Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 8., szombat

18.531 - Több száz kárpátaljai magyar hagyta el lakóhelyét - nem akarnak golyófogók lenni


Feladó: Illés György
Dátum: 2014. március 7. 17:36
Tárgy: Több száz kárpátaljai magyar hagyta el lakóhelyét - nem akarnak golyófogók lenni
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>

Anyaország, Elcsatolt részek :: 2014-03-03. 14:52
Több száz kárpátaljai magyar hagyta el lakóhelyét - nem akarnak golyófogók lenni
Apáti István jobbikos országgyűlési képviselő ma hajnalban küldött beszámolója:
Nemrég értünk haza a tiszabecsi határátkelőről. Röviden összegzem a tapasztalatokat.

Éjfél környékén érkeztünk a helyszínre, ekkor legalább száz - az autókban ülőkkel együtt még ettől is több - kárpátaljai magyar férfi tartózkodott az átkelő anyaországi oldalán. Elmondásuk szerint több százan - egyesek szerint ezres nagyságrendben - hagyták el vasárnap a gúnyhatárhoz közeli településeket (szándékosan nem sorolom fel a ezeket, mert nem akarok tippeket adni az ukrán szélsőségeseknek és a különböző hatóságoknak). Ennek oka, hogy széles körben elterjedt az a hír, miszerint minden 18-45 év közötti férfit behívnak az ukrán hadseregbe. (Az egyik jelenlévő rendőrtiszt külön kérésemre arról tájékoztatott, hogy míg egy héttel ezelőtt 1500-an, addig tegnap 2500-an lépték át a határt Tiszabecsnél, ami egyértelműen lényeges eltérést jelent.)
Zoom
Egyenruhás fegyveresek és katonai teherautók a Krím félsziget déli csücskénél fekvő Balaklavában március 1-jén
Határon túli testvéreink részéről teljes mértékben érthető, hogy nem akarnak részt venni olyan cselekményekben, esetlegesen harcokban, amelyhez semmi közük, amely nem az ő ügyük. Emiatt nagyon sokan Ukrajna elhagyása mellett döntöttek. A többségük a határról egyénileg továbbutazott, de a fent említett létszámú csoportosulás ezt egyelőre nem tudta megoldani. Legtöbbjük abban a ruhában érkezett , ami éppen rajta volt, néhány embernél voltak sietve összepakolt csomagok.
A rendőrség és a tiszabecsi polgármester az esti órákban meleg teával és némi ennivalóval kínálta őket, illetőleg felajánlották nekik egy melegedőben való elhelyezés lehetőségét. Valami félreértés folytán utóbbi lehetőséggel akkor még kevesen éltek. Amikor jómagam tettem fel ugyanezt a kérdést, többen jelezték, igényt tartanának a segítségre. Végül a rendőrséggel, a polgármesterrel és a kárpátaljai magyarokkal folytatott egyeztetés eredményeként huszonegyen bekerültek a helyi melegedőbe, amit reggel 6 és 7 óra között el kell hagyniuk. A többiek maradtak, nekem azt mondták, hajnalban folytatják az utat. A legtöbben a fővárost és annak környékét jelölték meg úti célként.
Innentől kezdve, aki továbbra sem mer hazamenni, és nincs segítsége az anyaországban való továbbjutásban, a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kérheti - a ma éjszakainál valamivel jobb körülmények közötti - elhelyezését Tivadaron. Ugyanis itt alakítottak ki befogadóhelyeket. Ma reggel felveszem a kapcsolatot az illetékes vezetővel és minden rászorulónak igyekszem segíteni. Helyi alapszervezeti elnökünk - aki végig a helyszínen tartózkodott - segíti a bajba jutottakat az eligazodásban.
Megkérem a tárgy szerint illetékes frakciótársaimat, hogy haladéktalanul járjanak el a Külügyminisztériumnál, hiszen sürgősen tisztázni kell, igazak a behívóparancsokról szóló hírek vagy sem. Napnál világosabb, hogy a férfiak nem bíznak a cáfolatról szóló hírekben, attól tartanak, hogy hazugsággal hazacsalogatják őket, aztán rövid idő alatt ukrán katonai egyenruhában találják magukat. Egyúttal arra is fel kell készülnünk, hogy újabb hullám érkezése esetén, mi is hatékonyan segítsünk rendkívül nehéz helyzetbe került magyar testvéreinknek.
Friss információkkal a nap folyamán jelentkezem.
Frissítés: Németh Zsolttól szerencsére ismét megtudhattuk, hogy Kárpátalján minden rendben, akárcsak Felvidéken, Erdélyben vagy Délvidéken immár 1920 óta...
"Cáfolta" a külügyminisztérium államtitkára, hogy ezrével jöttek át kárpátaljai magyarok az elmúlt órákban a határon. Németh Zsolt az InfoRádiónak azt mondta: sem Ukrajnában, sem pedig Kárpátalján nincs általános mozgósítás.
Nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt - amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában - valóban elindult több száz fiatal - jelentette ki Németh Zsolt hétfőn az M1 Ma Reggel című műsorában.
A Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, "csupán" készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket. Közölte, hogy a Belügyminisztérium által felállított operatív törzs ugyanakkor felkészült minden eshetőségre, így egy esetleges menekülthullám fogadására is.
