Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 25., kedd

18.562 - Szűcs Julianna > Rács mögött marad Simon Gábor

Rács mögött marad Simon Gábor

2014. március 25.,kedd 11:02 , forrás: MTI, MNO, szerző: BL

Előzetes letartóztatásban marad Simon Gábor, a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a volt szocialista országgyűlési képviselő kényszerintézkedéséről szóló végzést – tudta meg az MTI kedden az ügyet jól ismerő forrásból.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság két hete helyezte előzetes letartóztatásba az MSZP volt elnökhelyettesét, akit költségvetési csalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítanak.

A bíróság akkor a kényszerintézkedést a szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélyére tekintettel rendelte el. A volt szocialista politikus ügyvédje, Nagy István akkor, a kényszerintézkedés elrendeléséről szóló tárgyalás szünetében újságírókkal azt közölte: Simon Gábor valamennyi gyanúsítás vonatkozásában tagadta, hogy bűncselekményt követett el, a közokirat-hamisításról pedig azt mondta, hogy kifejezetten provokációnak tartja.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) főügyésze március 10-én azt közölte az MTI-vel, hogy újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, és kihallgatása után őrizetbe is vették. A főügyész szerint Simon Gábor egy afrikai ország hamis útlevelét szerezte meg, amely saját személyi adatait tartalmazta. Ezután megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas.

Később kiderült, Simon bissau-guineai útlevéllel nyitott számlát, ráadásul édesanyja családnevére. Segítőtársa pedig Welsz Tamás volt, aki múlt héten bizonyítékokat adott át a rendőröknek, ám intézkedés közben elhunyt.
Jövő hétre nyilvános lesz a jelentés

Simon Gábor ügyét az Országgyűlés mentelmi bizottsága is vizsgálja. Rubovszky György elnök hétfőn bejelentette, három jogcímen is visszakövetelhetők az MSZP volt elnökhelyettesétől a számára képviselőségének ideje alatt kifizetett juttatások. A politikus kedden a Ma Reggelben azt is elmondta, hogy a bizottság március 31-ig lezárja jelentését, elfogadása után pedig még aznap elküldi az Országgyűlés elnökének, ezt követően lesz nyilvános.

A Fidesz kezdeményezi Mesterházy Attila MSZP-elnök meghallgatását az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülésén a Simon-ügyben. Ismert, az Index arról írt, hogy nemcsak Simon Gábornak, hanem további nyolc magyar állampolgárnak is volt bissau-guineai útlevélre nyitott számlája a MagNet Bankban. A Magyar Nemzet pedig arról számolt be, hogy több szocialista politikusnak is volt afrikai útlevele.

A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő, aki az MSZP elnökhelyettese volt, február 6-án közölte, hogy a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemond, kilép a pártból, visszalép a képviselő-jelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezután a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.