Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 7., péntek

18.520 - Martonyi: elkötelezettek vagyunk Ukrajna területi egysége mellett


Feladó: Külügyminisztérium
Dátum: 2014. március 7. 13:52
Tárgy: A Külügyminisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



A Külügyminisztérium heti hírlevele 2014-03-07
A magyar kormány beavatkozik az SZNT mellett

Magyarország Kormánya úgy döntött, hogy beavatkozik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) oldalán abba a perbe, amit az SZNT az Európai Bizottság döntése ellen indított az Európai Unió Törvényszékénél. A lépésről a bírói fórumot hivatalosan értesítette a magyar Kormány. Közlemény.

Wintermantel Péter libanoni látogatása

Wintermantel Péter globális ügyekért felelős helyettes államtitkár március 6-án Libanonban folytatott megbeszéléseket. Közlemény.

Magyarország és Írország megoszthatja tapasztalatait a diaszpóráikról

Kiváló lehetőséget nyújt a Magyarország és Írország közötti együttműködésre, ha a két ország megosztja tapasztalatait a kapcsolattartásról a diaszpórával - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára 2014. március 6-án az MTI-nek.

Martonyi János részt vesz a visegrádi, északi és balti országok külügyminisztereinek tanácskozásán

Martonyi János külügyminiszter 2014. március 6-7-én részt vesz az észtországi Narvában a visegrádi (V4), északi és balti országok (NB8) külügyminisztereinek tanácskozásán. A rendezvényt, melyen tizenkét ország külügyi vezetői találkoznak Magyarország V4 elnökségi, illetve Észtország északi-balti elnökségi minőségében hívta össze.

Wintermantel Péter jordániai látogatása

Jordániában folytatott március 5-én konzultációkat Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára. Közlemény.

Martonyi: minden szükséges lépést megtesznek a gázellátás biztosítására

Magyarország minden szükséges intézkedést megtesz, ha zavarok lennének a gázellátásban az ukrajnai helyzet miatt – mondta Martonyi János külügyminiszter 2014. március 5-én.

Nem kérdőjelezhető meg a magyar–osztrák kapcsolatok szilárdsága

A magyar–osztrák kapcsolatok kiemelkedően fontosak, az esetleges kisebb-nagyobb viták ellenére a szilárdságukat soha semmi és senki nem kérdőjelezheti meg – mondta Martonyi János külügyminiszter 2014. március 5-én Budapesten.

Magyarország megfelelő gáztartalékokkal rendelkezik

A kormány már meghozta az intézkedéseket a gáztározók feltöltésére; Magyarország megfelelő tartalékokkal rendelkezik - mondta Martonyi János külügyminiszter az Országgyűlés külügyi és a nemzetbiztonsági bizottságainak együttes üléséről távozóban újságíróknak 2014. március 5-én Budapesten.

Megnyitották a V4–Japán csereévet

Tokióban megnyitották kedden a visegrádi országok (V4) és Japán közötti csereévet, amelynek célja a kereskedelmi és a tudományos-technikai együttműködés, továbbá a kulturális, politikai és diplomáciai kapcsolatok elmélyítése a V4-ek és a kelet-ázsiai szigetország között.

Alapvető fontosságú az emberi jogok nemzetközi védelme

Az emberi jogok nemzetközi védelme, illetve érvényesítése a magyar külpolitika számára alapvető fontosságú – jelentette ki Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium politikai igazgatója az ENSZ Emberi Jogi Tanács 25. ülésszakának vitájában 2014. március 4-én Genfben.

Az RMDSZ részvétele javíthatja a kétoldalú kapcsolatokat

Nagy valószínűséggel javítja a magyar–román kapcsolatok légkörét, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bekerült az új román kormánykoalícióba – mondta Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában 2014. március 4-én.

Csökkent a helyzet további éleződésének veszélye

Csökkent a veszélye annak, hogy tovább éleződik a helyzet Ukrajnában, a válság megoldása csak tárgyalásos úton elfogadható – mondta Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában 2014. március 4-én.

Németh Zsolt bekérette Oroszország nagykövetét

Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2014. március 4-én hivatalába kérette Alekszandr Tolkacsot, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetét, és Magyarország Kormánya nevében mélységes aggodalmának adott hangot a Krím-félszigeten kialakult helyzettel kapcsolatban.

Martonyi: mihamarabb alá kell írni Ukrajnával a társulási szerződést

A lehető leghamarabb alá kell írni az EU és Ukrajna között kidolgozott, mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodást is magában foglaló társulási szerződést – mondta Martonyi János magyar külügyminiszter 2014. március 3-án Brüsszelben, az Ukrajna ügyében összehívott rendkívüli EU-külügyminiszteri tanácskozás után.

Rámalláhban tárgyalt Wintermantel Péter

A palesztin-izraeli békefolyamattal kapcsolatos magyar álláspontot ismertette és a palesztin-magyar kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt Wintermantel Péter külügyi helyettes államtitkár Rámalláhban.

Martonyi: elkötelezettek vagyunk Ukrajna területi egysége mellett

Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett, amelynek megsértését elítéljük – jelentette ki Brüsszelben a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozására érkezve Martonyi János 2014. március 3-án.

Martonyi János Beregszász polgármesterével tárgyalt

Az ukrajnai belpolitikai válságról és a kárpátaljai magyarság helyzetéről tárgyalt Martonyi János külügyminiszter szombaton Beregszászon Babják Zoltánnak, a kárpátaljai város polgármesterével – tájékoztatta Magyarország beregszászi főkonzulátusa az MTI-t 2014. március 1-jén.

Kijev után Donyeckben tárgyaltak a visegrádi országok külügyi vezetői

A visegrádi országok külügyi vezetői – közöttük Martonyi János magyar külügyminiszter – arra kérték donyecki tárgyalópartnereiket, Andrij Sisackijt, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának vezetőjét és Olekszandr Lukjancenkót, Donyeck város polgármesterét, hogy ne engedjék meg az ukrajnai helyzet esetleges erőszakos megoldására irányuló ismétlődő erőfeszítéseket.

Magyarország egyértelműen támogatója az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásnak

Magyarország egyértelműen támogatója az Európai Unió és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi megállapodásnak – tájékoztatta a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára az MTI-t 2014. március 1-jén.

Köszönet illeti Kárpátalja megye vezetését a helyzet kezeléséért

A Kárpátalja és a helyi magyarság helyzetét, Magyarország és az ukrajnai megye együttműködésének lehetséges módjait vitatta meg Martonyi János külügyminiszter Kárpátalja megye vezetőjével, Ivan Balogával, a megyei tanács (közgyűlés) elnökével 2014. március 1-jén, szombaton Ungváron.

A kárpátaljai magyarságot érő legkisebb bántásra is azonnal reagálni fogunk

A súlyos helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak most újabb veszélyekkel kell szembenézniük, de mi nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter 2014 március 1-én Ungváron.