Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 23., csütörtök

12.073 - Nőszervezetek szolidaritási nyilatkozata Dr. Geréb Ágnes mellett

Nőszervezetek szolidaritási nyilatkozata Dr. Geréb Ágnes mellett 

23 magyarországi nőszervezet közös nyilatkozattal áll ki Dr. Geréb Ágnes mellett. Meggyőződésünk, hogy Geréb Ágnes ügye a magyar nők és a születő generációk ügye. Melléállásunkkal magunkért állunk ki. 

Kérjük, támogassa és írja alá szolidaritási nyilatkozatunkat. 


Alulírott nőszervezetek egyként állunk ki dr. Geréb Ágnes mellett, és utasítjuk el meghurcolását. 

Geréb Ágnes egész életműve a nők helyzetének javítását, önrendelkezési jogának kiterjesztését, testi és lelki egészségét szolgálja. 

Több ezer boldog és biztonságos szülést kísért, iskolát alapított, amelyben bábák sokaságát képezte ki, s az általa terjesztett bábai modell térnyerésével a női testről, szülésről berögzült rémült és ellenséges kép fokozatosan oldódni kezdett. 

Meghatározó szerepet játszott a hierarchikus, patriarchális, függőségen alapuló orvos-beteg viszony és szülészeti gyakorlat változásában, abban, hogy hazánkban is terjednek a barátságosabb, a szülő nő erejére, öntudatára, önbecsülésére számító, s az anya és a születő baba igényeire egyaránt figyelemmel lévő ellátási formák. Így közvetve sok ezer olyan nő szülésélményére is pozitív hatással volt, akik személyesen sosem találkoztak vele. 

Nevéhez kötődik többek között az apák részvétele a szülésnél, aminek kapcsolat- és családmegerősítő hatása vitathatatlan. 

Az intézményen kívüli szülés és szüléskísérés Magyarországon sem tilos, sem szabályozott nem volt (ebben a 2011-es otthonszülésre vonatkozó jogszabály sem hozott eddig érdemi változást). Ezért az újszülöttek elvesztésével vagy károsodásával járó esetek - szemben a kórházban praktizáló szakemberek hasonló ügyeivel - először nem szakmai bizottság elé kerültek, hanem azonnal büntetőbíróság elé. A büntetőeljárás során pedig kizárólag olyan orvosok adtak szakvéleményt, akik nemcsak nem értettek a kórházon kívüli szüléskísérés szakmai szabályaihoz, de kifejezetten elítélték magát az otthonszülést is. 

A Geréb Ágnessel szemben lefolytatott, kíméletlen és megalázó mozzanatokban bővelkedő büntetőeljárást és a végül megszületett ítéletet igazságtalannak, emberi jogi, politikai és szakmai szempontból egyaránt rendkívül károsnak tartjuk. 

Geréb Ágnes Semmelweis Ignác méltó utóda: Semmelweis a szülő nő testi egészségét tartotta szem előtt, a kor begyöpösödött, vak gyakorlatával szembeszállva igyekezett - amíg élt, hiába - védeni az anyákat a halálos fertőzéstől. Geréb a test és a lélek elválaszthatatlan egységét vallja: az öntudatos, magabiztos, nyugodt, saját testével együttműködni kész, biztonságban lévő nő esélyei a legjobbak arra, hogy komplikációmentesen szüljön. 

Semmelweis Ignácot kortársai bolondok házába zárták, ahol - az ápolók ütlegei nyomán keletkezett sebei elfertőződése miatt - épp abban a szepszisben halt meg nyomorultul, amelytől az anyákat szerette volna megkímélni. 

Geréb Ágnest meg fogjuk védeni. A magyar nőszervezetek Geréb Ágnes mellett állnak. 

Kibocsátó szervezetek: 
Anyahajó Kulturális Egyesület 
Anyaközpontok Magyarországi Hálózata 
Babahordozásért Közhasznú Alapítvány 
Beli Buba Babahordozó Iskola 
Európai Feminista Kezdeményezés egy Másmilyen Európáért 
Holdam Egyesület, Miskolc 
ICAN (International Cesarean Awareness Network / Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat) 
Jól-Lét Alapítvány 
Labrisz Egyesület 
LÉK (Lélek Éled Kör Közhasznú Egyesület), Veszprém 
Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) 
Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE) 
MONA Alapítvány 
NANE Egyesület 
Nők a Pályán Egyesület 
Nőtárs Közhasznú Alapítvány 
Növekvő Hold Alapítvány 
Ölelés Babahordozó Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület 
Patent Egyesület 
REGINA Alapítvány 
TAVAM - Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért 
Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület 
Zöld Vakond Egyesület 
Nemzeti Hírháló Egyesület