiderült, teljesen felesleges hangulatkeltés történt, hiszen az árvízzel sújtott területeken minden határidőre elkészült.

Szerinte Devecserben is hasonló hangulatkeltés folyik, mégpedig a vörösiszap-katasztrófa érintettjeinek kárára. Mint mondta, a hangulatkeltés a demonstrációt szervező Zöld Baloldal színeiből indult: a szervezet olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyeket a kormány e nélkül is a katasztrófa első pillanatától kezdve nyújt.

A kabinet a tragédia helyszínén a kezdetektől fogva mindent megad, amire szükség van - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a kártalanítás ügyében a kormánynak határozott az álláspontja: a leggyorsabban és a legméltányosabban kell végrehajtani. Megjegyezte, az egészségügyi információkat is az első perctől kezdve egészségügyi dolgozók, a helyi önkormányzatok megadják az ott lakóknak.

Nagy Anna az MTI kérdésére a tájékoztató után azt mondta, azt a miniszterelnök dönti majd el, elmegy-e a helyszínre.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtöki közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor rendszeresen tájékozódik Hende Csaba honvédelmi minisztertől és Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztostól a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni kármentésről és a helyreállítás helyzetéről.

A devecseri demonstráció megtartására benyújtott civil kérelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az egész megye területén érvényben lévő veszélyhelyzet miatt elutasította, a kérelmezők azonban más helyszínre újabb kérelmet nyújtottak be szerdán.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere szerdán fontosnak nevezte az eddigi tárgyalásokon elért eredményeket. Elmondta: azon, hogy a dolgok pozitív irányba haladjanak tovább, nem segít a tüntetés és az erőszak. "Ez a kárpótlás nem ugyanaz, mint az árvíz esetében, és a kormány jó szándéka érezhető" - tette hozzá.