Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 15., kedd

14.846 - "Most mindenütt tudjuk a mélyszegénységben élők érdekeit képviselni"

 www.nemzetihirhalo.hu *************

"Most mindenütt tudjuk a mélyszegénységben élők érdekeit képviselni" 
2012. május 15., 08:59 (hirado.hu-fidesz.hu) 

Orbán Viktor úgy indokolta a miniszter kiválasztását, hogy ha egy országnak katolikus államfője van, hasznos, ha egy vérbeli református is magas pozíciót kap. Az országnak közéletileg és kulturálisan két erős hagyománya van, a katolikus és a protestáns hagyomány, ez jó, ha találkozik a közéletben is - reagált a miniszterelnök korábbi szavaira Balog Zoltán az Emberi Erőforrás minisztérium vezetője a Közbeszéd stúdiójában, hétfőn. 

A humán területek minisztériuma alá bevont újabb területek kapcsán a miniszter úgy vélte: nem alakul majd átláthatatlan állapot, mert az államtitkárok "mini miniszterként" végzik a munkájukat, az ő feladatuk a szakmapolitikai kérdések eldöntése lesz. "Azok az ügyek kerülnek majd elém, melyekben valóban nekem kell eldöntenem vagy a kormányban úgy képviselni, hogy valóban hatásos legyen" - fogalmazott. Hozzátette: ez a tárca egy kis kormány a nagy kormányban, ez egy mini miniszterelnöki pozíció. 

Mint mondta: most az emberi erőforrásokra koncentrálnak, szabad kezet kapott a miniszterelnöktől a szerkezeti és személyi átalakításokkal kapcsolatban. Hozzátette: a miniszterelnök nagy szabadságot ad a személyi döntésekben, hogy később "ne lehessen panaszkodni", de elmondja a különböző jelöltekkel kapcsolatos előnyöket - ilyen értelemben van instrukció. "Azt teszel, amit akarsz a minisztérium a személyi állományával, de aztán ne hozzám gyere, hogy védjelek meg, hanem védd meg a saját döntéseidet" - idézte a miniszterelnök szavait Balog Zoltán. 

Az uniós pénzeket koordináló kormánybiztosság kapcsán úgy fogalmazott: van jelölt erre a posztra, de ennek kapcsán egyeztet a nemzeti fejlesztési miniszterrel. 

A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság korábbi vezetésével kapcsolatban hangsúlyozta, fájdalmasnak érezte, mikor aláírta a lemondását. 

"Én magam választottam ezt a területet, mert a legfontosabbnak ítélem meg, hogy mit kezdünk a szegénységgel és a cigánysággal. Azért is vállaltam el most ezt a miniszterséget, mert be tudom hozni az államtitkárságot a minisztériumba. Most mindenütt tudjuk a mélyszegénységben élők érdekeit képviselni. Nincs még utódom, Farkas Flóriánt kértem fel a pozícióra, ő úgy döntött, a választott tisztségét nem hagyja el, így marad miniszteri szinten az államtitkárság irányítása" - fogalmazott. 

A személyi változások kapcsán elmondta: az államtitkárokkal még tárgyal a pozícióikról, mert a munkájukról, posztjukról való döntést nem tekinti személyi kérdésnek. 

"Értékelni kell tevékenységüket, így még butaság erről nyilatkozni, nem tanácsolnám senkinek. Szeretném a döntést magamnál tartani, nem csak a teljesítmény alapján, hanem az alapján is döntök, hogy milyen emberre lesz szükség a jövőben" - mondta a miniszter. 

kapcsolódó 
   Balog: Államtitkári pozíciókban is lesznek változások + videó 
   Letette a miniszteri esküt Balog Zoltán + képek 
   "Az emberi erőforrások nagy kincsei a nemzetnek" + videó 
   "A társadalmi felzárkózás alapvetően nem közigazgatási kérdés"