Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 30., szerda

14.939 - Bertha Szilvia: Konzultáció


www.nemzetihirhalo.hu *************

Bertha Szilvia: Konzultáció 

Új nemzeti konzultáció kezdődik, ezúttal elsősorban a munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben kéri ki az emberek véleményét a kormány - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Nagyszerű gondolat, csak éppen azt nem értjük, hogy akkor mi szükség van a júniustól működő Nemzeti Tervezési Hivatalra, amelynek legfőbb célja, hogy az állástalan tömegeket munkához juttassák. 

A milliárdokba kerülő "agytrösztnek" ilyen közvetlen szellemi támogatásra van szüksége a munka megkezdéséhez? A konzultáció témakörét tekintve fontos szerepe lehetne a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának is - legalábbis, ha tényleg értelmes célokra és nem az ott helyet foglaló érdekképviseletek megvásárlására fordítódik a kormány által megszavazott 600 millió forintnyi támogatás. Bár a kérdéseket nem ismerjük, de már maga a konzultáció ötlete is egyfajta beismerése a kormányzat munkaerőpiaci kudarcának. 

Úgy tűnik, hogy a kormány 2 év után lassan felismerte, hogy a Jobbik politikusai nem a sárga irigység miatt bírálták és bírálják a kormányzati munkát ezen a területen is. Ugyanis hiába a statisztikai adatokra való hivatkozás, még a kormányzat sikerpropagandájától zúgó fejjel is látható, hogy szemernyit sem javult a helyzet. Az emberek egy részét ugyanis sikerült - szinte szó szerint - visszazavarni a munkaerőpiacra, ott azonban csak a reménytelenséggel találkozhatnak. Egyszerűen nincs elég álláslehetőség, ami van, az többnyire csak átmeneti, kevés jövedelmet biztosító, sok esetben megalázó rabszolgamunkának tekinthető. A közmunkáról már ne is beszéljünk, az ott megszerezhető jövedelem pedig inkább le-, mint felértékeli a munka becsületét. S ugyan üdvözlendő, hogy segély helyett közmunkára próbálják rávenni az embereket, de az már nem, ha ennek csak és kizárólag a statisztikai adatok tupírozása legfőbb célja. 

Tudomásul kellene venni végre, hogy a külföldi cégeket kiszolgáló, központi támogatási rendszer felülvizsgálata nélkül, az adó-és járulék szabályok átalakítása nélkül, a "teszkós" jogászok által sugallt munkajogi szabályzások felülvizsgálata nélkül, a magyar kis- és közepes vállalkozások rovására monopolhelyzetet kierőszakoló multik befolyásának csökkentése nélkül nincs, és nem is lesz dinamikusan bővülő munkaerőpiac Magyarországon. Ehelyett meg kellene fogadni a Jobbik javaslatait - s ehhez se nemzeti konzultáció, se Tervhivatal, se Konzultációs Fórum nem szükséges. 

Bertha Szilvia 
országgyűlési képviselő 

Kapcsolódó cikkek: 
   Újabb nemzeti konzultáció - Irányt keres a kormány