Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. február 23., csütörtök

12.076 - Országos adóslistát készítenek a végrehajtók


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Akinek még nem lenne szívlapátja, készüljön! (olvasó) 
Országos adóslistát készítenek a végrehajtók 
[origo] 2012. 02. 16., 6:51 

Gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek is felkerülhetnek a szeptemberre elkészülő országos adóslistára, aki felkerül rá, csak tíz év múlva kerülhet le - írja a csütörtöki Magyar Nemzet. 

Megkezdték a végrehajtók az adósok összeírását: a készülő hivatalos nyilvántartás az ország minden végrehajtás alá került cégének és magánszemélyének fontosabb adatait tartalmazza majd - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A lap szerint a szeptember elsején életbe lépő listáról tíz év után lehet lekerülni. 

Az Országgyűlés a múlt év végén több ponton is átalakította a végrehajtás szabályait - mondta a lapnak Krejniker Miklós, a szakmai kamara vezetője, hozzátéve, hogy "eddig csak a gazdálkodó szervezetek ellen indult végrehajtások adatait gyűjtöttük össze, a törvénymódosítás nyomán idén a magánszemélyekét is". 

Az ingatlanárverések új szabályait már a következő hónap elején alkalmazni fogják. Így egyebek mellett kizárólag az interneten verik dobra a fizetésképtelen személyek ingatlanjait. Az eddigieknél akár tíz-húsz százalékkal magasabb lehet a vételár. 

A készülő adatbázis információit az állami szervezetek, a bíróságok és a nyomozó hatóságok ismerhetik meg. A kamara kérelemre okirattal igazolhatja, hogy a cég vagy a magánszemély nem szerepel a nyilvántartásban. Az eddig folyamatokból arra lehet következtetni, hogy az adatbázis igen nagyra dagad majd, tavaly nagyjából négyszázezer eljárást kezdtek meg az ország végrehajtói. 

KORÁBBAN 
    * Államosítaná az adóslistákat az adatvédelmi biztos 
    * Ombudsman: Nincs lehetőség a kötelező pozitív adóslista bevezetésére 

Kapcsolódó: 
   Rogán: A Bankszövetséggel egyetértésben szeretnénk dönteni (fidesz.hu