Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 26., szerda

18.575 - Mit szólnak a szavazók, hogy Orbán nem áll ki vitázni? > 2014. március 25., kedd, 10:40 hvg.hu

Feladó: Nemzeti Hirhalo
Dátum: 2014. március 25. 21:59
Tárgy:  Mit szólnak a szavazók, hogy Orbán nem áll ki vitázni? 
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


Mit szólnak a szavazók, hogy Orbán nem áll ki vitázni?

2014. március 25., kedd, 10:40 hvg.hu

Orbán Viktort többen is kihívták vitázni a választások előtt, ám eddig mindegyiket elutasította. A Republikon Intézet a vitával kapcsolatos attitűdöket vizsgálta legújabb elemzésében, ezek szerint a szavazók mintegy 70 százaléka úgy véli: egy, a demokráciát tiszteletben tartó miniszterelnöknek kötelessége részt venni a vitában. A Fidesz-szavazók fele is ezen a véleményen van.


A választásokat megelőző miniszterelnök-jelölti vitára a választók szerint egyértelműen szükség van: 62 százalékuk szerint általában véve fontos egy ilyen vitát rendezni, míg a jelenlegi helyzetet ismerve 55 százalék szerint indokolt, hogy Orbán Viktor és Mesterházy Attila vitázzon - derült ki a Republikon Intézet - az Ipsos adatfelvételén alapuló - elemzéséből.

Orbán Viktort Mesterházy Attila MSZP-elnök, Schiffer András LMP-társelnök és Vona Gábor Jobbik-elnök is hívta vitázni, ám a kormányfő senkinek nem mondott igent. G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója szerint Orbán inkább nagyvonalúan viselkedik, amikor nemet mond a vitára, a közmédia pedig nemrég azt közölte: ők sem készülnek egy ilyen összecsapásra, mert senki nem jelezte nekik az igényt.


Fotó: Republikon


A Republikon elemzéséből az is kiderül, hogy a kormányváltó összefogás szavazói a legegységesebbek: 70 százalékuk a kétszereplős, Orbán Viktor és Mesterházy Attila közötti vitát rendezné meg, és csak ötödük bővítené négyszereplőssé a vitát. Az Orbán-Mesterházy-vitát fontosnak tartaná az LMP-szavazók közel négyötöde, és a bizonytalan szavazók 56 százaléka is.

A Jobbik- és az LMP-szavazók között egyaránt a négyfős vita a leginkább támogatott, érdekes kettősség ugyanakkor, hogy míg a Jobbik-szavazók 82 százaléka jelölt meg olyan opciót, amiben Vona Gábor szerepelt, az LMP szavazóinak csak 44 százaléka választotta azt a vitaformát, amiben Schiffer András is résztvevő.

A "legnépszerűbb", leginkább igényelt konstelláció az Orbán-Mesterházy, kétszereplős vita, a második helyen a négyszereplős megoldás áll. Tíz-tíz százalékos kisebbséget képviselnek azok, akik szerint a jelenlegi helyzetben leginkább egy Orbán-Vona, vagy pedig egy Orbán-Mesterházy-Vona vitára lenne szükség - ők elsősorban a Jobbik szavazói közül kerülnek ki - olvasható az elemzésben.

A különböző szavazótáborok lényegében egyetértenek abban, hogy a három legfontosabb téma, aminek mindenképp elő kéne kerülnie, a munkahelyteremtés, az egészségügy és a szegénység kérdése. Ugyanakkor a legnagyobb különbség a Fidesz és a Kormányváltók, illetve az LMP-szavazói között a paksi beruházás kérdésében tapasztalható: ez a téma az ellenzéki szavazók számára egyértelműen kiemelt ügy, míg a kormányt támogatók inkább kerülnék.

A Republikon elemzése kitért arra is, hogy a válaszadók milyen motívumot sejtenek Orbán Viktor eddigi elzárkózása mögött - mit gondolnak, miért nem hajlandó a Fidesz elnöke elfogadni a kihívásokat. A választópolgárok megosztottak e kérdésben: több mint felük szerint Orbán fél attól, hogy a kormányzásával kapcsolatos kellemetlen kérdések kerülnének elő, de csak valamivel kisebb mértékben vélik úgy, hogy a kormányfő biztos a győzelmében, ezért megengedheti magának, hogy elkerülje a vitát.

Az adatfelvételt az Ipsos, az adatok elemzését a Republikon Intézet végezte. Az adatfelvételre március 20-21 között került sor, 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta jól reprezentálja a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.

Kapcsolódó:
   A határontúli szavazati jog valódi oka
   Miért kell a Békemenet?
   "Magyarország ma sokkal erősebb, mint 2010-ben volt"
   Kósa: a Fidesz nem köt koalíciót a Jobbikkal
   Miről hallgat kínosan Orbán?