Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. április 14., kedd

20.196 - Nemzeti Hírhaló > Dátum: 2015. április 13. 12:07


Feladó: Nemzeti Hirhalo
Dátum: 2015. április 13. 12:07
Tárgy: [Lapszemle] A kormány palaforradalma a magyar vízbázist veszélyezteti - Így nyúlhatott le több százmilliót Farkas Flórián - Bíróság elé állítják a holokauszttagadó kommentje miatt a szegedi nőt - A holokauszt emléknap estéjére - Ilyen rendszerváltást akartunk? - Az USA tiltakozni készül egy amerikai kémrepülő orosz elfogása miatt - Német sajtó: az USA elveszíti világhatalmi státuszát
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>




"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"
Jézus:"Nagy jövő vár Anyám országára,
s általa az egész világ kegyelmet nyer."


Tanulságos történet Wass Alberttől, az összetartás erejéről

"- Tudják, én szegény fiú voltam és gyermekkoromban anyám elszegődtetett a községhez disznópásztornak. Maguk most nevetnek, pedig a disznók előtt megemelheti a kalapját minden ember. Tudják-e milyen jó szándékú, becsületes állatok azok?
Három éven át jártam ki a legelőre velők, tavasztól őszig. Megismertem őket. Hűségesek, tisztességesek. Értik? Szerettek engem! Pedig én nem is voltam disznó, csak ember...

Nyelt egyet és egy pillanatig maga elé bámult a padlóra. Aztán folytatta:
- Egy őszön makkoltatni küldtek föl a hegyekbe. Akkor történt, hogy farkasok kezdték kerülgetni a kondát. Volt a rám bízott állatok között egy, amelyik mindig külön járt a többitől. Egy rühes, sovány kis süldő. A többi nem tűrte meg maga között, mert, hogy maga alá piszkolt, fektében. Mert a disznó nagyon tiszta állat, tudják-a többi elveri magától az ilyet. A konda szégyene volt ez a süldő. És éppen erre mentek rá a farkasok.

- Reggel történt, alig valamivel virradat után. Éppen kitereltem az állatokat a karámból s álmosan döntöttem neki hátamat egy bükkfának,amikor a visítást meghallottam. A kis rühes süldő megint valamivel távolabb túrt a többitől s azt cserkészték be a farkasok. Négyen támadtak reá egyszerre. De amikor én felütöttem fejemet a sivalkodásra, már valamennyi disznónak fönt volt a feje és a következőpillanatban az egész konda összeröffent s mint egy roppant fekete henger rohant reá a farkasokra. Képzeljenek csak el kétszáz egynéhány disznót, tömötten egymás mellett, fölemelt ormánnyal rohanni, fújva és fogat csattogtatva! Szempillantás alatt elkergették a farkasokat s a kis rühes süldőnek néhány harapáson kívül semmi baja nem történt. Én pedig sokat gondolkoztam akkoriban azon, hogy miért is védte meg a falka ezt az egyet, akit amúgy is kitaszított maga közül s akit azután sem fogadott vissza soha. De csak most jöttem rá: azért, mert disznó volt az is.
- Hát látjátok, ezért szeretnék disznó lenni. Mert irigylem a disznóktól a szolidaritást, ami az én emberi falkámból hiányzik.
Mi tanokat hirdetünk és jelszavakat halmozunk jelszavakra, de közben mindenki csak önmagával törődik, nemhogy a kisujját is mozdítaná másért. Ha akkor, ott az erdőn, az én disznófalkám is úgy viselkedik mint ma az emberi társadalom: rendre az egész falkát fölfalhatták volna a farkasok. Mint ahogy az embereket is fölfalja rendre a, gonoszság és az önzés." (Wass Albert)



Tőke Péter Sheldon, Drábik János
A kormánybuktatások kézikönyve I.

Jegyzet a hátsó borítón:
E kötet tartalmának az ismeretéért egyes országokban letartóztatás, hét év börtön jár, és a könyvet árusító üzleteket felgyújtják. A kormánybuktatás kézikönyve cím, talán ezért is, annyira ráhozta a frászt hazánk egyik nagy nyomdájára, hogy látatlanban, a kötetbe bele se nézve visszadobták, politikai okokból. Mint a 80-as években. Mintha a Fidesz-uralom ellen szerveznénk lázadást. Épp ellenkezőleg. Mi egy népakarat nemzeti kormányának és mindannyiunknak a védelmére adjuk közre ezt a Gene Sharp-féle tudományt. Azért ismertetjük, hogy a zsoldos-ellenzék ne tudja legyőzésünkhöz felhasználni. Ha pedig a jövőben egy magyarellenes párt kerülne hatalomra, s újra elkezdené Magyarország rabszolgasorba döntését, akkor meglenne a módszerünk ahhoz, hogy felszámoljuk és elkergessük őket, (ahogyan a diktatorokat is). Aki tehát ellenünk van, az a nemzete ellen van.
A címet megváltoztattuk, hogy szalonképesebbek legyünk. Íme: A kormánybuktatások kézikönyve I. Szabad az országunk, nem vagyunk betiltva!
Sok érdekességet kínálunk. Titkokat is. Talán olvasóink számára is kiderül majd, hogy a TV-székház ostroma, a Kossuth téri tüntetés,... és a többi, is megrendelt, fizetett volt és még izraeli katonákat is bevetettek, hogy a későbbi, kijevi Maidan főpróbája lehessen.
Rövid részlet a kötetnől:
Lapid tábornok, a volt közbiztonsági-helyettes szerint a TV-székház ostrom és az október 23-i demonstrációk szervezettek voltak. Kollégáinak információira hivatkozva nem kevesebbet állított, mint hogy a tüntetőket pénzelték. A puszta jelenlétért ötezer forint járt, "kordonrázásért" húszezer, míg a székházat ostromló kemény mag tagjainak fejenként százezer forint ütötte a markát. A pénzt Kanadából utalták - mondta Lapid, hozzátéve, a tüntetőnek reggel jelentkeznie kellett, s este megkapta a pénzt.


Vonalban levők száma


A kormány palaforradalma a magyar vízbázist veszélyezteti
2015. 04. 10. 11:44 Alfahír

Mint ahogy korábban már többször is figyelmeztettünk, a Fidesz-kormány egy újabb energetikai baklövésre készül, ami azonban nem csupán rendkívül drága és hatástalan, de kifejezetten veszélyes a magyar ivóvízbázisra. Fülkeforradalom után eljött a palaforradalom ideje? Reméljük, nem.


Múlt hét kedden a rendkívül sokoldalú Németh Szilárd, fideszes rezsibiztos, a Magyar Birkózószövetség nemrég megválasztott (politikai) vezetője önálló képviselői indítványként nyújtott be az Országgyűlés elé egy nyolc javaslatból álló energetikai salátatörvényt, aminek az egyik legfontosabb pontja, hogy 2 százalékos bányajáradékot javasol a jelenlegi 12 százalékos helyett a nem hagyományos kitermelési technológiák esetében is, hasonlóan a bonyolult technológiát alkalmazó föld alatti szénelgázosítással történő kitermeléshez.

Ha a törvényt elfogadja az Országgyűlés, azzal szabad jelzést ad a hazai nem hagyományos szénhidrogén-készletek kitermelésére, amit azonban szintén nem konvencionális módon, rétegrepesztéssel lehet a felszínre hozni.

Kérdéseinkkel a Magyar Természetvédők Szövetségéhez (MTVSZ) fordultunk. Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon a szakemberek is úgy értékelik a jelenlegi helyzetet, hogy az Orbán-kormány a hazai palaforradalom kirobbantására készül.

A kormányzat és az illetékes minisztérium nyilatkozataiban, dokumentumaiban egyre egyértelműbben fogalmaz a hazai palagáz-kitermelés mellett, hangoztatva annak remélt gazdasági előnyeit például vélt importfüggőség-csökkentést - válaszolta az Alfahír-nek Botár Alexa, a civilszervezet klíma-energia programvezetője.

