Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. április 30., csütörtök

2.423 - Berze Dezsőné: Nem uram, nincs Magyarországon jólét. S az egész Kárpát medencéből hiányzik. S nem is volt. Az elmúlt 20 évben sem. Kizsákmányolás van.

Von: Berze Dezsőné
Gesendet: csütörtök, 2009. április 30. 21:47
An: Kutasi József
Betreff: 2.400 - 2.398 - Neufeld Róbert, Író és közgazdász, Svédország: De a jólét legtöbb bizonyítéka csak egyfajta kölcsön árán lett elérhető,

és ez az, amit most az ország, a nép olyan keservesen kell megfizessen.

 

Kedves Neufeld Úr!

Ön magyarul irt, de nem magyarul érez.

Nem uram, nincs Magyarországon jólét. S az egész Kárpát medencéből hiányzik. S nem is volt. Az elmúlt 20 évben sem. Kizsákmányolás van. S kótya-vetye.
Kis történelem: 1949 után kisajátítás volt. Mit is sajátítottak ki? A háború után nyögve- nehezen beindított vállalkozásokat, gyárakat, üzemeket, üzleteket, majd kis boltokat, cipész-műhelyeket, meg a nagybirtokokat, a kisbirtokokat, s végül a felosztott földeket, állatokat bekényszerítették a "szövetkezetbe". Kinek a nevében? A népében. Nevezzük nevén a kisajátítást: LOPÁS. De befogták a "nép" száját, persze csak 56 után, volt élelem, eltűrték a háztájit, engedték a GMK-t, s a létminimumon engedték vegetálni a dolgozni nem képeseket. S bizonyos réteget engedtek tanulni. Meg azt hitették el velünk, hogy a kapitalista gazdaság összeomlik, míg a szocialista örökké fog tartani. Nem tűnt fel Önnek sem idehaza, hogy itthon a "Gazdálkodj okosan" társasjáték volt az általános (maximum eredmény: berendezett lakás), míg az átkosban a "Capitali" (háztömbökkel, közüzemekkel a birtokunkban- vagyis növekedés orientált céllal), persze ez tiltott volt. S mondanom sem kell, hogy nyugaton meg a Monopoléival játszottak a gyerekek.

S nyugatnak nincs 200 év előnye, csak 60.(de ha két rövid időszakot megnézünk a történelmünkből 1920 után, vagy 1998-2002 között, mi tudunk, ha hagyják, 1 év alatt 2-t fejlődni.)
Az elmúlt 40+20 évben mi is dolgoztunk napi 8 (mint nyugaton), de inkább 12 órát a berendezett lakásért, esetleg egy hétvégi telek, Trabant, vagy használt szovjet gépkocsi végcéllal. Ja meg az ingyenes egészségügy és a nyugdíj ígéretéért. Merthogy nem adták oda a keresetünknek ezt a részét. Nem bízták ránk a kezelését. Merthogy ők (a kommunista vezetők- MSZMP tag intézményi-,  vállalati- igazgatók, közgazdászok, jogászok) jobban tudják megőrizni az értékét. 1967-re már kiderült, hogy a gazdaság élénkítésre talán a kapitalizmus alapját jelentő személyes érdekeltség figyelembevétele elengedhetetlen. Majd 89-re az is, hogy teljesen működésképtelen a szocialista gazdaságtan. De, hogy ebben a kétes eredményben mennyi része volt a Világbanknak, EBRD-nek? Következménye van, s még lesz is. Csak vizsgáljuk meg azokat az afrikai országokat, ahol a Világbank felvétele után a gazdasági rendszerváltás népirtással járó polgárháborúba torkollott. Nem tudom, hogy Svédország vett-e fel VB hitelt? De Svájc biztos nem. Részt vett Ön  VB hitel felvételi tárgyalásokon? Ha igen, akkor ismeri az egyoldalú, a hitelnyújtó (vagy mögötte állók gazdasági) érdekeit támogató feltételrendszerüket. (Aki nem ismerné, röviden úgy foglalható össze, hogy a hitelfelvevőnek át kell szerveznie működését, hogy bizonyíthassa a visszafizetési képességét, valamint csak azt vásárolhat a hitelből, amit a Világbank enged, rendszerint elavult eszközöket, mellyel a jövedelmezőség sokkal alacsonyabb, mint korszerű változattal.)

