Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 15., szombat

18.547 - Alig ismert szigetek felé tarthatott az eltűnt maláj gép - térkép

Alig ismert szigetek felé tarthatott az eltűnt maláj gép – térkép

2014. március 14., péntek, 12:46 • Utolsó frissítés: 2014. március 14., péntek, 13:04Szerző: 

A szombaton eltűnt maláj repülőgép az eredeti célpontja helyett az indiai fennhatóság alatt álló Andamán-szigetek felé tartott, az irányváltás pedig nem lehetett véletlen – közölte a Reuters. A Wall Street Journal szerint a maláj hatóságok már segítséget is kértek az indiaiaktól, akiknek egy koordinátalistát küldtek a felderítendő területekről az Andamán tengeren.
A Malaysia Airlines hat napja eltűnt repülőgépe a feltételezések szerint az indiai fennhatóságú Andamán-szigetek irányába repült tovább miután letért az eredeti útvonaláról és a polgári hatóságok elvesztettek vele minden kapcsolatot – közölte a Reuers, a vizsgálatokat ismerő, névtelenséget kérő szakértőkre hivatkozva. A beszámoló szerint valószínű, hogy a gépet továbbra is valaki olyan irányította, aki profi pilóta volt.
A malajziai hadsereg radarja vélhetően az MH370-es járatot észlelte, amikor az az Andamán-szigetek felé tartott, így a vizsgálatot csütörtökön kiterjesztették a szigetcsoport körüli tengerszakaszra is.
„A radarok jelzései alapján úgy látjuk, szabotázsakcióval, esetlegesen a gép eltérítésével állunk szemben” – nyilatkozta a maláj hatóságok egyik első embere. Jelenleg a szándékos akció teóriájára alapozva vizsgálat folyik a fedélzeten utazó összes utas és a személyzet mentális egészségét tekintve. Ennek a feltárásától azt várják, hogy segít megoldani a gép eltűnésének rejtélyét.
A maláj kormány felkérte Indiát a Dél-kínai tenger és az Andamán tenger közötti terület átfésülésére, az indiai hatóságok pedig a malájoktól kapott koordinátalista alapján már meg is kezdték a kutatást a saját területeiken – írta a Wall Street Journal. A gép feltehetőleg nem magukat az Andamán-szigeteket vette célba, mostanáig csak arról szólnak a találgatások, hogy irányukba repülhetett a Malaysian Airlenes járata. A szigetcsoporton egyébként India katonai támasztpontokat létesített az 1990-es évek elejétől kezdve.
Az Andamán-szigetek elhelyezkedése
Fotó: 
Az indiai haditengerészet, a légierő és a parti őrség jelenleg nagy erőkkel, repülőgépekkel, helikopterekkel és felderítőhajókkal keresi az eltűnt utasszállítót az Andamán tenger déli részén, a Nagy-Nikobár-szigettől nyugatra. Az indiai védelmi minisztérium azt közölte, hogy egy védelmi válságkezelő csoport is részt vesz a keresésben. A hatóságok kezében egyelőre nincsenek perdöntő bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az Andamán tengerbe zuhant-e a gép.
A gép eltűnése óta már közel 7 nap telt el, a repülés szinte minden adatát tároló fekete doboz akkumulátora pedig 30 napig képes jeleket sugározni. E szerint tehát a kutatóknak még nagyjából 23 napjuk van arra, hogy megtalálják, és megszerezzék belőle a rejtély megoldását ígérő adatokat.