Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. november 6., csütörtök

1.256 - Budapest, 2008. november 6. 14:57 MNO: Több tízezres létszámleépítésrõl beszélt Simon

Több tízezres létszámleépítésrõl beszélt Simon
2008. november 6. 14:57 MNO

Több tízezer embert is érinthetnek a létszámleépítések -jelentette ki Simon Gábor államtitkár. Ez senkit sem lephet meg: Bajnaimár több hete is beszélt errõl, fõnöke, Gyurcsány is színt vallottblogjában.

Kormányzati intézkedésekkel minden bizonnyal mérsékelhetõk a válságmunkaerõ-piaci hatásai - mondta Simon Gábor, a Szociális és MunkaügyiMinisztérium államtitkára a kormányszóvivõi tájékoztatón. Hozzátette: alétszámleépítés biztosan több tízezer embert fog érinteni.

Simon bejelentése aligha érhet bárkit is váratlanul. Érdemes picitvisszamenni az idõben, elég két-három hetet. Bajnai már október másodikfelében megmondta: nem okoz majd meglepetést, ha esetleg gyárak zárnakbe, a cégek nehezebben jutnak hitelhez, embereket kell elbocsátaniuk.Fõnöke, Gyurcsány pedig blogjában látott hozzá az igazság kibontásához;bõszen ecsetelte a válság negatív hatásait a magyar társadalomra,szinte apokaliptikus viszonyokat felfestve.

Simon úgy vélekedett: nehéz megmondani, hogy a gazdasági válsághatására mekkora létszámleépítésre kényszerülnek a magyarországi cégek,de a tízezres nagyságrendet biztosan eléri. Hozzátette ugyanakkor: azmár látható, hogy mely ágazatokat érinthet a válság leginkább,idesorolta az autóipart, illetve a gépgyártást. Idetartozik: a napokbanjött a sokak számára kedvezõtlen hír, hogy októberben a bejelentettcsoportos létszámleépítések több mint 2000 embert érintenek.

A tervek között ismertette, hogy a munkaerõ-piaci forrásoknál afeszültségek kezelésére alapot hoznának létre. Célzott államitámogatással segítenék orvosolni a munkaerõ-piaci konfliktusokat és atovábbfoglalkoztatást. A kormányzati intézkedések közé sorolta azállamtitkár a gazdasági tárca javaslatait is a gazdaság élénkítésére.

(MTI/MNO)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------