A bányajáradék-csökkentés a palagáz közvetett állami támogatásának egyik legerősebb lépése. Viszont ha a palagáz ilyen jó üzlet Magyarország számára, akkor mi szükség a bányajáradéka drasztikus csökkentésére, azaz a belőle származó állami bevételek minimalizálására? Talán mert a kisebb részben állami tulajdonú MOL, illetve partnerei egyre több palagáz-koncessziót szereznek az Alföldön? Vagy mert az érdekeltek ennyire kétségbeesetten próbálnak befektetőket bevonni a makói nem hagyományos gázkészlet feltárásába? Hiszen a projektbe már a sok multicég - köztük a Gazprom-hátterű NIS - belebukott, mondván, nem gazdaságos.

Európában több ország, például Lengyelország, Románia, Csehország, Ukrajna is igyekezett többé-kevésbé csökkenteni a palagáz bányajáradékát, azonban e befektető-csalogató lépések ellenére a palagázban nálunk gazdagabb és a kitermelést támogató államokat is sorra hagyják el az energetikai-vállalkozások a "gazdaságilag életképtelen" kutatási eredmények miatt.

Sőt, a gazdasági-társadalmi-környezeti kockázatok miatt számos európai ország, régió betiltotta a repesztést. Itthon a vezetés szembemegy a trendekkel: még nagyobb nyomás alá helyezik a zöld-hatóságokat és a helyieket, hogy ne álljanak a palagáz-fejlesztések útjába.

Önök szerint mekkora reális esélye van hazánkban a palagáz-kitermelésének?

A hivatalos jelentések, szakértők egyértelműen fogalmaznak: ma nem gazdaságos, nem reális a palagáz kitermelése Magyarországon, még a drasztikus rétegrepesztés-technológiával sem.

A drága, tőkeigényes technológia és a rendkívüli mélységben található készletek miatt csak a jelenleginél jóval magasabb ár mellett érné meg a kitermelés, de legalábbis biztosan többet kellene érteni fizetni, mint a jelenleg vezetékekből érkező készletekért. Erre példa, hogy az Egyesült Államok palagáz-forradalma sem csökkentette jelentősen a lakossági gázárakat, és az itthoni bányajáradék-csökkentés sem elsősorban a lakosság érdekeit szolgálja.

Ráadásul a palagáz-kitermelés minden piactorzító támogatás ellenére sem tud sem Európában, sem hazánkban felfutni az eltérő geológiai adottságok, és települési szerkezet miatt. Ezek alapján is kijelenthető: nem alkalmas a palagáz a más fosszilis energiák importjának kiváltására, csökkentésére, nem fogja számottevően növelni hazánk energiabiztonságát.

Mindannyiunk érdekében remélem, a kormányzat még az erőltetett kitermelés indítása előtt felhagy a hazánk számára is tévutat jelentő palagázzal és annak piactorzító támogatásával.

Az MTVSZ szerint milyen kockázatai vannak/lehetnek ennek a bányászati módszernek?

Éppen néhány napja, április elején történt baleset Albániában, a rétegrepesztést kísérő robbanások és a szennyezés miatt egy falut ki kellett telepíteni. Független szakértők, illetve az Európai Unió társadalmi és környezeti szempontból is kockázatosnak tartja a kitermelést, de az EU polgárainak többsége szerint sem éri meg a kockázatot.

A palagáz-kutatás és kitermelés Egyesült Államokban és Európában dokumentált hatásai, kockázatai: gazdasági-társadalmi: nagyon befektetés-igényes, ráfizetéses és állandóan új kutak fúrására van szükség a gyors kimerülés miatt; az amerikai lakosság számára nem tette érezhetően olcsóbbá a gázt; a palagáz alkalmatlan az átmeneti energiaforrás szerepére és csak kevés és ideiglenes munkahellyel jár;
környezeti: összességében a palagáz-kitermelés, ellátás és égetés üvegházgáz-kibocsátása nagyobb, mint a hagyományos fossziliseké (például: metánszivárgás, szállítási kibocsátások); jelentős környezeti kockázatot jelent a repesztés miatt a felszíni és felszín alatti vizek szennyeződése, a vízellátás zavarai, talaj-, levegő- és zajszennyezés, szeizmikus mozgások, illetve egyéb infrastrukturális problémák a nehézipari tevékenységből adódóan.

Mi a véleményük arról, hogy egy ilyen fontos energetikai kérdést önálló indítványként, egy salátatörvényben nyújtanak be az Országház elé?

Sajtóhírek szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dolgozta ki a törvényjavaslatot, ehhez képest meglepő, hogy egy kormánypárti képviselő nyújtotta azt be. Ráadásul önálló indítványként, salátatörvényben, ami azt jelenti, hogy a szokásos eljárásrenddel ellentétben nem végeztek hatástanulmányt, nem volt egyeztetve sem az ombudsmannal, sem olyan parlamenti tanácsadó szervezetekkel mint az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) vagy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT).
Ezzel a módszerrel kikerülték, kizárták a társadalmi egyeztetést, ami minden demokráciában elfogadhatatlan.

Kapcsolódó:
   Nestlé CEO: a víz nem jog, hanem élelmiszer, aminek kell egy piaci értéket adni
   A Nestlé álma: a víz árának 53 millió százalékkal való emelése
   Áder: Elegendő víz nélkül nincs fenntartható béke
   Mire készül az Unió a vízzel?
   Kié a víz? A 21. században vizünk árucikké válik

Az alkotmányból, vagyis az alaptörvényből a Fidesz KIHAGYTA a magyar termőföld, a VÍZBÁZIS, az egészségügy és a nyugdíj alkotmányos védelmét, ezért a legfontosabb négy alaptétel immár végveszélyben van!! Levédték viszont az egykulcsos adót, amelynek köszönhetően a hatalom és egyre népesebb holdudvara nem, vagy alig fizet adót! Nem igazán adóznak a multik, a maffia, az offshore lovagok és a gazdagok se. Az adózást a jövedelemhez alig jutók kötelezettségévé tették, amiből legalább akkora baj lesz, mint amekkora Ukrajnában, Görögországban, Olaszországban lett! A sajtót a szánkból nemcsak a szocik énekelték ki, hanem a Fidesz is! 25 évet a 25 évért! (F.I.)




Így nyúlhatott le több százmilliót Farkas Flórián
Német Tamás 2015.04.09. 15:07 Index

Fejenként több százezer forintot számláztak ki három hónapig dolgozó közmunkások nevére benzinköltség címén Farkas Flórián elnöki keretéből. A pénzt természetesen nem a közmunkások kapták meg. Az ORÖ gyanús pénzköltéseit felfejteni próbáló képviselők megmutatták, mire mehetett el az a háromszázmillió körüli összeg, amivel Farkas több éve nem számol el.


Azután, hogy durva visszaélések gyanúja merült föl az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik, nagyrészt uniós finanszírozású programjával - Híd a munka világába - kapcsolatban, az is kiderült: miközben ORÖ-elnökként közel 300 millió forintnyi elnöki kerettel rendelkezhetett Farkas Flórián, a féléves kötelező beszámolókat egyszer sem sikerült benyújtania. Arról tehát, hogy azt a pénzt hová tette, mire költötte, senki nem tud semmit.

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, Lakatos Oszkár, az ORÖ Lungo Drom-os tagja, illetve Vajda László, a Lungo Drom alelnöke mai sajtótájékoztatójukon azt mutatták be, hogyan költhette el Farkas Flórián az elnöki keretét úgy, hogy a papíron kedvezményezettek egy fillért se láttak a pénzből.

Az ORÖ és Farkas Flórián gyanús pénzköltéseit kritizáló roma önkormányzati képviselők által felállított vizsgálóbizottság elmondásuk szerint súlyos törvénysértéseket tárt fel, melyek alapján a napokban megteszik a feljelentéseket. Lakatos Oszkár prezentációjából az derült ki, hogy több ORÖ-tisztségviselőnek mentek furcsa kiutalások: Dombóvári Ildikó hivatalvezetőnek például belföldi kiküldetés címén 2011. május elején 696 277 Ft, július közepén 734 070 Ft. De Makaiék azt is állítják, hogy 2011 és '12 között közgyűlési döntés nélkül részesültek közel 140 millió forint jutalomban az ORÖ hivatalának vezetői.

