Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 9., vasárnap

18.534 - Székely szabadság napja: az oláh tiltás ellenére felvonulnak Marosvásárhelyen

-
Feladó: Illés György
Dátum: 2014. március 9. 5:39
Tárgy: Székely szabadság napja: az oláh tiltás ellenére felvonulnak Marosvásárhelyen
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.e
u>

Elcsatolt részek :: 2014-03-08. 12:36

Székely szabadság napja: az oláh tiltás ellenére felvonulnak Marosvásárhelyen
 
Bevonulnak Marosvásárhely főterére a Székely szabadság napja elnevezésű, hétfőre meghirdetett autonómiatüntetés résztvevői, annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá a felvonulást - közölte szombaton az MTI-vel Izsák Balázs, a megmozdulást meghirdető Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.
Zoom
A tavalyi felvonulás
A polgármester előzőleg levélben közölte: csak az 1854-ben kivégzett székely vértanúk tiszteletére hirdetett megemlékezéshez járult hozzá, a Székelyföldnek autonómiát követelő tiltakozó felvonulást nem engedélyezi. A szervezők a prefektusi hivataltól kérték: támadja meg a gyülekezési és véleménynyilvánítási jogot sértő polgármesteri határozatot.
Romániában és Erdélyben a megyei prefektusok ellenőrzik a helyhatósági határozatok törvényességét, és ha megtámadnak egy határozatot a közigazgatási bíróságnál, akkor annak hatályát felfüggesztik a bíróság jogerős döntéséig.
Az SZNT azt követőn döntött a felvonulás megtartásáról, hogy a prefektus elhárította illetékességét, mondván, a megmozdulást tiltó levél nem közigazgatási határozat. A szervezők szerint ezzel a kormány képviselője is megerősítette, hogy a polgármesteri levélnek semmilyen jogkövetkezménye nincs, tehát a felvonulás megtartható.
Az MTI érdeklődésére Kincses Előd, a szervezők ügyvédje elmondta: a prefektus álláspontja is igazolta, hogy nincs érvényben olyan határozat, amely betiltaná a felvonulást. Hozzátette: ezért hárította el egyébként illetékességét a Maros megyei törvényszék is, amikor a polgármester tiltását jogi úton próbálták érvényteleníteni.
Az ügyvéd szerint egy demonstrációt csak bejelenteni kell, nem engedélyeztetni, betiltására pedig legfeljebb 48 órája volt a polgármesternek, de a határidő már decemberben lejárt.
A felvonulás lebonyolításáról az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta: az eredetileg bejelentett útvonalon, de a járdán fognak a Székely vértanúk emlékművétől a főtérre vonulni mindazok, akik elkísérik azt a tíztagú küldöttséget, amely a demonstráción elfogadandó petíciót szándékozik átadni a román kormány helyi képviselőjének a prefektusi hivatalban. Az úttestet azért nem használhatják, mert ahhoz külön engedélyre lett volna szükség, hogy a forgalmat leállítsák. Értesítették szándékukról a rendezvényt biztosító csendőrséget, amellyel folyamatos az együttműködésük.
 
(MTI nyomán)
 
Korábban írtuk: