Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. november 19., péntek

7.050 - Stumpf István, a XXI. Század Intézet vitaestjén: Történelmi lehetőség előtt az ország!


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Stumpf: Történelmi lehetőség előtt az ország
2010-11-18 21:45 hírTV

A hatályos alkotmányszövegben is benne van, hogy 1989-es megalkotásakor nem szánták véglegesnek, ezért van szükség új alkotmányra - szögezte le Stumpf István, a XXI. Század Intézet vitaestjén.

Az alkotmánybíró szerint Magyarország előtt történelmi lehetőség áll arra, hogy szimbolikusan is lezárja a rendszerváltás utáni 20 évnek nevezett korszakot.

Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere azt mondta: jelenleg három koncepció verseng egymással. Az első, radikális elképzelés szerint a Szent Korona szellemében kellene megalkotni az új alaptörvényt. A második kisebb módosításokkal megtartaná a jelenlegi alkotmányt. A harmadik szerint pedig egy szellemében és felépítésében is új alkotmányt kell megalkotni, amely a történelmi folytonosságot is visszaállítja.

Stumpf István elmondta: a politika meghatározó erőiben, a kormányzópárt vezetőiben és a miniszterelnök fejében elsősorban a harmadik koncepcióval kapcsolatos elkötelezettség van jelen, míg a közjogászok, az ellenzéki pártok jórészt a középsőt támogatják, és nagyon sok hajlandóság mutatkozik arra, hogy a radikális megközelítés néhány elemét a preambulumban lehessen intézményesíteni és rögzíteni. (pr)