A legdurvábbnak az az adatsor tűnt, ami szerint 2012-ben és '13-ban közfoglalkoztatottak, önkéntesek számára több mint 113 millió Ft-ot fizettek ki utazási költség címén. Ebben az időszakban 360 közfoglalkoztatottról tudnak. Az adatok szerint van olyan személy, akinek a nevére a 3 hónapos közfoglalkoztatása idején több mint négymillió forintot könyveltek el. Ezeknek az embereknek egy része minderről semmit sem tudott, csak a nevüket és adataikat használták fel arra, hogy a kifizetéseket lepapírozzák, mondták Makaiék.

A listán szereplő emberek azonosítása folyamatban van, eddig több mint tíz emberről tudják biztosan, hogy nem is hallott arról, hogy a havi hatvanezer forinton túl bármit is kapott volna. A képen részlet látható két adatsorból is, a neveket adatvédelmi okokból nem szerepeltették a listán. A képviselők szerint az adatok az ORÖ könyveléséből származnak.


Fotó: Az Országos Roma Önkormányzat alternatív vizsgáló bizottság

A másik elszámolási furcsaság, hogy önkéntesek, közfoglalkoztatott, ÁROP, TÁMOP programban részt vevő személyek részére több mint százmillió forintot számoltak el költségként, amiről a listán szereplő személyek szintén egyáltalán nem tudtak: fejenként 6-7-800 ezres posta- és levélköltségtételekről van szó. A képviselők szerint azok, akiket megtaláltak, hajlandók a nyomozó hatóság felé igazolni, hogy a számukra elszámolt pénzből egy forintot sem kaptak.
Vajda László elmondta, úgy tudja: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter arra kérte az Országos Roma Önkormányzat elnökét, Hegedűs Istvánt, hogy váltsa le a Híd a munka világába foglalkoztatási program vezetését, ami azt jelentené, hogy Farkas Flóriánt is, hiszen ő a foglalkoztatási szövetkezet elnöke. Vajdáék szerint a foglalkoztatási szövetkezet vezetői egyben az ORÖ vezető tisztségviselői is, így azt szeretnék, ha a szervezet egy teljes tisztújításon esne át.

Balog Zoltán kéréséről természetesen megkérdeztük az Emberi Erőforrás Minisztériumát is. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ahogy megkerestük az Országos Roma Önkormányzatot is, hogy valósak-e ezek az adatok, és ha igen, mi a magyarázat ezekre az összegekre: ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A szövevényes feljelentéseket, vizsgálatokat és nyomozásokat a Romnet.hu próbálta kibogozni ebben a cikkében. Azt írják például, hogy igazat mondott Balog Zoltán, amikor azt állította április 2-án, hogy a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy költségvetési csalás ügyében nem látnak okot a nyomozás megindítására a Híd a munka világába programmal kapcsolatban. Azt viszont Balog elfelejtette hozzátenni, hogy a NAV csak hatáskör és illetékesség hiányában mondta ezt, és a feljelentés átkerült a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájáh oz.

UPDATE: Választ kaptunk az Emberi Erőforrás Minisztériumától. Levelükben azt írják, a Balog Zoltán által elrendelt vizsgálat lezártakor a minisztérium azt is kérte Hegedűs Istvántól, hogy szakmai észrevételeiknek megfelelően alakítsa át a Híd a munka világába program szervezetét is.

Hozzátették, "amennyiben szabálytalansági gyanú merül fel az uniós támogatású projektek elszámolása során, a kifizetéseket a minisztérium felfüggeszti, a szabályos kifizetéseknek és a program folytatásának azonban nincsen akadálya". A levélben azt is tisztázza a minisztérium, hogy az Emmi hatásköre nem terjed ki az országos nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának átfogó vizsgálatára: azt csak az erre törvényben feljogosított szervek végezhetik.

Kapcsolódó:
   Cameron: Előbb dolgozzanak, aztán kapnak ellátást!
   Dühös spanyolok támadtak cigányokra, visszavették értékeiket, majd felgyújtották a tanyájukat
   Cigánytámadás Csörögben: "A fiú arca szó szerint lógott, legalább 10 szúrás érte a fejét"
   Semjén-ügy: az ELTE professzorai érvénytelennek tekintik doktoriját
   Tényleg meg van Rogán első tíz-milliárdja?
   Buda-Cash/Quaestor - Rogán szerint el kell kobozni a csalásokban részt vevők vagyonát
   Sorra jelentik fel Pintért a nyugdíjas rendőrök - az ügyészség nem nyomoz
   Teljes kártalanításért demonstráltak a Quaestor-károsultak


Pataky Attila aki annak idején már kampányolt az SZDSZ-nek, az MSZP-nek is - mulatós zenével és UFO-kalandjaival szórakoztatja a bulvármédiát. Nemrég a kanadai magyaroknak adott koncertjein nyilvánosan szitkozódott: szerinte a világot csak a profit és a zsidó lobbi irányítja. Az énekest a szélsőjobboldali Hunhír portál vette védelmébe. Íme! "Azzal, hogy kimondta: 300 zsidó család uralja a glóbuszt, még nem lett antiszemita." (168 Óra)


Bíróság elé állítják a holokauszttagadó kommentje miatt a szegedi nőt
2015.04.10. 09:34 Hír24

Tavaly novemberben szólt hozzá egy Auschwitzról szóló cikkhez, most gyorsított eljárásban tárgyalják.


Az ügyészség a nőt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettével vádolja - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel.

A vádirat szerint az egyik internetes portálon tavaly november 21-én jelent meg cikk arról, hogy Budapestre látogatott az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokának unokája. Az íráshoz a vádlott az egyik közösségi oldalon olyan tartalmú hozzászólást fűzött, mellyel kétségbe vonta a holokauszt megtörténtét, illetőleg hazugságként állította be azt, valamint utalt arra is, hogy mi köze van az unokának a nagyapja tetteihez. Ezenkívül felháborodását fejtette ki a cikk, mint "áskálódás" miatt is.

A vádlott hozzászólásával, az erre irányuló kifejezés használatával, valamint az ezt alátámasztó szófordulatok használatával nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtást hazugságként állította be, annak megtörténtét kétségbe vonta - áll a vádiratban.

Kapcsolódó:
   A bíróság korlátozná a Kuruc.info szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát - várjuk a pesti Charlie-k tiltakozását
   A bíróságon folytatták Slomóék
   50 ezer dollárt ajánlott fel egy holokauszttagadó szervezet annak, aki bizonyítja a gázkamrák létezését
   Eric Hunt: A zsidó gázkamracsalás (videó)
   WJC-elnök a holosétán: Senkinek sincs joga fenyegetni a zsidóságot!



A HOLOKAUSZT EMLÉKNAP ESTÉJÉRE

A mai Holokauszt-emléknapon - az "Élet menete"- kapcsán- a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald S. Lauder ismételten Magyarországon járt: "... meg kell vizsgálni az antiszemitizmus erősödésének az okait, illetve keresni kell, mit lehet ellene tenni" - mondotta Lauder úr. Nem ellenkezem-bár egy kicsit már unom! -, kérem, hogy olvassa el újra az Önnek írott nyílt levelemet, és gondolja kérem át a mondanivalóját! Talán hozzásegíti a válaszokhoz:

Nyílt levél Ronald Lauder úrnak, a Zsidó Világkongresszus elnökének, a Lauder Javne Iskola alapítójának!