Következmény? Nem növekedett a jólét, hanem romlott az életszínvonal. Csúszott ki a közösből ( a nép tulajdona) sok minden. Ja persze, ehhez közgazdászok (és jogászok) 89-re elkészítették a társasági törvényt. A Tv. megalkotásának célja "keresni" az állami tulajdonhoz a tulajdonost. Jól értette. Keresésre szánták. Én addig azt hittem, hogy tulajdonossá válik az ember, kitartó munkával, ötlettel, vásárlással.

Nos a "szocik" keresték. S megtalálták.(A gyermekeikben, vejeikben) Áron alul értékesítették a közöst. Akkor úgy fogalmaztak a piacot adják el. Nyilvánvaló, hogy a piacra mindig a versenytársaknak van szüksége. Szóval nem a vállalkozások működését adták el, hanem a piacát. Szóval a magyart felszámolták. Ja, hogy ez más színű kormányzat idejére is igaz? Hogyne. DE a jelenlegi ill. a hét éve regnáló kormányzat tagjainak ebből származik a jövedelme. Csak ebből. S a felmenőik életük felében a magántulajdon szörnyűséges voltát hirdették, s pusztították a tulajdonosokat.

Szóval a felvett hitelekből nem jólét lett, hanem forrás a felszámoláshoz. Először az elavult vállalatoké, majd az újonnan létrejötteké, majd a szolgáltatási szektoré, a bányáké, a nyersanyag lelőhelyeké, szerencsejátéké, s végül a költségvetés egészségügyi, és nyugdíj alrendszeréé. Egyszóval a Hazánké.

Miért a Gyurcsány bűne sokunk szerint? Mert felgyorsította. Mire az ország lakosok megértenék, hogy működik a világ, kihúzták alólunk az országunkat. (Szélkerék telepítéséhez egy spanyol cégnek kell fizetnünk az engedélyért.) És ez is lopás. Most a közöset lopták el. Az alma meg a fája. S a tragikus az, hogy voltak, vannak orgazdáik. És azok nem itthon vannak.
Szóval rosszabbul élünk, mint 89 előtt.  S az ehhez felvett hitelek minket terhelnek. Itthon maradottakat. (Elmenni is gyávák voltunk) Gyávák voltunk? Nem a jólétet kell megfizetnünk, hanem a naivitásunkat. Hogy azt hittük a Lajtán túl kolbászból van a kerítés. Nem lopnak, csalnak az emberek. S működik a piacgazdaság. Hát nem működik, olyan, mint Münchhausen lova, folyamatosan innia kell. Közgazdász megfogalmazásban "fenntartható fejlődés"t kell biztosítani számára. Változtatni sem lehet, mert nem mozdulhat a csap mellől, hisz hiányzik a fele. Az a fele, amelynek szüksége van a vízre a működéshez. a (víz)fogyasztója.

De a bűnt nem mi követtük el. Hanem azok, akik kihasználták a tudatlanságunkat, tévedésben hagytak a piacgazdaság működését illetően.

És!
A hazugság rettenetes bűn. Kormányra kerülni hazugsággal, 10 millió emberrel szemben elkövetett vétek.
A beismerés nem felmentés. S főleg nem lehetőség a folytatásra. Enyhítő körülmény. Az elszámoláskor a büntetés mérséklésére. Itt vagy a túlvilágon.
Javaslom, ha megengedi, hogy megkérjem rá, tájékozódjon nem hivatalos forrásból is.
S az nagyon jó, hogy Hazának nevezi  Magyarországot. Két gyermek sem alkot azonos véleményt a szüleiről, de szeretheti egyformán.
S szeretném, ha valaki felvállalná, hogy összegyűjtse az alábbi információkat:
Mennyi az 1 főre jutó jövedelem,
mekkora a személyi jövedelemadó,
mennyi a ÁFA (VAT),
mennyi a vállalkozás bérterhe,
mennyi az átlag nyugdíj elő takarékosság havonta, mennyi a kötelező ebből,
mennyi az átlagnyugdíj, mennyi a legkisebb
mennyi 1 köbméter gáz ára,
mennyi 1 watt elektromos áram a lakosságnak,
mennyi a benzin ára, mennyi ebből az adótartalom,
mennyi a lakásvásárlási hitel kamata,
mennyi az áruvásárlásé,
mennyibe kerül 1 kiló kenyér, 1 liter tej, 1 korsó hazai sör?
Talán nagyon sok országból érkezhetne információ, ahány felé szétszóródtunk.
Lenne Ön a Valaki?
Vagy Valaki?
Üdvözlettel: Hédi
----------------------------------------------------------------------------------