Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 3., hétfő

18.502 - Esztergomban szobrot kap Mindszenty József


Feladó: Hirszemle
Dátum: 2014. március 3. 16:26
Tárgy:
Esztergomban szobrot kap Mindszenty József
Címzett:
Kutasi József Antal

Esztergomban szobrot kap Mindszenty József

2014. 03. 02. 14:11 -                         

Az esztergomi képviselő-testület hozzájárult ahhoz, hogy a bazilika közelében a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium alapítványa felállíthassa Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek szobrát – tájékoztatott a város polgármestere február 28-án.

Tétényi Éva (független) elmondta, hogy az életnagyságú bronzszobor alkotója Vlagyimir Szurovcev orosz szobrászművész. Az Imádság Magyarországért című művet Andrej Csizsik orosz állampolgár készítteti, és a magyar–orosz kapcsolatok elmélyítése érdekében a gimnázium alapítványának adományozza. A szoborállítás teljes költségét alapítványi forrásból fedezik.

A szobrot az esztergomi Várhegy oldalában, a Sötétkapu közelében állítják fel, ahol az 1956-os események során a békés tüntetők közé lövettek.

A hercegprímás az esztergomi bazilika kriptájában nyugszik, a Mindszenty emlékmúzeum pedig a Sötétkapu másik oldalán húzódó északi kanonoksor épületében található. A szobrot várhatóan a Mindszenty-zarándoklattal összekötött vallási eseménysorozathoz kapcsolódóan, május elején avatják fel.

Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján életfogytiglani fegyházra ítélték. Az 1956-os forradalom kitörése után, október 30-án szabadították ki fogságából. A szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. 1971. szeptember 28-án hagyta el a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment. 1975-ben halt meg, Mariazellben temették el. 1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájában.

MTI/Magyar Kurír

© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók.