Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. április 21., kedd

20.222 - Mivel gyilkol a magyar? > ​Kés és puszta kéz a gyilkos fegyverünk Janecskó Kata 2015.04.21. 08:16 Index


Feladó: Nemzeti Hirhalo
Dátum: 2015. április 21. 12:37
Tárgy: [Lapszemle] Kiakadtak Vajna évi 15 milliárdjára: ''Pofátlan és tűrhetetlen'' - A sufnibankárok üzenete: soha többé ne légy hülye! - Kés és puszta kéz a gyilkos fegyverünk - Az amerikai katonák ukrajnai jelenléte a minszki egyezmény megszegését jelenti - Lebombáztak egy jemeni rakétatámaszpontot - Oknyomoz a Spiegel: Titkosszolgálati eszközökkel épülhetett az Iszlám Állam - Ellenőrizetlen adósságok: egy tökéletes vihar előérzete
Címzett: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


"Pofátlan és tűrhetetlen" - kiakadtak Vajna évi 15 milliárdjára
2015. április 20. Propeller

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint "pofátlan és tűrhetetlen", hogy Andy Vajna kormánybiztos évi 15 milliárdot kaszál budapesti kaszinóival, melyek koncesszióját "a Fidesz-kormánytól kapta ajándékba" - írta a párt az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az Együtt a Világgazdaságban megjelentekre hivatkozik, miután a lap által megkérdezett iparági szereplők becslése szerint Andy Vajna öt fővárosi kaszinójában mintegy 15 milliárd forint bevétel keletkezhet. Hozzáteszik, hogy a Fidesz tavaly úgy alakította át a szerencsejáték-szervezés törvényi környezetét, hogy azzal Vajna cégei jártak jól.

Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány gyakorlatilag a teljes kaszinós szerencsejáték-szervezést a haverok kezére játszotta - jelentik ki.

Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az Andy Vajnát megajándékozó pofátlan törvényt, teremtsen átlátható rendszert, és írjon ki új kaszinópályázatokat - szögezik le.



Kapcsolódó:
   A Habony-Vajna páros megúszhatja a szabálysértést
   BOTRÁNY: Orbán tanácsadója egy szimpla szélhámos?
   Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek Habony Árpád ellen
   2011-ben jogerősen két év felfüggesztettet kapott Habony Árpád
   Diplomát és doktorit hazudott a vízügyi főnéni
   Visszataszító: Jó temetkezést "kíván" a csepregieknek Ágh Péter és Vlasich Krisztián!
   Dübörög a szánalomgyár a Tisztelt Házban
   Lakatos Pál: "Rendszerváltó" miniszterelnökök pórázon
   Bayer Zsolt: Nem gyűlölni nehéz - nagyinterjú a Fidesz főpublicistájával


A sufnibankárok üzenete: soha többé ne légy hülye!
Ember Zoltán 2015. ÁPRILIS 19. Hír24

Mit lehet tanulni a piramisjátékokból, meddig terjed a butaság, hol tart a magyar pénzügyi kultúra? Vélemény.

Egy héten belül két klasszikus piramisjátékra is fény derült Magyarországon. A szervezők mindenféle engedély nélkül végeztek betétgyűjtést, hitelezést, portfoliókezelést. Egyszerű kölcsönszerződést írattak, a könyvelést sajtpapíron végezték. Az áldozatoknak 15-20 százalékos hozamokat ígértek, valójában az új belépők betéteiből fedezték a régi betétesek kamatát. A bűncselekményt elkövető csalók évtizedekig, de legalábbis hosszú évekig folytatták tevékenységüket. Ha nincs a Buda-Cash-ügy, ami miatt a bizalmukat vesztett ügyfelek hirtelen ki akarták venni a pénzüket, ki tudja, meddig folyhatott volna tovább a piramisjáték. A két ügyben több ezer károsult van, a kár összesen 6-25 milliárd forint lehet.

Ha bizalom van, minden van

A Hungáriások ceglédi piramisjátéka és a karcagi Kun-Mediátor esete kísértetiesen hasonlít egymásra, legalábbis kulturálisan. Mindkettő egy vidéki kisváros környezetében bontakozott ki, a szervezők megbecsült tagjai voltak a közösségüknek, a "tuti biztos" befektetési lehetőség szájhagyomány útján terjedt a nép körében. A ceglédi Jolikában és a karcagi Marcsikában azért bíztak az emberek, mert személyesen meggyőződtek róla, hogy állják a szavukat, pontosan fizetnek, és mások is ezt mondták róluk. Miért baj, ha ezek az emberek a saját tapasztalataik alapján bíztak a sufnibankárokban?

Nem baj, a személyes pénzügyeink alapvetően így működnek. Főként bizalom kell hozzájuk, ha bizalom van, minden van. A bizalom jó dolog. Ez egy olyan erős érzelem, vagy inkább beállítódás, amely nélkül nincs pénzügyi döntés, sőt semmilyen más döntés nincs. Ha többé nem bízhatok abban, hogy az autók megállnak a piros lámpánál, és én ráléphetek a zebrára, anélkül, hogy az autók elütnének, akkor hamar vége lenne az ismert világomnak. Ha többé nem bízhatnék abban, hogy a szerződéseket betartják, hogy a tőkém után kamatot kapok, hogy a törvények megvédenek a hatalom túlkapásaitól, akkor vége lenne a világomnak. A bizalom tartja össze nemcsak a pénzügyi rendszert, a demokratikus jogállamot, de az emberi együttélés mindenféle hálózatait is.

A bizalom azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétele a döntéseinknek. Ha elfogadjuk, hogy a pénzügyi döntéseink nem különböznek más döntéseinktől, akkor el kell fogadnunk azt is, hogy a döntéseink túlnyomó többségéhez, így a pénzügyeinkhez is, elegendő egy egyszerű használati utasítás. Tehát nem kell ismerni a benzinmotor működési elvét, hogy képesek legyünk autót vezetni. Nem kell fizikusnak lennünk ahhoz, hogy használjuk a mikrohullámú sütőt. Számtalanszor közlekedünk úgy a világban, hozunk döntéseket, hogy pontosan nem tudjuk, mi, hogyan működik, és ez a stratégia meglepően hatékonyan funkcionál az életünkben. A pénzügyi döntések is ilyenek: bízunk valamben, és ha kezünkben van egy egyszerű használati utasítás, néhány magától értetődő protokoll, amit lefuttatunk egy döntési helyzetben, akkor nem érhet baj minket.

Akkor mi a baj?

Egy demokratikus, fejlett államban a kifinomult pénzügyi eszközök, intézmények éppen olyan fontos részei a társadalmi működésnek, mint a szólásszabadság, a független bíróság vagy a mobiltelefon. Bár ezek eléggé bonyolult dolgok, egyszerű használati utasítás birtokában bárki működtetheti őket, éppen ettől demokratikusak. Generációk adják tovább egymásnak azt a leszűrt tudást, amelyet az előző évszázadok kifejlesztettek. Ezért a pénzügyi kultúra mindig a fejlett demokratikus államokban a legfejlettebb. Nézd meg, mennyire fejlett egy demokrácia, és megmondom, milyen színvonalon áll a pénzügyi kultúrája.

A magyar társadalom pénzügyi kultúrája éppen olyan, mint amilyen a demokráciához való viszonya. Az embereknek nincs a kezében egy olyan egyszerű protokoll, amelyet döntési helyzetben vagy konfliktus estén lefuttathatnának, kiküszöbölve a tévedés, átejtés lehetőségét. A magyarok többségének nincs használati utasítása, közlekedése sem a saját pénzügyeihez, sem más pénzügyi folyamatokhoz. Hogy például nem szabad belemenni egy olyan utcába, ahol 20 százalékos kamatot ígérnek, miközben a jegybanki alapkamat mindössze 2-5 százalék. Hogy egy befektetésnél nem lehet egyszerre megkapni a magas hozamot, a biztonságot és a könnyű hozzáférhetőséget. Hogy a rezsi nem csökken ingyen, mert a gázszámlát valakinek itt is fizetnie kell.

Ne légy többé hülye!

Hogy ezért a pénzügyi tudatlanságért ki a felelős? Elsősorban maguk az érintettek, a károsultak. Másodsorban a hazai pénzügyi kultúra, amelybe sok minden beletartozik. Benne van az iskolai pénzügyi oktatás hiánya, a megtévesztő pénzügyi reklámok ereje, a demokratikus intézményeink gyenge működése. De benne van az érdekkijáró, "lezsírozó", az állandóan különutakat és kiskapukat kereső uram-bátyám világ, amelyet a politikusaink nemhogy korrigálnának, hanem személyes példájukkal még erősítenek is (mostanában az állami szintre emelt korrupcióval).

Úgy tűnik, huszonöt év pénzügyi botrányai (Postabank, Globex, Capital Partners, Fortress, stb.) sem voltak elegendőek ahhoz, hogy tanuljunk belőlük, hogy ne üljünk fel mindenféle szélhámosoknak. Bár nem hiszem, hogy majd most, a két piramisjáték után, minden megváltozik, azért legyünk optimisták. Végül is, a rendszerváltás óta eltelt 25 év, és a világ fejlett demokráciái is valahogy így kezdték. Egy csomó negatív kulturális dolgot sikerült felülírniuk a demokratikus folyamatokkal, oktatással, népműveléssel. De főként azzal, ami minden jól működő demokrácia alapfeltétele: többé ne légy hülye! Talán ez lehetne a piramisjátékok legfontosabb üzenete a magyar népnek. Műveld magad, okosodj, és ne engedd, hogy többé bárki felültessen.


Kapcsolódó:
   Bankszövetség: nem jár kártérítés a Quaestor-károsultaknak
   Quaestor-ügy: korábban döntött Orbán, mint eddig állították
   Orbán: Én kértem, hogy minisztériumok vegyék ki a pénzüket a brókercégekből
   Minden magyarnak fejenként 18 ezerbe kerül a quaestorosok kártalanítása
   A nagy "devizás elszámolás" - mit tegyél, ha nem jönnek ki a számok?
   Mexikóban vagy Ausztráliában sejtik a karcagiak Marcsikát
  Buda-Cash: felszámolás fénysebességgel
   A Fidesz korábbi elnöki tanácsadója a Quaestor kommunikációs igazgatója
   Ezt vetítette Orbán a brókerbotrányról, amikor elfelejtett szólni a keményen dolgozó kisembereknek
   Örkényi novellát írtak Tarsolyról és Orbánról
   Az öngyilkos nagyiparos utolsó üzenete-számok és nevek a kenőpénzekről


​​
Kés és puszta kéz a gyilkos fegyverünk

Janecskó Kata 2015.04.21. 08:16 Index

Az infografika a 2009 és 2015 áprilisa között regisztrált emberölések (a kísérleteket is ideértve) leggyakoribb elkövetési eszközeit mutatja. Az adatok forrása a Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztálya.

A puska, pisztoly kategóriában összevontuk a következőket: lőfegyver, vadászlőfegyver, marok lőfegyver, légpuska, flóbert, gáz- és riasztópisztoly, lőfegyver, lőszer felhasználásra szolgáló készülék. A méreg kategóriában ezeket az elkövetési eszközöket összesítettük: méreg, vegyi anyag, növényvédő szer, mérgező anyag, egyéb vegyi anyag, hígító, oldószer, gyógyszer, kábító hatású anyag.

A fentieken kívül például még a következő eszközökkel is követtek el emberölést az utóbbi években Magyarországon: személyvonat (1), vipera (3), üveg vagy palack (3), szerelőkulcs (3), robbanóanyag (1) Molotov-koktél (3), kutya (4), csavarhúzó (3), fűrész (2), motorosfűrész (1), víz (1), öv vagy szíj (3).

HOGYAN HAZUDIK ÉS CSÚSZTAT A CION MÉDIA?
Alábbi cikk az index.hu portálon olvasható. A címe:
MIVEL GYILKOL A MAGYAR? mindez piros betűkkel!
Sugallja, mintha "A MAGYAR" egy gyilkos nép lenne. Nem azt írja, hogy "Mivel gyilkolnak Magyarországon"! Pedig az lenne a korrekt!
Álljunk itt meg egy pillanatra! A tények szerint Magyarországon az erőszakos bűncselekmények túlnyomó többségét nem a magyar etnikum követi el! Tehát csúsztat, sőt bizonyos értelemben hazudik. A célja pedig nyilvánvaló: a magyarság, mint etnikum, bűnözői tulajdonságokkal való megbélyegzése. Ez egy nyílt karaktergyilkosság a magyar nemzeti tudat ellen. Cionék így viselnek verbális háborút a magyarság öntudata és kollektív tudatalattija ellen. Többek közt ennek a több évezrednyi tudatrombolásnak a következménye nemzetünk jelenlegi mentális állapota!
Ne hagyjuk magunkat magyarok! Rántsuk le a leplet a közénk férkőzött tudatos károkozókról! (mentális kórokozókról!)
Büntető Törvénykönyv 269. § Aki nagy nyilvánosság előtt a) a magyar nemzet, b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (Vezér-Szörényi László)

Kapcsolódó:
   Újabb hololegenda született: Suzanna nemcsak a gázkamrából szabadult ki élve, de szalmaszálakkal vájta ki a nővére karjába bejuttatott halálos mérget, és több más csodát is tett


Az amerikai katonák ukrajnai jelenléte a minszki egyezmény megszegését jelenti
April 20, 2015 Hídfő.net

Alekszandr Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteken bejelentette, komoly aggodalmakat vet fel Oroszországban, hogy a napokban több száz amerikai tengerészgyalogos érkezett Ukrajnába, amit Moszkvában egy újabb határozott lépésnek tartanak abba az irányba, hogy modern amerikai fegyverzet jelenjen meg közvetlen az orosz határ mentén. A KM szóvivője szerint Kijevben egy háborús párt van kormányon, amely kifejezetten lelkesedik aziránt, hogy modern amerikai fegyverekhez jusson.


Lukasevics szerint az Ukrajnának biztosított amerikai kiképzési program magában foglalja a modern harceszközök kezelésének oktatását is, ami azt jelenti, hogy Washington a közeljövőben csapásmérő erőt akar telepíteni az ukrán-orosz határra. A KM szóvivője hangsúlyozta, az amerikai katonák ukrajnai jelenléte már önmagában a minszki megállapodás megszegését jelenti, ugyanis azt mutatja, hogy Kijev nem elkötelezett a békefolyamat mellett, hanem a háború folytatására és kiterjesztésére készül.

Lukasevics közlése szerint az Obama-adminisztráció szándékosan azon munkálkodik, hogy a békefolyamat meghiúsuljon, Washington ugyanis eleve nem támogatja a békés rendezést, mióta a térségi országok az amerikai küldöttet nem voltak hajlandók bevonni a béketárgyalásokba.

Kapcsolódó:
   A demokrácia diadala 1944-ben: Még marhacsordákat is bombáztak a "felszabadítók" Magyarországon
   Műsor: A Jobbik újra népszavazást akar kiírni az EU-ból, valamint a NATO-ból való kilépés érdekében
   Lengyel nyugállományú ezredes felszólított az ukrán kormány elmozdítására
   Medvegyev kész közreműködni a palesztin állam alapjainak megteremtésében


Lebombáztak egy jemeni rakétatámaszpontot
Tizennyolc áldozatról cikkezik a helyi sajtó
2015.04.20. 16:30 AFP, AP, Hszinhua, Reuters, MTI - Magyar Hírlap

Hatalmas robbanások rázták meg hétfő délelőtt a jemeni fővárost, miután a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció repülőgépei légicsapást mértek egy rakétatámaszpontra a síita húszi lázadók uralta Szanaában.


Szemtanúk szerint sűrű fekete füstoszlop gomolygott a Fadzs Attán rakétabázis felett, Hadda városrész szomszédságában, ahol az elnöki palota és számos nagykövetség is található. Biztonsági források szerint a támaszponton lévő fegyver- és lőszerraktárakat érte találat.

A Hszinhua kínai hírügynökség azt írta biztonsági forrásokra hivatkozva, hogy a légicsapásokban legkevesebb hatvan kormányellenes felkelő életét vesztette és közel ötven megsebesült.

Az AFP francia hírszolgálat szerint nevük elhallgatását kérő egészségügyi illetékesek azt közölték, hogy a robbanásoknak legalább tizennyolc civil áldozatuk is volt, és több mint háromszázan megsebesültek. Lakóházak tucatjai dőltek romba a támadás következtében.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a detonáció következtében kitörtek a környékbeli épületek ablakai. "A robbanások miatt leszakadt a csillár és az álmennyezet" - mondta egy helyi lakos, Mohamed Mohszen a Reuters brit hírügynökségnek. A szintén szanaai Adel Manszúr szerint ez volt a legnagyobb robbanás, amelyet hallott a Jemenben beavatkozó koalíció légi hadjáratának több mint három héttel ezelőtti kezdete óta. "Ez volt az első eset a bombázások kezdete óta, hogy betörtek a házam ablakai. A gyermekeim halálra rémültek, az egyik rokonom elájult a robbanás erejétől" - mondta.

A főváros peremén álló hegyek között lévő bázist már többször célba vették a nemzetközi erők harci repülőgépei, hogy felfedjék és megsemmisítsék az elrejtett Scud-rakétákat. Hétfőn a húszikkal szövetséges Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű köztársasági gárda két másik támaszpontját is találat érte Szanaában és közelében.

Irán nem fog beleavatkozni a polgárháborúba

Rijád Jászin jemeni külügyminiszter eközben visszautasította, hogy az iráni kormány bármilyen közvetítői szerepet vállaljon a jemeni polgárháborúban, mondván, hogy Teherán részese a fegyveres konfliktusnak. A tárcavezető emellett arról is beszélt, hogy a Perzsa-öböl menti monarchiák és más országok hamarosan találkozót rendeznek, amelyen megvitatják egy háború utáni újjáépítési program lehetőségét Jemen számára.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia kilenc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. Rijád és szövetségesei március 26. óta támadják folyamatos légicsapásokkal a húszik állásait.

Kapcsolódó:
   Irán: egy amerikai újságírót kémkedéssel vádolnak
   Együtt Irán, Oroszország és Kína a NATO-val szemben


Oknyomoz a Spiegel: Titkosszolgálati eszközökkel épülhetett a cionista Iszlám Állam
2015. április 20., hétfő spiegel.de - Magyar Nemzet Online

A Der Spiegel birtokába jutott dokumentumok szerint a vallási fanatizmus csak máz. Ha a lap információi valósak, akkor az Iszlám Állam szervezeti felépítését a Stasi is megirigyelte volna. Ami nem véletlen.


A Der Spiegel vélhetően felfedezte azt az embert, aki megálmodta és megszervezte az Iszlám Állam nevű terrorista csoportot. Igaz, ez az ember már halott. Exkluzív és eléggé hosszadalmas tényfeltáró cikkében a lap azt állítja, hogy birtokába kerültek az Iszlám Állam szervezeti egységeit ábrázó titkos ábrák, dossziék is.

Ezek alapján kijelenthető: az állam megszületése profi titkosszolgálati építkezés volt. Christoph Reuter, a Spiegel riportere meg is jegyzi: a kalifátust irányító szervezet inkább az egykori kelet-német titkosszolgálathoz, a Stasihoz hasonlítható.

A Spiegel azt állítja, a dokumentumokat aleppói lázadókkal való hosszas alkudozások után szerezték meg, akik akkor tettek szert rájuk, amikor a szíriai várostól északra, Tal Rifaat-ban lerohanták az IÁ főhadiszállását. Természetesen az iratok eredetiségét igen nehéz megítélni ez alapján. Így mi sem szorítkozhatunk másra, mint hogy röviden ismertetjük a Spiegel terjedelmes cikkét.

A lap szerint az IÁ kiötlője, menedzsere, vezére Samir Abd Mohammed al-Khalifa volt, aki a Szaddám-rezsim alatt magas rangú titkosszolgálati tisztként dolgozott. Természetesen harcostársai ezen a néven soha nem ismerték meg, a legismertebb álneve Haji Bakr volt.

Fotó: wikipedia
Samir Abd Mohammed al-Khalifa, más néven Haji Bakr

A vezető igazi kaméleon volt, egészen haláláig nem is nagyon volt világos, hogy milyen szerepet játszik a szervezet életében. Azonban a szíriai házban, ahol utolsó napjait töltötte, olyan dokumentumokat hagyott, amelyek fényt derítettek az Iszlám Állam strukturális felépítésére, ideológiájára.

Ehhez a 31 oldalas kézzel írt dokumentumhoz jutott hozzá a német újság. A titkos dossziéból először csak pár oldalt sikerült átcsempészni Törökországba, ahol a Spiegel újságírói lehetőséget kaptak arra, hogy megvizsgálják a szövegeket. A nagy terv még 2012-ben kezdődött, amikor Bakr kitalálta, hogy Szíriában területeket kellene elfoglalni, és a helyzetet később ugródeszkaként felhasználni az Irak elleni offenzívákhoz. Ez természetesen abban az időben őrültségnek tűnt. Igazából azonban ez már az építkezés utolsó fázisa volt: az elbocsátott légió, Szaddám Huszein elitjének titkosszolgálati emberei és katonatisztjei ekkor már évek óta építették földalatti mozgalmukat. Amikor a szomszédos Szíriában a központi hatalom egész régiókban vesztette el a kontrollt, és helyére sok kis lázadó szervezett lépett, az iraki tisztek meglátták a tálcán kínálkozó alkalmat, hogy benyomuljanak az anarchia helyére.

Bakr tanyát is vert a Tal Rifaat nevű észak-szíriai kistelepülésen. A város tökéletes helyszínnek tűnt egy iszlamista mozgalom elindításához, számos helyi lakos ugyanis az öböl menti országokban dolgozott vendégmunkásként, főleg Szaúd-Arábiában, ahol sokan radikalizálódtak. A településen 2013-ban már több százan az Iszlám Állam kötelékében harcoltak.

Az árnyékok fejedelme, a hangtompítók lovagja

Ebben a városban találta ki az "árnyékok fejedelme" - sokan így nevezték Bakrt - az IÁ struktúráját a szervezet csúcsától egészen a legalsóbb szintekig. Azt is megálmodta, hogy melyik terrorista sejtnek melyik másik sejtet kell megfigyelnie. Ami nagyon furcsa, az az, hogy a dossziék az szír védelmi minisztérium fejlécével voltak ellátva, de a Spiegel szerint ez valószínűleg csak véletlen egybeesés.


Bakr nagyon aprólékosan vázolta a személyi felelősségre is kiterjedő ábrát. A terv egészen egyszerűen a hatalomátvétel tervrajzául szolgált. Az instrukció hónapokra lebontva megszabta a terjeszkedés ütemtervét. Az előkészület minden egyes alkalommal úgy kezdődött, hogy a speciálisan kiválasztott követők Dawah irodát nyitottak az elfoglalni kívánt településen, majd ezekben az intézményekben az odalátogató helyiekből kiválasztották azokat a személyeket, akik speciális információkat szállítottak az IÁ-nak a közösségről.

A szervezetet legjobban érdeklő adatok:

- a gazdag családok listája
- az erős személyiségek listája ezekben a családokban
- bevételi forrásaik felderítése
- a különböző lázadó fegyveres erők nagysága és elnevezése a településen
- a fegyveres csoportok vezetőinek nevei, politikai orientációja
- felfedezni a saríja törvény által tiltott tevékenységüket, amelyeket később zsarolásként lehet felhasználni ellenük

A kémeknek olyan tényeket kellett felderíteniük, mint a homoszexualitás vagy a titkosszolgálati kapcsolatok, valamint IÁ-tagokat beházasítottak a települések legerősebb családjaiba, hogy észrevétlenül befolyást gyakoroljanak rájuk. Az informátorok többsége a húszas éveiben járt, de akadtak tinédzserek is.

A tervezet foglalkozott pénzügyi, média-, iskoláztatási és kereskedelmi problémákkal is, de a fő feladat persze a kémkedés, az emberrablás és a gyilkosságok előkészítése volt. A szörnyűségek végrehajtásának a felügyeletére emíreket nevezett ki, de az emírek ellenőrzésére is emíreket nevezett ki, ha véletlenül az osztályvezetők nem végezték volna a dolgukat.

A tapasztalat már megvolt

Láthatjuk, hogy az IÁ mesterien meg volt szervezve. Bakr a Szaddám Huszein vezette Irakban volt titkosszolgálati tiszt. Bakr nem volt vallásos. Azt azonban felismerte, hogy ki lehet használni a vallásos emberek hitét, sőt a szervezete csak általuk lehet igazán erős. Így hát felépítették Abu Bakr al-Baghdadi alakját, azt remélve, hogy általa vallási színezetet kaphat a szervezet. Az iszlám törvénykezés, az egymást megfigyelő vallási vezetők azonban csak egy célt szolgálnak: a hatalom kiterjesztését. A vallási fanatizmus eszköz a tökéletes orwelli állam kiépítéséhez.

Fotó: AL-FURQAN MEDIA / Europress/AFP  <br>
Abu Bakr al-Baghdadi

A régi rendszerben még karrierista katonatiszt az amerikai invázió után munkanélkülivé és megkeseredetté vált. Sokak szerint a katonai leépítés volt az iraki konfliktus legnagyobb gócpontja. Szunnita katonatisztek ezrei kerültek az utcára, akiknek semmi vesztenivalójuk nem volt. Főleg ezek a jól képzett katonatisztek és titkosszolgálati emberek adták később a szervezet gerincét.

Mindenki mindenki ellen

2013-ig minden a legnagyobb rendben ment. Az Iszlám Állam sikeresen gyarapodott, a szír lázadókkal sem konfrontálódtak, azonban az egyik tagjuk brutálisan megkínzott egy nagy tiszteletben tartott lázadó vezetőt. Ezután mind a felkelők szekuláris szárnya, mind az Al-Nuszra Front támadni kezdte az IÁ-t. Erősítésül 1200 harcos érkezett Irakból, azonban ők nem harcoltak nyíltan a felkelőkkel. Inkább a fekete egyenruhájukat farmerekre cserélték, hogy hasonlítsanak a felkelőkhöz. Így a káoszban a felkelő csapatok egymást kezdték el lőni, majd egy idő után elmenekültek a helyszínről. Ez a taktika sikeres volt több településen is. Haji Bakr távol maradt a harcoktól, egy kisvárosban bujkált. Ám az egyik nap lázadók rátaláltak, a pizsamájában ölték meg. Ami érdekes, hogy a lázadók beszámolói szerint egy darab Koránt sem találtak a lakásában.

A szervezet kapcsolata az Aszad-rezsimmel is megváltozott időközben. A szíriai katonaság nem bombázta a IÁ-t, de az iszlamisták is parancsba kapták, hogy kíméljék a kormányerőket. Ez sok IÁ-katonának nem tetszett, hiszen nem így képzelték el a dzsihádot. Azonban a helyzet megint változott, amikor az Iszlám Állam elfoglalta Moszult és az ottani fegyverraktárakat. Ekkor a dzsihadisták elég erősnek érezték magukat ahhoz, hogy nekimenjenek Aszad erőinek. Ekkor az a helyzet állt elő, hogy azokat a katonákat mészárolták le, akiket még pár hónapja védtek a felkelőktől.

Megmaradhat a szervezet?

A szervezet már több várost is elvesztett, egyre hevesebb harc bontakozik ki a kurd közösséggel is. Sokan azt gondolják, hogy a megalománia, a beképzeltség miatt elvesztették a misztikumukat. De a Spiegel szerzői szerint hiába vesztettek rengeteg harcost, az IÁ-nak megvan az esélye a szíriai terjeszkedésre. Az újság szerint az eddigi területvesztés főleg azért következett be, mert nem volt elég tapasztalatuk és tudásuk ahhoz, hogy miként kell igazgatni és megtartani a megszerzett országrészeket.

A katonai koalíció bombázásai lehet, hogy elpusztítják az olajkutakat és -finomítókat, de nem fogja megakadályozni az IÁ-t abban, hogy a területén élők milliótól újabb és újabb adót szedjenek be. A szerzők szerint az is probléma, hogy az Iszlám Állam központi erőként is feltüntetheti magát, ezzel szimpatikussá válhat a lakosság körében a vallásháborúktól terhelt kaotikus régióban. A Spiegel szerint az ősi síita-szunnita konfliktusban az IÁ testesítheti meg az isteni rend képét, ami pedig nagyon veszélyes lehet az egész térségre.

Kapcsolódó:
   Szakadék felé tart a világ: Európa valóban az amerikai terrorállam szolgája? (VIDEÓ)
   Szaúdi dollármilliárdok Izraelnek; a terrorállam szándékosan ölt meg 535 gyereket Gázában
   Különös egybeesések: a Charlie Hebdo egészen véletlenül a Rothschildok kezébe került néhány nappal a merénylet előtt
   Amerikai nyugalmazott tábornok szerint hazája hozta létre a cionista Iszlám Államot
   Rogán: Az ellenzék megfúrta a magyar részvételt az Iszlám Állam elleni harcban
   Európa ostrom alatt - A 24. órában vagyunk menekültügyben is
   USA és Oroszország: Az atom háború közel van, mint még soha



Ellenőrizetlen adósságok: egy tökéletes vihar előérzete

A globális pénzügyi stabilitásról szóló új IMF-jelentés a pénz-alkimisták kudarcának beismerése: a világ legkisebb válsága is összeomláshoz vezethet, véli a pénzügyi-elit. Megoldásuk nincsen. Mostantól azonnal életbe lép az az elv, hogy "mentse magát, aki tudja". A megtakarítóknak, az adófizetőknek, a banki ügyfeleknek fokozott riadó-készültségbe kell helyezni magukat.


A nyilvánosságtól szigorúan elzárkózva ezen a hétvégén tartotta meg az IMF és a Világbank a tavaszi ülését Washingtonban. Meglepő, hogy a tanácskozásról alig kerültek ki lényegi részletek a nyilvánosság elé. Még az olyan nagy pénzügyi média, mint a Financial Times vagy a Wall Street Journal is úgy tudósítanak, mintha a washingtoni pénzelit pusztán Görögországról tanácskozott volna.

Ez nem véletlen. Az ülés igazán fontos dokumentuma a Globális Pénzügyi Stabilitás Jelentés, amely a globális pénzügyi rendszer alkimistáinak bukásáról szóló kijózanító bizonyítvány. Az eddigi erőfeszítésekről tett jelentés, hogy megakadályozzák az összeomlást, a lehető legrosszabb bizonyítványt állítja ki magáról.

A jelentés megállapítja: a globális pénzügyi rendszerben lévő kockázatok 2014. októbere óta erősödtek és a pénzügyi rendszer olyan részeibe fészkelték be magukat, ahol egyre nehezebben ismerhetők fel és nehezebben lehet azokat leküzdeni. A fejlett gazdaságok egyrészt még inkább függenek a mindenkori jegybank politikától és egyidejűleg a globális alacsony-kamat politikájának nem kívánt mellékhatásainak szorításába kerültek . Az alacsony olajár, az erős dollárral együtt, mindenekelőtt a feltörekvő országokat helyezte nyomás alá. Ezért az pénzügyi rendszereiket ellenállóbbá kell tenni, javasolja az IMF, hogy leküzdjék a saját sebezhetőségüket.

A Görögország-válságra való szinte mániákusnak tűnő összpontosítás azt mutatja, hogy a pénzügyi rendszer globális hálózata annyira összetetté vált, hogy egy görög összeomlás az összes hivatalos állítás ellenére nagyon is veszélyezteti a globális pénzügyi rendszert. Ugyanez vonatkozik az Oroszország-válságra is. José Vinals, az IMF gazdasági igazgatója, és a jelentés egyik vezető szerzője, blogjában kifejezetten megemlíti az Oroszországban és Ukrajnában meglévő geopolitikai feszültségeket, valamint azokat is, amelyek a Közel-Keleten, Afrika részein és Görögországban is jelen vannak.

Különösen fenyegetőnek tűnik az eurózóna helyzete. Az IMF megállapítja, hogy az eurózóna bankjai egy 900 milliárd eurónyi rossz-hitelen (nem-teljesítő hitelek, NPL) ücsörögnek. Ezzel szemben az a 250 milliárd EUR, amelyet a nemzetközi hitelezők adtak Görögországnak, és amely, ha Görögország csődbe megy, elveszne, kezelhetetlen méretűnek látszik.

Az IMF számításai azt mutatják, hogy ezeknek a rossz-hiteleknek nagy része az olasz és a spanyol, valamint az ír, ciprusi és görög bankoknál van. Az Európai Központi Bank az európai bankfelügyelet átvételével és a saját tőkére vonatkozó új előírásokkal bizonyos sikereket elért. Azonban ezek az intézkedések semmiképpen sem elegendőek ahhoz, hogy a rossz-hitelek problémája megoldódjon. Ezért az IMF azt tanácsolja, hogy a bankok aktívan foglalkozzanak ezekkel a rossz-hitelekkel. Ugyanakkor az IMF azt is javasolja, hatékonyabb jogi és intézményi keretfeltételeket hozzanak létre, hogy ezek a rossz-hitelek eltűnjenek a világból.

Hogy ezek hogyan festenének, Vinals az osztrák "der Standard" lapnak adott interjújában vázolja. Ott az IMF embere támogatja az osztrák kormány kemény kiállását a Hypo Alpe Adria botránybank hitelezőivel szemben. Ez a helyzet meglepő, ha számos nemzetközi befektető, de leginkább sok német állami bank érintett az adósság moratóriumban. Milliárdos veszteségeket kénytelenek realizálni. Hogy az IMF ezt a folyamatot támogatja, azt mutatja, hogy a nemzetközi pénzügyi elit az adósságprobléma megoldhatatlansága tekintetében a "Mentse magát, aki tudja"-módba kapcsolt át. Egy olyasfajta végjátékkal állunk szemben, amelyben most mindenki a másikra próbálja rákenni a vétséget, másrészt az összes résztvevő arra törekszik, hogy ne neki kelljen a felelőtlen adósságcsinálásért fizetnie.
Ebben az összefüggésben Barack Obama elnök Görögországra vonatkozó megjegyzésének is jelentősége van: Obama azt ajánlotta a görögöknek, hogy keményebben próbálják meg behajtani az adókat. Az IMF pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az adósságválság megoldása a magasabb adók lennének, mert valószínűleg ez az egyetlen kipróbált eszköz. Csak néhány hónappal ezelőtt javasolta azt az IMF, hogy minden vagyonra vessenek ki nagyjából 10 százalékos kényszerilletéket, hogy előrehaladjanak az adósság leépítésében.

Ausztrália már követi ezt a javaslatot, és elsőként vezet be adót a bankbetétekre. Ausztria , amely a bankcsőddel nyomás alá került, egy törvényt készít elő, amellyel átrendezi a betétbiztosítást. Az állam már nem vállal garanciát a banki ügyfelek betétjeiért. A bankoknak egyedül kell felelniük a megtakarításokért. Franciaország úgy döntött, hogy drasztikusan korlátozza a készpénzhasználatot, hogy megakadályozza a bankbetétek büntető kamatok elől való menekülését.

Az a gondolat, hogy a megtakarításokra és a vagyonokra kivetett adó, vagy a kényszeradó megoldaná az adósságproblémát, tovább szivárog a pénzügyi rendszeren belül. Csak néhány héttel ezelőtt írta le azt McKinsey vállalkozói tanácsadó, sok országban a pénzügyminiszter hagyományosan jelentős tanácsadója, hogy a vagyonokra kivetett kényszeradó az adósságválság megoldásának csodaszere.

Az IMF jelentés lefegyverző nyíltsággal állapítja meg azt, hogy az eddigi globális pénznyomtatásnak nincsen bármilyen hatása is a pénzügyi piacokra. Ez kitűnik a cikk elején lévő videó-interjúból is, melyet az IMF saját magával folytatott. Ebben Vinals megerősíti azt, hogy a nemzetközi pénzpiacokon likviditási problémák uralkodnak. Ez a kijelentés még azt a kérdés-feltevőt is meglepi, aki magától az IMF-től érkezett. De arra a kérdésre, hogy hova mentek a billiós összegű pénzek, amelyeket az elmúlt években a központi bankok a piacra nyomtak ki, Vinals nem tudott pozitív választ adni. Egy paradoxonról beszél, mi szerint a magas likviditás jó időkben jó, rossz időkben azonban rossz. Más szóval: ha a dolog valóban komolyra fordul, akkor a központi bankok összes kétségbeesett intézkedése hatástalan.
És még valami: a pénznyomtatásnak van még egy további, rendkívül veszélyes mellékhatása. Az IMF megjegyzi, hogy az alacsony kamatok komoly veszélyt jelentenek a biztosítási ágazatra Európában. Az életbiztosítók Európában 4,4 billió eurónyi portfólióval rendelkeznek, amelyet súlyosan veszélyeztetnek az alacsony kamatok. Az IMF hangsúlyozza, hogy ez a probléma nem egy elszigetelt jelenség a biztosítási ágazatban. Az életbiztosítások nehézségei az IMF szerint a teljes pénzügyi rendszer térhálósodása miatt más területet is megfertőzhetnek. Az IMF szerint ez a bizonyíték arra, hogy a pénzügyi rendszer kockázatai a bankoktól más intézményekhez vándoroltak. És azokat ott nem kezelték, éppen ellenkezőleg.

Az IMF számításainál és előrejelzéseinél mindig szükséges az óvatosság. Csak nemrég vált ismertté, hogy az IMF a Görögországra vonatkozó kiadott növekedési előrejelzéseit három nappal rá ismét korrigálta. Úgy tűnik, ez a korrekció a felelőse annak a pókernek, amelyet jelenleg a Trojka és Athén játszik. Egy dolog világos, hogy Görögországot nem lehet megmenteni. Ugyanakkor az is világos, hogy az eurózóna nem hagyja, hogy Görögország elbukjon. Schäuble német pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtt mutatta be a parlamentben azt a tervet, mi szerint Görögország ugyan csődbe megy, azonban bennmarad az eurózónában. Ezt az ötletet a londoni City hangja, a Financial Times is magáévá tette, és azt az álláspontot képviseli, hogy legjobb lenne, ha Görögország bejelentené az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal szembeni fizetésképtelenségét. Ez viszont azt jelentené, hogy a veszteségeket az európai adófizetőknek kell majd viselniük.

Az az elképzelés, hogy az európai kormányfőknek valóban a választóik elé kellene lépniük, és be kellene vallaniuk azt, hogy a közös valuta politikai projektjével felépítették azt a rendszert, amely az ahhoz tartozó fiskális felépítmény nélkül 250 milliárd euró veszteséget termelt, számukra életidegen. Az euró-mentők megpróbálják kitolni a játékot, amíg csak lehetséges.

Látván az Ausztriában, Ausztráliában és Franciaországban példaként végrehajtott intézkedéseket, abból indulhatunk ki, hogy az elkövetkezendő hónapokban és években az adófizetők, a megtakarítók és a banki ügyfelek, átfogóan, bár valószínűleg csak fokozatosan - a kasszához kéretnek járulni. Egyedül ők azok, akik a felhalmozott adósságokat visszafizetik. Hogy ezeket az adósságokat nem maguk, hanem felelőtlen kormányaik csinálták, kifogásként nem igazán segít az embereken.

Az államnak az erőszak- és pénzmonopólium birtokában minden lehetősége megvan arra, hogy végrehajtsa a pénzügyi elnyomás mindenféle fajtáját. Az IMF-jelentés viszonylag lágy szavakkal tanácsolja azt az államnak, hogy a globális pénzügyi stabilitás érdekében mindezt gyorsan és határozottan tegye meg. A megtakarítók és betéttulajdonosok számára elérkezett az idő, hogy elgondolkodjanak azon, mihez kezdjenek a nehezen megkeresett pénzükkel. Értelmesen kell cselekedniük. Előbb vagy utóbb az összes menekülési utat elvágják. Az összeomlást a rendszer magában hordozze. És ahogy mindig az történt a történelemben: a politikai kudarcok következményeiért soha nem azok felelnek, akik a katasztrófáért felelősek.
(deutsche-wirtschafts-nachrichten.de - Facebook)

Kapcsolódó:
   Eurócunami söpörhet végig a Földön
   Az európai zsidóság felfegyverzését követeli az Európai Unió vezetőitől egy befolyásos rabbi