Meglepve és mérhetetlen csodálkozással olvastam a sajtóban megjelent nyilatkozatát, de leginkább az a kép döbbentett meg, ahogyan, és amilyen érvek alapján állította pellengérre az egyik legnagyobb nemzeti hősünket.
Vitéz nagybányai Horthy Miklósról Magyarország egykori kormányzójáról vont értékítéletet, olyan színben feltüntetve a néhai államfőt, amelynek valójában alapjai sincsenek.
Az Ön állításai agyaglábakon álló kolosszusok!


Tudja, Lauder úr, mi maroknyi nép vagyunk Európában. De vagyunk, és soha nem akartunk nagyobbak lenni annál, mint ami járt nekünk. Sok éve lakjuk ezt a földet és több, mint ezer esztendeje létezik a magyar államunk. Ennek a hosszú időnek egyik 24 éves időszaka volt az Önök által Horthy-éraként elkeresztelt időszak. Furcsa érzésekkel tölt el az álláspontja, mely szerint a kormányzó úr zsidóellenes lett volna. Valójában,azért is, mert Horthy Miklóst a szélsőjobb,mindig zsidóbarátnak tartotta.
Kérem, engedje meg, hogy segítsek Önnek az egykori magyarországi zsidó-helyzet bemutatásában!

Nem is magam teszem, mert bizony az én esetemben-mint több Horthy Miklós és Horthy István szobor állítója és leleplezője- az a bizonyos nagyító üvege itt-ott torzítana talán. Még azt is elképzelhetőnek találom, hogy ez a fránya nagyító olyan részleteket nagyítana ki, amelyek az Ön számára jobb lenne ha a homályban maradna. Megjegyzem, hogy az elmúlt időszak valamennyi Horthy-szobor avatásán tevékeny szerepet vállaltam, de állami tisztviselőkkel soha nem találkoztam.
Hát, akkor forgassuk vissza az idő kerekét Lauder úr!

Peter Meyer zsidó író, a magyarországi zsidók sorsáról így írt:

" ...Nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország legalább két nemzedéken át, egészen a 2. világháború végéig az ellenállás szigetének bizonyult a Kelet- és Közép-Európát elárasztó mindkét nagy antiszemita hullámmal: a cári Oroszország fél-ázsiai és feudális antiszemitizmusával valamint Németország és Ausztria középosztályának szocio-ökonómiai és nacionalista antiszemitizmusával szemben. Ezen a szigeten a magyarországi zsidók veszély, elnyomás, sőt akadály nélkül éltek és boldogultak; életük a kisebb aggodalmak és alig észrevehető változások között folyt, s úgy látszott, biztonságban van a történelmi események zajlásai közepette. A földbirtokos arisztokráciától vezetett és ellenőrzött magyarok a magyarul beszélő zsidókat "államalkotó' magyaroknak tekintették, s megengedték nekik, hogy a kereskedelemben, az iparban és az üzleti világban tevékenykedjenek és boldoguljanak..."

"...A zsidóellenes törvények (1941-ben és 1942-ben) nem jelentették a zsidók teljes gazdasági tönkretételét Magyarországon. A zsidó lakosság jelentős része folytathatta tevékenységét, hivatását, foglalkozását. A zsidó vagyonok, ezek jövedelmei általában érintetlenek és hozzáférhetőek maradtak. Ezek a törvények kiszámított kompromisszumot képviseltek: a náci tömegnek odadobták azt a sok ezernyi munkahelyet csillapítóként, amelyet egyes zsidóktól elvettek, a zsidó közösségnek azonban lehetővé tették, hogy tulajdonjoga megmaradjon, s kivárja Hitler vereségének napját. A magyar antiszemita törvények viszonylagos enyhesége nyomán a szomszédos országokban már tomboló zsidó irtás alatt, az ottani zsidók Magyarországot valóságos mennyországnak tekintették."
(The Jews in the Soviet Satellites, 1953., Syracuse University Press, 379-385. o.)
Sisa István

A.W. S. Randall leírása szerint: "Namier professzor a zsidó képviselettől (agency) tegnap közölte velem, hogy az ő emberei nagyon aggódnak, ha netán a magyar kormány idő előtt cserbenhagyná Németországot, ami Magyarország megszállását eredményezné, és veszélyeztetné az ott élő 800.000 zsidót, akik jelenleg viszonylagos biztonságban vannak. A zsidók itt - mondta ő - úgy vélik, hogy Németország nem engedi a magyarok háborúból való kilépését mindaddig, amíg a német hadsereg azt megtudja akadályozni, sőt nyomban megszállná Magyarországot, amely a legnagyobb számú Európában még meglévő zsidóság megsemmisítését eredményezné. "Azt mondtam, hogy a lehetőség már elő lett terjesztve (lásd a Tablet legutóbbi cikkét) mint ok, amiért Magyarország ne kezdeményezzen korai átállást a Szövetségesek oldalára.
"Namier professzor azt mondta, hogy az egyetlen remény, ahogy a zsidóság látja, ha a magyarok nem mozdulnak, amíg gyakorlatilag biztosítva nem lesz, hogy a németek már nem tudnak visszavágni." (Kézírás) "E kérdést megkülönböztetett figyelemmel kísérjük, és nem követeljük a magyaroktól, hogy nyíltan álljanak ki a németek ellen, amely a német megszállást eredményezné. Úgy véljük, hogy e kockázat jelenleg kicsi."
(A fenti angol külügyminiszteri jegyzék részben megjelent Juhász Gyula: Magyar Brit Titkos Tárgyalások,1943. Ez a bizonyíték 1943. október 14-idátummal C12035 szám-jelzéssel, és 1943. október 15, F.O.371/34498 számmal van nyilvántartva.)

Ne felejtsük el! A zsidó nagytőke nem Horthy Miklós ideje alatt szállta meg az országot, hanem korábban, a kiegyezés után, még a Habsburgok alatt. A kormányzó úr, csak megörökölt, egy helyzet, amiből próbálta kihozni a tudása szerinti legjobbat. Hiszen: Horthy antiszemita nézeteit nem csak a "jó" és a "rossz" zsidók közötti megkülönböztetés jellemezte. Fontosnak tartotta a zsidóság politikai, gazdasági, közéleti stb. befolyásának fokozatos visszaszorítását. "

Elnézését kérem Lauder úr, hogy egy pillanatra megszakítom ezt a képzeletbeli időutazást, de meg szeretném kérdezni, hogy Ön tud arról, hogy az Amerikai Kongresszus köszönet mondott Horthy Miklósnak az 1944 - es zsidó lakosság megmentéséért?
" Ben Cardin demokratapárti szenátor a washingtoni Capitoliumban durván megtámadta Magyarországot. Felszólalásában a Fideszt és a Jobbikot azzal vádolta, hogy mindkét párt a II. világháború fasiszta ideológusait és vezetőit rehabilitálja, Horthy Miklóst is név szerint említve.

Homlokegyenest ellentétesen ítélik meg Horthy Miklós, Magyarország volt kormányzójának II. világháború alatti és a zsidókkal kapcsolatos szerepét éppen azok, akikre azok hivatkoznak, akik Magyarországot és kormányát a "Horthy-kultusz reneszánsza" ürügyén nevezik antiszemitának. Mint Tom Lantos néhai amerikai kongresszusi képviselő és John Flournoy Montgomery, az Egyesült Államok legfőbb képviselője az akkori Budapesten.

Horthy kormányzónak a zsidókkal kapcsolatos negatív szerepére sokan hivatkoznak a magyar kormányt is antiszemitizmussal vádlók közül. Sőt, a néhai Tom Lantos kongresszusi képviselőre is, akiről elnevezett intézet működik Budapesten, azt állítva, hogy ha Lantos ma élne, ugyanazokat a véleményeket fogalmazná meg Horthy Miklósról.

A tények azonban mást mutatnak. Tom Lantos ugyanis Horthy Miklósról és a parancsnoksága alatt a budapesti zsidóságot a végső pillanatig mentő Koszorús Ferenc ezredesről egészen más véleménnyel volt, mint akik ezt ma róla állítják, netán ugyanabban a washingtoni épületben.