A politikus eredménynek nevezte, hogy az Európai Unió közreműködésével egyelőre sikerült megakadályozni az erőszak kiterjedését, és hozzátette: a jövőben is "határozott diplomáciai jelzéseket kell küldeni Oroszországnak". Az EU-nak pedig segítenie kell Ukrajna gazdasági megerősödését, és azt is, hogy az új hatalom legitimitást nyerjen szabad választásokon - mondta Németh Zsolt. (Tehát nem abban várja az EU segítségét, hogy az emberek arra szavazzanak, akire akarnak, hanem hogy az új, IMF-behívó hatalmat erősítsék meg - a szerk.).
(InfoRádió nyomán)
2. frissítés: újabb Apáti-levél:
A ma reggeli fejlemények a következők:
Minden kárpátaljai testvérünk elhagyta az éjszakai melegedőt reggel 6 és 7 óra között. Helyi alapszervezeti elnökünk egész éjszaka ott volt velük, és segített nekik. A leginkább jellemző a bizonytalanság és az információéhség. A férfiak - teljesen érthető módon - szeretnének hazamenni szeretteikhez, viszont tisztában vannak a kockázatokkal is. Továbbra sem bíznak az ukrán hatóságokban, attól félnek, hogy csak altatni akarják őket azzal, miszerint nincsenek behívóparancsok, aztán ha mégis vannak, már nem tudnak hazajönni. A Tivadaron való elhelyezést egyelőre senki nem kérte, mindenki egyéni megoldást választott.
Gyengének és veszélyesnek tartom Németh Zsolt államtitkár úr kijelentéseit, miszerint nem kell tartani behívóparancsoktól. A helyiek teljesen mást tudnak, és félnek. A magyar külügynek kutya kötelessége, hogy olyan keményen kiáll a határon túli magyarokért, mint amennyire vitézkedni szokott bizonyos hivatásos rettegők nem létező veszélyektől való megvédésében. Töketlen, harmatgyenge és határozatlan a külügy.
Addig rendben van, hogy feleslegesen ne keltsünk pánikot, ez nekem sem célom, de felelősségteljesen nem merem azt mondani a határ túloldaláról érkezett magyar honfitársaimnak, hogy menjetek haza. Óriási a felelőssége annak, aki vakon bízva az ukrán hatóságokban, hazaküldi a magyarokat. Németh úr vállalja a felelősséget, ha mégis behívások és besorozások történnek?
A helyi elnökünk telefonos tájékoztatása szerint magyar testvéreink arról számoltak be, hogy egy esetleges ukrán-orosz háborúban őket és a ruszinokat használnák golyófogónak. Hangsúlyozom: ez nem pánikkeltés, hanem a Kárpátaljáról érkezettek legfőbb félelme. Sajnos volt már erre példa, legutóbb a délszláv háborúban. Ott szintén megnyugtatták és altatták az embereket, aztán jött a fekete leves és a szerb hadseregbe szóló behívó.
Nem akarjuk, hogy megismétlődjenek ezek az események, nem akarjuk és nem engedhetjük meg, hogy újból magyar vér folyjon!
"Menekült"hullámról jelenleg túlzás lenne beszélni, de megismétlem, hogy mintegy ezer emberrel több lépte át a tiszabecsi határátkelőt tegnap, mint február 23-án vasárnap. Ne hallgassanak el semmit a magyar hatóságok, ne tegyenek úgy, hogy minden a megszokott mederben zajlik, ne tévesszék meg a sajtót, hanem mondják el az igazat! Lehet, hogy ez még nem kritikus, de mindenképpen lényeges eltérés egy átlagos időszakhoz képest.
Jelenleg azért nincs tumultus a határon, mert a magyar férfiak döntő többsége egyénileg megoldotta a továbbutazást, illetve a magyarországi tartózkodást.
3. frissítés: kiegészítés a fenti levélhez:
Nagyon lényeges információval szeretném kiegészíteni az eddig leírtakat. Most villant az agyamba egy lényeges kijelentés, amely ma hajnal két óra körül hangzott el egy rendőr ezredes szájából.
A magyar rendőrség - hivatalosan, jogi értelemben - nem tekinti menekülteknek, menekült státusszal rendelkezőknek a Kárpátaljáról érkezetteket. Ennek indoka, hogy senki sem nyújtott be erre irányuló kérelmet, valamint legalább 90 napig, illetőleg a kettős állampolgárok korlátlan ideig jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. Jogilag helyesnek tűnik az érvelés. Ez tehát igaz!
Ugyanakkor nem fogjuk hagyni, hogy a külügy a jogi szakkifejezéseken lovagolva elbagatellizálja a helyzetet. Ha jogilag nem is menekültekről beszélünk, de ténylegesen az ukrán behívóparancsoktól való menekülés szándéka egyértelműen fennáll. Ebben a helyzetben nem a szavak értelmezésével kell foglalkozni, hanem a ténylegesen kialakult helyzettel.
(Kuruc.info)
4. frissítés: Orbán szerint a kárpátaljai magyarok biztonságban vannak
A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak - válaszolta kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Fejér megyei Kőszárhegyen, miután ünnepélyesen átadott egy telephely-fejlesztési beruházást.
A kormányfő kijelentette, Magyarország nem része a konfliktusnak.
Jelezte, hogy Martonyi János külügyminiszter éppen Brüsszelben van és hazánk része a közös európai erőfeszítéseknek, amelyekkel "békét, biztonságot és a nemzetközi jog tiszteletét szeretnék elérni az európai egységes válságkezelésen belül".
Orbán Viktor a külhoni magyaroknak azt üzente: "számíthatnak ránk".
(MTI)