Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 8., szombat

18.530 - A kint dolgozóknak lesz igazán nehéz a szavazás


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. március 7. 21:17
Tárgy: A kint dolgozóknak lesz igazán nehéz a szavazás
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>

A kint dolgozóknak lesz igazán nehéz a szavazás

Viszont van 270-280 ezer magyar, akiknek ugyan van állandó magyarországi lakcímük, viszont külföldön élnek. Ők a külföldön dolgozó kismagyarországiak, a legtöbben Angliában lehetnek (akár kétszázezren is) és több tízezren Németországban és Ausztriában. Ők is szavazhatnak, azonban nekik személyesen egy meghatározott napon be kell fáradniuk a magyar követségre vagy konzulátusra.

Őket kihagyták a levélben szavazás kényelmes lehetőségéből, pedig a mindenkori magyar parlament döntései legalább olyan mértékben befolyásolhatják sorsukat (és pláne rokonaikét) mint az életüket a román, a szlovák vagy a szerb törvények szerint élőkét.

2010-ben nem sok külföldön lévő kismagyarországi élt a követségen szavazás lehetőségével. 8807-en regisztráltak közülük, és 6851-n mentek el tényleg szavazni. A legtöbben Londonban, de kétszáz fölött szavaztak Brüsszelben, Hágában, Párizsban, Münchenben, Berlinben és Bécsben. 2010 óta biztosan többen vannak kint, részben mert Németország és Ausztria csak 2011-ben nyitotta meg munkaerőpiacát a magyarok előtt, részben mert a válság sokakat késztetett indulásra. Több százezres csoportjuknak a londoni, berlini és bécsi követség, illetve a müncheni koznulátus aligha lesz elég.

Éppen ezért fura, hogy rájuk nem gondoltak az új választási törvény készítői. Ha a levélben szavazás nekik is lehetőség volna, egészen biztos, hogy sokkal többen élnének választójogukkal.