Lantos értékelését teljes mértékben alátámasztja az Egyesült Államok részéről az akkori kor legilletékesebbje: John Flournoy Montgomery, Washington budapesti nagykövete Adolf Hitler emelkedésének korszakában.

Ideje szó szerint idézni Tom Lantost és Montgomery nagykövetet Horthyról- és arról, milyen szerepe volt a budapesti zsidók nagy részének megmenekülésében.

Lantos képviselő oly mértékben érzett hálát a magyar zsidóság egy részének megmentéséért, hogy Horthy Miklós parancsnokát - és így rajta keresztül a kormányzót - külön méltatta az Egyesült Államok törvényhozásában.

Erre 1994. május 26-án került sor, amikor a demokratapárti képviselő ezzel kezdte méltató beszédét:

"Elnök úr, az idén van a magyar holokauszt 50-ik évfordulója. Azért emelkedek ma szólásra, hogy a magyar holokauszt egyik nagy hősének adózzak. Koszorús Ferencnek, aki saját életét is súlyosan veszélyeztetve több ezer magyar zsidót mentett meg a náci haláltáborokba történő deportálástól. 1944 nyarának viharos idején a szövetséges erők Berlinhez közelítettek, míg Hitler felgyorsította a végső megoldás, a zsidó faj elpusztításának végrehajtását. Sok hősi együtt érző és emberséges tettet hajtottak végre abban az időben. El szeretném mondani Koszorús Ferenc ezredes történetét, ami az akkori idők bátor tettei közül az egyik leginkább figyelemre méltó.

1944 júniusában a nácik Európa zsidó lakosságának legnagyobb részét bezárták és likvidálták. Budapesten, Magyarország fővárosában mintegy negyed millió zsidó maradt élve. Budapest még mindig a magyar rendőrség irányítása alatt állt. A nácik úgy vélték, hogy ez az erő nem elég kegyetlen és brutális ahhoz, hogy Budapest jelentős, még élő zsidó lakosságának teljes elpusztítását megfelelően el tudja végezni.

Koszorús Ferenc a magyar hadsereg ezredese volt és alá tartozott a Budapesten és körülötte állomásozó első magyar páncélos hadosztály. Megtudta, hogy Baky László államtitkár, a hadseregen kívül valamennyi biztonsági erő vezetője államcsínyt akart végrehajtani, hogy a náciknak teljes mértékben lojális rendőri erővel váltsa fel. Ők azután gondoskodtak volna róla, hogy Magyarországot megtisztítsák az összes, még életben maradt zsidótól." (...)

Felmérve a helyzetet, Koszorús ezredes tanácskozott a kormányzóval és megkezdte az előkészületeket Baky és csendőri zászlóaljainak megállítására. 1944. július 5-én 11:30-kor Koszorús ezredes az első páncélos hadosztály egységeit Budapest stratégiai pontjaira parancsolta, lezárva a városba vezető valamennyi utat. 1944. július 6-án 7 órakor már valamennyi egység a helyén volt és Koszorús ezredes tájékoztatta Bakyt, hogyha csendőrsége nem távozik és nem oszlik fel, megsemmisítik őket. 1944. július 7-én Baky kapitulált és kiürítette erőit.

Koszorús ezredes páratlan tette az egyedüli ismert tény, hogy egy tengelyhatalom katonai erővel akadályozta meg a zsidók elhurcolását. Ennek a rendkívüli bátor erőfeszítésnek eredményeként - amire egy különlegesen ingatag helyzetben került sor, nagy kockázat vállalása mellett - Budapestnek a nácik által történő későbbi átvételét 3 és fél hónappal késleltették. Ez a rés több ezer zsidónak tette lehetővé, hogy Budapesten biztonságot találjon és így megmenekültek a biztos kivégzés elől. Lehetővé tette a híres Raoul Wallenbergnek - aki 1944. július 9-én érkezett Budapestre -, hogy sikeres és hatékony mentő küldetését teljesítse. 1944 októberében, miután a németek elfoglalták Budapestet, Koszorús ezredes bujkálni kényszerült, mert ellenkező esetben a Gestapo feltétlenül kivégezte volna."

Ezek voltak a néhai Lantos képviselő szavai.

Most pedig lássuk, miként látta Horthy Miklós kormányzót az egykori budapesti amerikai nagykövet.

Bevezetőként Montgomery rövid jellemrajza a kormányzóról, mint az Magyarország, a vonakodó csatlós címen magyarul először 1993-ban megjelent könyvében is olvasható.

1939. március 15-én a budapesti Királyi Operaházban ünnepséget rendeztek. Hitler éppen ezen a napon foglalta el Csehországot, ami miatt erős feszültség volt érezhető Budapesten, írja az amerikai nagykövet, ott volt az operai rendezvényen, amikor az ünnepséget megszakították az ütemes "Igazságot Szálasinak!" kiáltások. A nyilaskeresztes tüntetés Horthy és Teleki ellen is irányult. A kiabálás egyre hangosabb lett és ekkor Montgomery vejével megdöbbenve látta, hogy az a kormányzó páholyából jön. Belépve döbbent meg, hogy "ketten vagy hárman feküdtek a padlón. A kormányzó egy másik embert a torkánál ragadott meg, pofozta és azt kiabálta, mint később lefordították nekem: 'Képes lennél elárulni a hazádat?' A kormányzó egymaga volt, de uralta a helyzetet. Amikor földre dobta a férfit, valamit mormolt magában, kezével leporolta ruháját és egy szó nélkül haladt el mellettünk". (A Rákosi időből ilyen vagy bármilyen más, hasonló hőstettről - fordított előjellel - az akkori budapesti amerikai nagykövet nem számolt be, ami mutatja.)

Montgomery nagykövet így emlékezik Horthy Miklósnak a zsidók iránti érzéseiről:

"Szemében a zsidók emberek voltak, mint ahogyan példaképének, Ferenc József császárnak is, akinek uralkodása idején zsidó szülők gyermekei lehettek a vezérkar tagjai, tábornokok és tengernagyok. A kormányzónak az antiszemitizmussal szembeni ellenállását Magyarország prímása, Serédi bíboros és mindkét egyház osztotta. A parlamentben a kormányzónak a kérdésben elfoglalt nézetét nagy hangerővel osztották az arisztokraták is, akik exkluzív klubjukban, a Nemzeti Kaszinóban olyan dalt énekeltek, amelynek refrénje így hangzott: 'Nem, nem vagyunk árják...' Ez arra utalt, hogy a magyarok turáni származásúak."

A zsidótörvényekről ezt írja emlékiratában az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete:

"Magyarországon a zsidók biztonsága nagymértékben annak volt köszönhető, hogy milyen törvényeket hoztak korlátozásukra. Ezek a törvények ugyanis azt a látszatot keltették, hogy Magyarország eleget tesz a zsarnok követeléseinek, de valójában éppen ezeknek a törvényeknek a segítségével fel tudott fennmaradni, mint menedéket nyújtó oázis. Ha megtagadta volna, hogy bármilyen törvényt is hozzon a zsidók ellen, a zsidók tényleges biztonságának időszaka kétségtelenül sokkal gyorsabban véget ért volna, mint a valóságban."

Montgomery így ír a Horthy-korszak azon döntéséről, hogy zsidó menekülteket fogad be:

"Hősi tett volt a kormány részéről, hogy igen sok külföldi, főként lengyel, szlovák és osztrák zsidót engedett be. Már az is elegendő bizonyítéka lett volna bátorságának, ha a kormány - a német nyomással dacolva - saját zsidó polgárait védte volna meg, és ugyanakkor lezárja határait. De Magyarország többet tett, mint amit morálisan el lehetett várni tőle azzal, hogy sajátjain kívül külföldi zsidóknak is menedéket nyújtott." De még akkor is, amikor már engednie kellett, "Magyarország azt lassabban és méltóságteljesebben tette szomszédjainál."

Az amerikai nagykövet itt idézi Anne O'Hare McCormicknak a New York Times 1944. július 15-i számában megjelent írását:

"Magyarország javára szól, hogy ameddig Németország meg nem szállta, az ország a Németországból, Ausztriából, Lengyelországból és Romániából menekült zsidók utolsó mentsvára volt Közép-Európában."

Montgomery könyve egy másik részén ismét idézi a Budapestről tudósító McCormick-ot, aki lapja 1945. november 26-i számában azt írta:

"A zsidók nem szenvedtek annyit, mint a szomszédos országokban élő zsidók, mert a legrosszabb üldözés csak azután kezdődött, hogy a németek 1944-ben teljes mértékben a markukba kaparintották az országot. Az előtt zsidó vállalkozásokat 'árjásítottak', de az átvevők közül sokan a tulajdonukból megfosztottak barátai voltak és a vagyonukat őrizték számukra."

Ha tehát Tom Lantos néhai amerikai kongresszusi képviselő - a washingtoni törvényhozás egyetlen holokauszt túlélője, mint gyakran mondták róla - így látta Horthy szerepét, teljes összhangban Montgomery amerikai nagykövettel és azon zsidókkal, akik a volt kormányzót portugáliai emigrációjában anyagilag segítették, akkor nem világos, hogy milyen kifogás emelhető az ellen, hogy a volt kormányzó emlékének a legnagyobb tisztelettel adózzanak e hon polgárai?"

Tisztelt Lauder úr!
Egészen bizonyos vagyok abban, hogy nem olvasta az: Az elsodort falu c. könyvet.
A figyelmébe ajánlom!
A II. Kötet közepe táján kerül sor a regény főszereplője Böjthe János és zsidó barátja, Gyöngyi Oszkár emlékezetes beszélgetésére:

Miklósból fekete lobogással törtek elő a szavak:
-" És az én fajom? Én nem félhetek a fajomért!? Az én fajom nem szenvedett eleget?! A háború folyamán elvetődtem Magyarország minden pontjára. Voltam a fronton, a front mögött, falun és városban. Láttam mindenféle embert, mindenféle viszonyokat. Voltam nyáron a fürdőkben, a Tátrában, a Balatonon, mindenütt, ahol egészséget isznak és örömet élnek. Kik voltak ott? Zsidók, zsidók, zsidók. Menj a színházba, a mulatóhelyekre, mindenüvé, ahol élvezetet zabálnak. Kik élveznek? Zsidók, zsidók, zsidók. Menj a városokba, kiket emelt fel a sárból a háború, kiknek csordult teljes dézsával a háború emlője? Kik lettek az élet urai? Zsidók, zsidók, zsidók. Nézd meg, hova omlik a föld, kik veszik meg a fejős birtokokat, kik lesznek gazdái az elbitangolt udvarházaknak, kiké lesz a szőlő bora, a kalász magva, kik állják körül a föld csecseit? Zsidók, zsidók, zsidók. Menj a bankokba, ahol uralkodik a pénz, a szerkesztőségbe, ahol uralkodik a betű, az üzletekbe, ahol összetorlik a másoktól v égzett munka, a központokba, kirendeltségekbe, a trénhez, a gazdasági vállalatokhoz, mindenüvé, ahol biztos az élet és könnyű a haszon. Kiknek folyik pénzt az egész megbomlott élet? Zsidóknak, zsidóknak, zsidóknak. És hol van az én fajom, az én megrabolt, kihasznált fajom? Menj Tirolba, Palesztinába, Flandriába, mindenüvé, ahol hősen, gyermekkedvvel kell meghalni. Kik halnak ott az első sorban? Magyarok, magyarok, magyarok. Menj a kishivatalokba, ahol becsülettel kell éhen halni, postához, vasútra, iskolába, törvényszékre és ezer más helyre, ahol buta becsületesen vacogó foggal kell megállni a végsőkig a sarat. Kik nyomorognak hatszoros munkával, kik fáznak, kik döglenek napról napra éhen? Magyarok, magyarok, magyarok. Magyarország most egy mesebeli óriás koca, millió éhes szájjal, millió csorduló emlővel. A szájak magyar csontot, magyar húst, magyar velőt, magyar szívet rágnak, magyar könnyet, magyar vért, magyar verejtéket isznak, az emlőket ti markoljátok, ti szívjátok és bitang grófi rablók. Hát az én fajom nem szenvedett a múltban? Igen, a tiétek is szenvedett, de most részeg kedvvel fizet a jelen. Mi a fizetése az én fajomnak? És ezt nem szabad kiüvölteni? Oláh, szerb, tót, zsidó beleordíthatja faja jogait a történelembe, ha mi megmukkanunk, az barbár sovinizmus, elfogultság, antiszemitizmus. És te, te sem akarod ezt látni és érteni?"

Igazgató úr!
Higgye el, hogy a végtelenségig tudnám sorolni az érveimet, de azt gondolom, hogy felesleges lenne folytatni a sort. Amennyiben nem győzték meg a fentiek, úgy nincs olyan, amivel Önt meggyőzhetném.
Kérem, élvezze ki Magyarországon a vendégjogot, ízlelje meg borainkat, kóstolja meg finom ételeinket, és csodálja meg gyönyörű leányainkat, majd menjen haza és mondja el az igazságot rólunk!
Itt a levél végén szeretnék Önnek mondani valamit:

Nem vagyok fasiszta, nemzetiszocialista, rasszista és nem vagyok tagja egyetlen pártnak sem.
Soha nem akartam foglalkozni a zsidó, vagy más faji kérdésekkel, de a napokban történt események kényszerítették írásra tollamat.
Én azt a zsidót a keblemre ölelem, akinek a szíve magyar, és a magyar hazáért tesz, gyarapít,dolgozik. A vallása legyen személyes ügye. Viszont, aki először zsidó a lelkében és csak utána magyar, azt nem fogadom el. Haza és magyar szív, csak egy lehet!
Önnek azt mondják zsidó polgártársaim, hogy gondolkoznak azon, hogy elhagyják Magyarországot az itt meglévő antiszemitizmus elől.
És tudja, hogy mit tesznek a magyar honfitársaim a magyar gyűlölet ellen?
Egymásnak adják a szót és makacsul kitartanak:

Mikor sötét fellegek gyülekeznek hazád egén, mikor gúnyt űznek nevedből és szitokszóvá válik a magyar...
Mikor már csak testvéreid értik nyelvedet és úgy hiszed, hogy egyedül ellened az egész átkozott világ...
Akkor jusson az eszedbe!
A magyar, Európa legszebb országában, a legkiválóbb földrajzi, gazdasági, hadászati egységében, a Kárpát-medencében őshonos. Nincs ehhez fogható természetes és állandó határ, mint a Kárpátok koszorúja. Gyönyörű ország, dolgos, becsületes emberek. Valamennyien testvéreid.
Szeresd hát őket igazul!
Légy rá büszke, hogy magyarnak születtél és büszkén vállald fel! Nem harsogva, csak csendesen, mint a szellő, vagy akár, mint apró csermely, mely hegyeken át emészti magát. Magyarnak lenni nem kiváltság, sokkal inkább súlyos felelősség. Erős a vállad, hogy vigyed! Hát vidd!
Nincs okod panasz szavára!
A legédesebb terhet kaptad.
Köszönd meg Atyádnak és Édesanyád csodás méhének!
Nem féltelek, legyen bárki ellened.
Bírni fogod magyar!

Látja Mr. Lauder, ezt jól megcsináltuk! Szívja a méregdrága szivarját és márkás öltönyében feszeng.
Ugye, hogy milyen furcsa is az igazság? Csak a valóság keveredett össze a látszattal.
Én meg ülök a friss, tavaszi esőben a tornácon, és bohócnak érzem magam -a manézs mellett, a zenekari árokban ...

"A bohócnak gyermeke halálos ágyától kell a cirkuszba mennie,
hogy felöltse az álarcot és tréfáival, mozdulataival szórakoztassa,
kacagtassa a közönséget.
A bohóc bukfencet vet, az álarc komikusabb, mint valaha:
grimasszá torzult arcon könnycsepp gördül végig.
A közönség tombol, a bohóc rekedten kacag s közben
majd meg szakad a szíve az aggodalomtól és tehetetlenségtől.
A bohóc, bukfence, grimasza, jókedve: látszat,
kínja, gyötrelme, vergődése: valóság.
És a cirkuszban mindenki meg van győződve arról, hogy a látszat a valóság.
Ilyen látszatot és valóságot összekeverő cirkusz az élet is."

Bocsásson meg Lauder úr, hogy feltartottam és a magyar történelmi valóságot próbáltam átadni Önnek, és nem a látszatot!
Köszönöm, hogy meghallgatott!

Zetényi-Csukás Ferenc




Megint jönnek, provokálnak!!
Jézus és tanítványai homokosok voltak...
A "Corpus Christi" című film júniusban jelenik meg Amerikában. Jézust és tanítványait úgy állítja be, hogy azok homoszexuálisok. Mit lehet tenni? Sokan hisszük, hogy összefogással meg lehet állítani a keresztény/keresztyén hit megcsúfolását. Ezt a levelet továbbítva talán meg lehet akadályozni, hogy bemutassák a filmet Magyarországon. Aki keresztény/keresztyén, azt kérjük, segítsen. Nincs petíció, amit alá kellene írni, nincs időkorlát vagy egy minimális létszám. Csak továbbítani kell ezt az üzenetet, ami egy percbe kerül. (Akinek nincs egy perce, az ne panaszkodjon, ha Istennek sem lesz egy perce rá!) Úgy látszik, hogy Európa egyes régióiban már betiltották a filmet. A sok e-mailből talán eljut egy-egy olyanokhoz is, akik akarnak, és tudnak is tenni valamit ez ellen az újabb szemétség ellen!
"A gonosz győzelméhez elegendő az is, ha a jó emberek nem csinálnak semmit." (Edmund Burke 1729-1797)
Nem tudom, mi lenne, ha ebben a beállításban Yitzhak Shamir egykori izraeli miniszterelnök lenne a főszereplő? Nem mintha egy lapon lehetne említeni őket!
SVPSZ


Ilyen rendszerváltást akartunk?
Bóka Máté 2015. április 13., hétfő 06:00 Magyar Nemzet

Magyarországon folyamatosak a pénzügyi botrányok, amelyek társadalmi és gazdasági hatása egyedülálló - jelentette ki Róna Péter közgazdász egy a kapitalizmusról és a rendszerváltásról szóló konferencián. A legnagyobb baj az, hogy a botrányok okozóinak a legritkább esetben kell felelniük a tetteikért.


Idehaza sokkal több pénzügyi botrány van, mint más országokban - jelentette ki a hét végén Róna Péter közgazdászprofesszor a Rendszerváltás - ezt akartuk? címmel indított beszélgetéssorozat kaposvári állomásán. A Le Monde Diplomatique által meghirdetett program célja, hogy elemezzék a Magyarországon lezajlott folyamatokat: vajon a gazdasági válság csak az elmúlt évtized terméke-e, vagy a kapitalizmus szükségszerű velejárója. A kaposvári helyőrségi klubban rendezett eseményen nagyjából harminc érdeklődő vett részt, annak ellenére, hogy valóban húsba vágó témákat feszegettek a megjelent előadók. Róna Péter mellett Artner Annamária, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa és Szöllősi Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének volt főtitkára, egykori parlamenti képviselő (Magyar Szocialista Párt) is beszélt a rendszerváltásról és az utána következő évtizedekről.

Róna Péter elsőként arról szólt, hogy hazánkban a pénzügyi válságok folyamatosan követték egymást. - A rendszerváltás után ott volt az olajszőkítés, a Globex-, a Postabank-, a Tocsik-, a Kulcsár-ügy, láttuk a Külkereskedelmi Bank vergődését, a Széchenyi Bank bedőlését, most pedig itt van a brókerbotrányok sorozata - mondta. Eközben minden negyedik háztartás nem tudja fizetni az adósságát. Az is problémát okoz, hogy soha nem lehet megtudni, mi történt valójában, például a Postabanknál: - Princz Gábort másfél millió forintra büntették meg, miközben több százezer ember ment tönkre - jegyezte meg Róna Péter.

A professzor meglátása szerint az, hogy a Fidesz-kormány kártalanítja a mostani brókerbotrány károsultjait, nem elegendő, hiszen a felelősökről szó sem esik, az egész magyar pénzügyi rendszer szabályozása és felügyelete fabatkát sem ér - mindezt pedig a társadalom eltűri. Eközben szerinte eltűnt 400 milliárd forint, aminek a feléből csodákat lehetne művelni az oktatásban.

- Milyen jogrendszer, ügyészség, felügyelet az, amelyeknek a szeme előtt megtörténhet, hogy egy Orgován Bélát beleültessenek a vezérigazgatói székbe - utalt arra, hogy a korábban emberölési kísérletért elítélt férfi lett a Quaestor Zrt. vezére, jóval a botrány kirobbanása után.

- A folyamatos pénzügyi botrányok társadalmi és gazdasági hatása egyedülálló, a GDP 1,2 százalékát teszi ki évente - szögezte le. - 2007-ben írtam meg először, hogy devizahitelezéssel baj lesz, de a mai napig nem jártunk a végére, hogyan jöhetett létre ez a rendszer. A bíróságok tisztességtelennek minősítik ugyan a devizahiteles szerződéseket, de már maga devizakölcsön sem felel meg a kölcsön fogalmának, és óriási instabilitást vezet be az egész társadalomban - mondta.

Magyarázata szerint ugyanis a hitelezés idején hatályban lévő polgári törvénykönyvben pontosan leírták a kölcsön fogalmát: e szerint egy meghatározott összeget a kölcsönadó a kölcsönvevő rendelkezésére bocsát, aki köteles azt visszafizetni. Igen ám, de a devizahitelnél vajon mi a meghatározott összeg, a forint- vagy devizaárfolyam? Róna Péter úgy véli, az adósnak a forintot kellene visszafizetnie, nem a svájci frank alapján megváltoztatott árfolyamot, hiszen forintot kapott a banktól. A Kúria korábban meghozott, a devizahitelekről szóló jogegységi határozatában azonban erről egy szót se szólt, ami "szellemileg silány dolog" a professzor szerint.

A pénzügyi szektor viselkedése óriási felháborodást keltett mindenhol, Angliában az átlagpolgárok ugyanúgy utálják a bankokat, mint nálunk. De a magyar politika ezt a hangulatot cinikusan kihasználta, megdézsmálta a bankokat, ahelyett hogy visszafogta volna a luxuskiadásokat, rendbe tette volna a pénzügyi szektort. - A különadókból a társadalom nem lát semmit - fogalmazott a professzor.

Artner Annamária szerint azonban a keményebb pénzügyi szigor ellenére is lennének vesztes csoportok a kapitalizmusban. Ő abból indult ki: nem lehet minden kevésbé fejlett országból fejlett ország, hiszen az utóbbiak éppen azért tartanak előrébb, mert a kevésbé fejlettek nyersanyagát, munkaerejét használják. Ez megakadályozza a fejlődést, konzerválja a helyzetet, még akkor is, ha némileg úgy látszik: a kevésbé fejlettek is előrébb jutnak. - Kelet-Európa sosem lesz Nyugat-Európa - vélekedett. Az általa vázolt helyzetet mutatja, hogy 2002 és 2013 között 11 kelet-európai országból annyi pénzt utaltak haza a nemzetközi cégek az anyaországukba, ami a bruttó hazai termék 2,8 százalékát tette ki - vagyis ennyi hiányzik az adott ország gazdaságából.

Az MTA kutatója arról is beszélt: téves az a nézet, miszerint a 2008-as válság pénzügyi lett volna; annak oka szerinte a reálgazdaságban a profittermelés fennakadása volt.

