Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 21., kedd

12.049 - Fellebbez az elfogultnak titulált, ezért elbocsátott Ravasz László

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Kirúgták a rendszert kritizáló bírót 
2012-02-17 Baranya Róbert - Magyar Hírlap 

Fellebbez az elfogultnak titulált, ezért elbocsátott Ravasz László 

Elbocsátották állásából az igazságügyi rendszert tavaly lapunkban is kritizáló Ravasz Lászlót, a Csongrád Megyei Bíróság bíráját. A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő Elsőfokú Szolgálati Bíróság határozatának indoklása szerint a bíró bizonyítatlan, súlyosan elfogult, durván általánosító, alaptalan és képtelen kijelentéseket tett, a bírósági vezetőket alkalmatlannak és politikailag súlyosan elfogultnak állította be nyilatkozataiban. 

A szolgálati bíróság álláspontja szerint az eljárás tárgyát képező fegyelmi vétség súlyával a további bírói működés nem egyeztethető össze. Az indoklás kitér arra is, hogy a Ravasz által leírt negatív jelenségek, negatív színben feltüntetett személyek jól felismerhetően egyfajta politikai rendszerhez, világnézethez, gondolkodáshoz kötődnek, de ugyanúgy felismerhető a bíró politikai hovatartozása is. 

Ravasz László szerint az ítélet üzenete az, hogy ha valaki bírálni meri a diktatúrával a mai napig nyíltan kollaboráló bírósági vezetőket, és valakire már csak a gyanú is rávetül, hogy jobboldali, akkor őt azonnal ki kell rúgni. Ez egy csúnya figyelmeztetés a kormánynak és az igazságszolgáltatás új vezetőinek, hogy "mi még itt vagyunk, és bárkit el tudunk távolítani a bírói karból". Az elbocsátott megyei bíró szerint mindez azt is jelenti, hogy még nem sikerült megreformálni a bírósági rendszert. Ravasz jelezte, fellebbez a döntés ellen, és ha a jogerős ítélet az elsőfokú határozattal megegyező lesz, akkor az Alkotmánybírósághoz fordul.