Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. április 15., szerda

20.200 - Alacsony nyugdíjáról vallott az ismert táncművész, Medveczky Ilona.

Kiderült: ennyi a nyugdíja Medveczky Ilonának

  • 2015. április 5. vasárnap 16:27

Alacsony nyugdíjáról vallott az ismert táncművész, Medveczky Ilona. 

Elkeseríti Ma­gyar­ország jelenlegi helyzete, ezért, ha nem muszáj, ki sem teszi a lábát az utcára Medveczky Ilona. Mint arról a Borsnak mesélt, éhány barátja mellett kutyáival beszélget csak leginkább a nagy múltú revüművésznő. Bevallása szerint gyógyír lehetne fájdalmaira egy társ, illetve egy régóta áhított elismerés, a Kossuth-díj.
A legendás táncművész szerint "az állam szégyene" az hogy milyen kevés nyugdíjat kap.

Egész pontosan 67 800 forint a nyugdíjam, de én ne panaszkodjak, amíg van fedél a fejem felett, és van mit ennem, amit ingyen küld egy ételfutár-szolgálat. Én nagyon spórolós vagyok, mindig is az voltam, addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér

 - mondta. 
Medveczky nyugdíja tényleg messze van az átlagtól
Hatalmas különbségeket találunk a átlagnyugdíjakban az egyes megyék közt: 34 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok - átlagosan - Budapesten, mint Szabolcsban. 
Budapesten az átlagos öregségi nyugdíj 137 124 forint havonta.

Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 103 105 forintot kapnak átlagosan a nyugdíjasok. Hasonlóan alacsony összeget kapnak az idősek Békésben (103 867 forint) és Bács-Kiskunban (103 667).

Forrás: Esri Magyarország
A fővárosi csúcsnyugdíjhoz a legközelebb a Komárom-Esztergom megyei nyugdíjasok állnak: nekik átlagosan 119 830 forintot visz a postás (vagy ennyit utalnak bankszámlájukra). 
Idén januárban az átlagnyugdíj összege 117 372 forint volt, az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig havi 28 500 forint.
A 2015 januári emelés után ma Magyarországon a nyugdíjrekorder 1 308 565 forintot kap havonta - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). Általában magas nyugdíjhoz azok juthatnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.