Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. április 30., csütörtök

2.419 - Frigyesy Ágnes: Újabb tüntetést szerveznek a civilek, ha a magyar nemzeti vagyon kiárusítása továbbfolytatódik

Frigyesy Ágnes

Hogyan tovább civil összefogás?

Újabb tüntetést szerveznek a civilek, ha a magyar nemzeti vagyon kiárusítása továbbfolytatódik

A civil társadalom érdekképviseletének erősítése a célja a Civil Összefogás Fórumának (CÖF) – mondta Simon János, a CÖF egyik szóvivője a 2009. április 28-i budapesti sajtótájékoztatón. A Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítvány kuratóriumi tagja kijelentette: több száz civil szervezet csatlakozott a CÖF-höz az elmúlt két hónapban, s első nagygyűlésüket május 23-án tartják, ahol áttekintik és jóváhagyják a civil nemzetstratégia kidolgozott- , valamint a közös akciók terveit.

         Piukovics Gábor, a Magyar Konzervatív Alapítvány elnöke bejelentette: – Értékelték a két tüntetést (április 5, Hősök tere, április 14, Kossuth tér-Alkotmány utca torkolata), s megállapították: mindkét rendezvény méltóságteljesen zajlott, ezzel újfajta politikai kultúra vette kezdetét. Április 14-én a tüntetés zárásaként sikerült telefonon beszélniük Sólyom László köztársasági elnökkel, aki a civilek kezdeményezésére levélben is válaszolt, s ebben megerősítette: másnapi sajtótájékoztatóján egyértelműen kifejtette álláspontját az előre hozott választások szükségessége mellett, miközben levelében hangsúlyozta: a civilek ne kérjenek tőle olyat, mely Alkotmányba ütközik. Piukovics Gábor az elégedetlenkedőknek is kifejtette véleményét: egy tüntetés párttámogatás nélkül nem tudja átvenni a hatalmat, a nyomásgyakorlásnak viszont kiváló eszköze lehet.

         Csizmadia László, a Patrióták a Gazdaságért és Közjóért Egyesület elnöke, a CÖF másik szóvivője hangsúlyozta: – Az utcai demonstrációk szervezését különösen fontos események következtében folytatják. Ilyen eseménynek nevezte például a kormány privatizációval kapcsolatos intézkedéseit, melyet fokozott figyelemmel kísérnek. De megmozdulnak akkor is, ha a magyar nemzeti vagyon kiárusítása az eddigi módon folytatódik, így például, ha eladásra kerülnek a vízkészletek, az állami közművek, és a még meglévő állami vállalatok.

         Csizmadia László beszámolt arról is, hogy jogi és gazdasági bizottságuk Bencze Izabella és Varga István vezetésével megkezdte a gyanús privatizációs ügyletek lajstromba vételét és a jövőben politikai-, erkölcsi- és jogi felelősségre vonást előkészítő szakmai munkát.

         Létrehozták a CÖF alkotmánnyal, alkotmányjoggal foglalkozó szaktanácsadó szervezetét, melynek munkájában neves alkotmányjogászok vesznek részt, mint például Kukorelli István, Zlinszky János, Zétényi Zsolt vagy Samu Mihály. A CÖF szervezői ugyanis nem akarják, hogy 40 évig ideiglenes alkotmány működjön hazánkban.

         Megalakították a civil összefogás értelmiségi körét, s 150 közéleti személy és szakember hamarosan megkezdi a civilek vidéki előadás-sorozatát, melynek célja a civil nemzetstratégia, az előre hozott választások, valamint a pártállástól független civil összefogás fontosságának erősítése.

         2009. augusztus 20-án nagyszabású demonstrációt szerveznek az önkormányzatok, civil szervezetek, gazdakörök, kamarák, szakszervezetek, polgári körök, határon túli magyarok, kisebbségek meghívásával, hogy bemutassák és elfogadásra ajánlják programtervezetüket. Szeretnék maguk mögé állítani a civilek igényeit felvállaló párt, illetve pártok támogatását, hogy ígérvényt kapjanak arra nézve, hogy a jövőbeni kormányzó erők a civil program megvalósítását céljaik és vállalásaik közé beépítik – mondta Csizmadia László CÖF szóvivő.

– Itt az ideje a változásnak! Előrehozott választásokat, valódi társadalmi részvételt követelünk az ország rendbetételének szándékával – jelentette ki  Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: – A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) a Civil Összefogás Fórummal karöltve hívja a magyar állampolgárokat a Liga Szakszervezetekkel közösen tartandó május 1-jei demonstrációra, melynek célja a Bajnai miniszterelnök által előterjesztett legújabb MSZP-s megszorító csomag elleni tiltakozás a munka ünnepén.

Palkovics kijelentette: – A CÖF és a MOSZ közösen utasítja el a kormány pénzbehajtó akcióját, amely újabb fölösleges áldozat a társadalom részéről, amelynek következménye a szegények számának drasztikus növekedése, és várható, hogy a mélyszegénység még mélyebb lesz. A kiszolgáltatott, beteg munkavállalók pénzét, a családok, a nyugdíjasok jövedelmét utalja át a Bajnai-kormány az MSZP támogatásával a Valutaalapnak.

A MOSZ elnöke kijelentette: – A Bajnai kormány a bizalom visszaszerzését tűzte ki célul, miközben kiderült, az új kormányban szép számmal vannak olyan ügyeskedők, korunk gazdasági csúcsszaktekintélyei, akik a maguk által teremtett magyar piaci körülmények elől menekítették ki off-shore cégeken keresztül vagyonukat a méltányos közteherviselés alól. Ennek a mai hatalmi elitnek semmilyen morális alapja nincs áldozatot várni a társadalomtól az általuk lepusztított gazdasági körülmények orvoslására.

Hangsúlyozta: – Mindezen viszonyok márkajele az, amikor a Bajnai-kormány az MSZP megbízásából azt a morál nélküli, fizetett pribéket bízza meg kormányszóvivőnek, aki a legcinikusabb módon alázta a jogaikért küzdő sztrájkoló munkásokat 2008 telén a Budapest Airportnál. Ennél mélyebbre már nem süllyedhet a hatalmi morál hazánkban – mondta Palkovics Imre MOSZ elnök.

– A Civil Összefogás Fórum tagjai az április 14-i tüntetésen meghirdették gyűjtési akciójukat a Hajdú-Bét Rt. károsultjai , azaz Bajnai Gordon kifosztottjai javára – jelentette be Szöőr Anna, az Október 23. Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért elnöke, s a bankszámlájukra idáig 300.000 Ft érkezett, melyet az alapítvány elnöke eljuttatott  Szegi Emma, kabai polgármester asszony, valamint M. Szabó Imre újságíró, kuratóriumi tag  együttes  javaslata alapján a rászorultaknak. A gyűjtést továbbfolytatják, hogy mind az 540 család megkaphassa a családonkénti 100.000 Ft-os támogatást. Szöőr Anna bejelentette: – A gyűjtési akció tisztaságát az alapítvány négy tagból álló felügyelő bizottsága, köztük Csókay András idegsebész professzor, valamint Bencze Izabella CÖF szóvivő szavatolják. A támogatottak szerény anyagi körülmények között élnek, s meghatotta őket az emberek szolidaritása. A károsultak a következő bankszámlaszámon támogathatók: Október 23. Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért, MKB 10300002-10322788-49020017

Frigyesy Ágnes

---------------------------------------

__._,_.___