Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 25., péntek

14.916 - Tüntetés a rokkantak és az elesettek emberi jogaiért a FIDESZ székháza előtt

www.nemzetihirhalo.hu *************

Tüntetés a rokkantak és az elesettek emberi jogaiért a FIDESZ székháza előtt 

A rokkantak és az elesettek emberi jogaiért tüntetnek civil szervezetek és magánszemélyek a FIDESZ budapesti székháza előtt május 25-én, jövő pénteken 13 órakor - adta hírül a Magyar Szociális Fórum pénteken. 

A tüntetésre mozgósító felhívást adott ki a rokkantak jogos követeléseit felkaroló Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom. A megmozdulás fő szervezője, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport azért választotta a kormányzó párt Szentkirályi utca 18. sz. alatti székházát a demonstráció célpontjául, mert embertelennek tartja a politikai vezetés magatartását a legelesettebbekkel szemben. Azt akarják elérni, hogy a kormány és a FIDESZ érdemben tárgyaljon velük a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvény visszavonásáról, és az "új komplex minősítő vizsgálatok" néven elhíresült intézkedés felfüggesztéséről, mert a rokkantak létét veszélyeztetik vele. 

Tíz pontos petíciót akarnak átadni az országot kormányzó párt vezetőinek arról, hogy a kormány elvette tőlük a rokkant nyugdíjjogosultságot, az új alaptörvény a családokat kötelezi a rokkantak ellátására, csökkentett összegű rehabilitációs- és rokkantellátást folyósítanak, a rehabilitációs ellátás mellett nem engedélyezik a munkavégzést, kötelezővé tették az önkéntes felülvizsgálatra való jelentkezést, a komplex felülvizsgálati rendszer szigorítása miatt súlyos betegek kerülnek ki az ellátásból, a szociális- és rehabilitációs szakértők szempontrendszerei súlyos diszkriminációhoz vezetnek, életkor szerint is hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket, a rokkantnyugdíjas elveszti pénzintézeti hitelképességét, sokuktól megvonták az utazási és egyéb nyugdíjas kedvezményeket. 

"Súlyosan sérülnek az Európai Emberjogi, Szociális és Betegjogi Chartájában foglalt jogok. Mi ezt nem akarjuk, tárgyalni viszont akarunk. Követeljük a 2011.évi CXCI. Törvény visszavonását és az új komplex minősítő felülvizsgálati rendszer felfüggesztését" - áll a véglegesülő petíció-tervezetben. 

A megmozdulás szervezői arra kérik az emberi jogok mellett elkötelezett személyeket és szervezeteket, hogy menjenek el a tüntetésre, álljanak ki legelesettebb embertársaikért, és tegyenek hitet a szolidaritás elvein nyugvó demokratikus, emberarcú politika, és társadalmi berendezkedés mellett. 

A tüntetés előzményeiről, a "Bűnös vagy áldozat a rokkant?" c. dokumentumban foglaltakról lásd:www.mszfszk.hu