Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. március 9., vasárnap

18.533 - Megalakult az önálló szerbiai Magyar Mária Rádió


Feladó: Hirszemle
Dátum: 2014. március 9. 8:15
Tárgy: Megalakult az önálló szerbiai Magyar Mária Rádió
Címzett: 
Kutasi József Antal

Megalakult az önálló szerbiai Magyar Mária Rádió

2014. 03. 07. 13:35 -                                

Többhavi átalakulási folyamat után megalakult az önálló szerbiai Magyar Mária Rádió. Az önállósodó rádiót jóváhagyta a Mária Rádió Világcsaládja is, melynek elnökhelyettese, Vittorio Viccardi március 6-án Szabadkára látogatott és tárgyalt az új szervezet tagjaival és vezetőségével – tájékoztatott a rádió szerkesztősége.

A Mária Rádió az egyedüli egész napos katolikus vallási műsort sugárzó rádió Szerbiában. Már tíz éve működik újvidéki székhellyel, megosztott műsoridőben napi 12 órányi magyar nyelvű, valamint 12 órányi szerb és horvát nyelvű műsorokkal. A tapasztalat azt mutatta, hogy ez a felállás nem megfelelő, mivel a katolikus hívek nagyobb része magyar anyanyelvű és anyanyelvén szeretné hallgatni az egész napos adást, de a hívek legnagyobb részéhez jelenleg el sem jut a Mária Rádió adása a rossz frekvenciaelosztás miatt.

Mária Rádiónkért néven alakult meg Szabadkán az a civil szervezet, amely az önálló szerbiai Magyar Mária Rádiót működtetni fogja. Elnöke Bálint Ágota szabadkai jogász, műsorigazgatója pedig Ft. Palatinus István. Az önállósodó rádiót jóváhagyta a Mária Rádió Világcsaládja is, melynek elnökhelyettese, Vittorio Viccardi március 6-án Szabadkára látogatott és tárgyalt az új szervezet tagjaival és vezetőségével.

A Mária Rádió egész napos magyar adását hallgatni lehet ezentúl az interneten (www.mariaradio.rs) és kábeltévé-hálózatokon Adorjánon, Bajsán, Felsőhegyen, Horgoson, Magyarkanizsán, Martonoson, Törökkanizsán, Zentán, Szabadkán, Topolyán és Oromhegyesen, valamint a Digi TV-n. További bővítést terveznek a kábeltévék segítségével, emellett az új frekvenciaelosztásnál a megfelelő helyekre teljes napi magyar nyelvű műsorra fognak pályázni.

A szerbiai Magyar Mária Rádió célkitűzései között a magyar nyelvű katolikus vallási műsor készítése mellett szerepel az ökumenikus közreműködés fejlesztése (már helyet kaptak a műsorokban a református és evangélikus egyházak és a zsidó közösség), az anyanyelvápolás, hagyományőrzés és a magyar kultúra ápolása is. A Kárpát-medencei magyar Mária Rádiók eddig is szorosan együttműködtek, de ezt még inkább szeretnék megerősíteni a hallgatóság érdekében.

Magyar Kurír