- Az erős vállalatok eljutottak addig, hogy nem volt érdemes a befolyt profitot visszaforgatniuk a termelésbe, a pénz a bankokban feküdt, viszont a bankoknak a saját fennmaradásuk érdekében ezt a pénzt vissza kellett juttatniuk a gazdaságba, vagyis hiteleztek. A hitelfelfúvódás egy ideig még látszólag pörgeti a gazdaságot, de egy idő után már nem lehet még több autót, házat, tévét venni - fogalmazott. A folyamat végén pedig a parlagon heverő profit nem a nagyobb vállalatoknál maradt, hanem az emberek tartozásaként jelent meg.

Meglátása szerint a piacgazdaság szükségszerűen növeli a különbségeket ugyanazon valuta, az euró alá rendelve is, hiszen a történelmi példák mutatják, hogy annak idején az aranystandard sem maradt meg, mert a fejlettségi különbségek szétvetették. - Korai volt bevezetni az eurót az unióban, a pénz ezzel a lépéssel el is érte fejlettségének maximumát, innen visszaesés jön - vélekedett a kutató. A kapitalizmus kapcsán azt mondta, előbb-utóbb ennek a rendszernek is vége lesz, ahogyan a feudalizmusnak is vége lett egyszer. Azt viszont hangsúlyozta, a nagy változások mindig háborúkkal jártak, ezért meg kell találni azt a módot, hogy békésen menjen végbe a fordulat.

- Magyarországot kifosztották, ez nem kérdés - kezdte az esemény harmadik előadója, Szöllősi Istvánné. A magyar érdekvédelmet még a privatizáció előtt szétverték, Nyugatról pénzeltek embereket, hogy a nehézipari, vagy éppen a bányászszakszervezetek sehol ne legyenek, amikor elindul a magánosítás. Kiemelte: a privatizációval a rendszerváltás után a jelenlegi államadósságunk két és félszerese hagyta el az országot, és nem lett volna szükség Bajnai Gordonra, Bokros Lajosra, a megszorításokra, ha ez nem így történik.

- Közelről láttam kormánypárti képviselőként, mi történik a Bokros-féle megszorítások idején, miközben vidáman folyt az olajszőkítés - mondta a volt MSZP-s képviselő. - A legnagyobb vesztesek a gyermekek voltak, akik éhesen mentek, és mennek ma is iskolába.

Kapcsolódó:
   Van esély az államcsődre Magyarországon?
   Hoppá van! Az alaptörvény nem létezik!



Az USA tiltakozni készül egy amerikai kémrepülő orosz elfogása miatt
2015.04.13. MTI - Komlomedia

Az Egyesült Államok tiltakozni készül amiatt, hogy egy orosz vadászgép a Balti-tenger fölött, nemzetközi légtérben kockázatos módon "fogott el" egy amerikai felderítő repülőgépet - közölte internetes kiadásában vasárnap a The Wall Street Journal (WSJ) és a CNN.


Az incidens április 7-én történt, de azt Washington csak az elmúlt napokban hozta nyilvánosan szóba. Az RC-135U típusú amerikai kémrepülőt Lengyelországtól északra, nemzetközi vizek fölött fogta be egy orosz SzU-27-es.

Mark Wright, Pentagon szóvivője kijelentette: az amerikai gép személyzete szerint az orosz pilóta manőverei "veszélyesek és szakszerűtlenek voltak", mivel nagy sebességgel mintegy hat méterre közelítette meg az RC-135-öst. Az eset miatt az amerikai védelmi tárca a megfelelő csatornákon keresztül tiltakozni fog.

A Szputnyik orosz állami hírügynökség Igor Konasenkov ezredest, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét idézte, aki szerint az amerikai gép lekapcsolt azonosító és helyzetjelző berendezéssel (transzponderrel) közelített Oroszország határa felé, ezért az orosz pilótának többször is meg kellett közelítenie, hogy leolvashassa a lajstromszámát. A NATO Európai Parancsnoksága szerint hamis az az állítás, amely szerint a transzponder nem működött volna.

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi tárca szóvivője szombati közleményében azt állította, hogy "a nyugati irányban Európába kiterjedő orosz légi tevékenység természete egyre agresszívebbé válik". A WSJ által megszólaltatott katonai elemzők szerint Oroszországot idegesíti a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött kalinyingrádi terület fölötti, megnövelt nyugati megfigyelő tevékenység.

Egy évvel ezelőtt egy orosz harci repülőgép az Ohotszki-tenger fölött kevesebb mint 30 méterre közelített meg egy amerikai RC-135U típusú felderítő gépet. A Pentagon akkor tiltakozott Oroszországnál "az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb közeli elrepülése miatt".

Amerikai hivatalos személyek szerint az önmagában nem okoz problémát, ha az oroszok amerikai kémgépeket fognak el, mert az Egyesült Államok is a levegőbe emel harci gépeket, ha orosz repülők Alaszkánál vagy máshol amerikai terület felé közelítenek. Álláspontjuk szerint azonban az ilyen elfogásoknak szabványos eljárás keretében kell történniük, az összeütközés elkerülése érdekében.

Ilyen látvány belülről, amikor egy Szu-27 befogja a célrepülőt:
Kattintson ide...

Kapcolódó:
   Niels Harrit és a 9/11 - nanotermit robbant?
   Donbassz: "hivatalosan is" újrakezdődött...
   Nem vicc: Porosenko kész gyorsított eljárással menedéket nyújtani orosz állampolgároknak



Német sajtó: az USA elveszíti világhatalmi státuszát
April 11, 2015 Hídfő.net

A német média szerint az Egyesült Államok elveszíti világhatalmi státuszát és többé nem képes kikényszeríteni saját geopolitikai érdekeinek érvényesülését a világ számos régiójában. A Deutsche Wirtschafts Nachrichten összesítése szerint az USA hanyatlása Szíriában kezdődött, ahol visszavonulásra kényszerítették, és az amerikai kormány tehetetlenségében nem tud mást tenni, mint Oroszországot okolni a kialakult helyzetért. A lapban megjelent publicisztika kifejti, hogy az amerikai vezetők máig nem tudták magukat túltenni azon a tényen, hogy Vlagyimir Putyin első számú cselekvőként lépett fel a Közel-Keleten, és képes volt Oroszország érdekeit megvédeni a térségben, valamint, hogy ez a fordulat továbbra is frusztrálja az amerikai elitet, ami mindig is saját magáénak gondolta a katonai és morális felsőbbséget.


A német lap szerint az Oroszország elleni új hidegháború nem egy öngerjesztő folyamat, bár az amerikaiak egyelőre képesek voltak rákényszeríteni az Európai Unióra saját szankciós politikájukat. Ugyanakkor kijelenti, hogy az Európai Unió koránt sem egységes, Washington főként a balti államokra és Lengyelországra összpontosított a feszültségszítás során, míg más országok többé-kevésbé ellenzik a szankcióháborút és nem akarnak konfrontálódni Oroszországgal. A német lap kifejti, hogy a szankcióknak főként az EU tagállamokra nézve van negatív hatása, köztük is elsősorban Görögországra, Olaszországra, Spanyolországra, Szlovákiára, Ausztriára és Magyarországra.

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten szerint az Egyesült Államok ennek ellenére is Kínával szemben szenvedte el legsúlyosabb vereségét, amikor Kína sikeresen keresztülvitte az Ázsiai Infrastruktúrafejlesztési Bank megalapítását, és ennek kapcsán mostanra Ausztrália és Dél-Korea sem figyel az amerikai kormány fenyegetőzéseire és provokációira, ehelyett kifejezték érdeklődésüket az új pénzintézet irányába.

A német lap szerint az USA láthatóan elveszíti világhatalmi szerepét, de ezt nem csak hibás külpolitikájának köszönheti, hanem annak, hogy a kormány képtelen megoldani az USA belső problémáit, semmibe veszi a saját maga által képviselt elveket, nem tudja áthidalni a gazdagok és szegények közti szakadékot, és egyre látványosabb belső problémáinak köszönhetően az USA megszűnik példaképnek lenni azokban a régiókban, ahol korábban irányadónak tekintették az amerikai politikát.