Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. május 21., hétfő

14.886 - Súlyos korrupciót rejt Orbán ötlete

www.nemzetihirhalo.hu *************

Súlyos korrupciót rejt Orbán ötlete 
2012.05.18. 16:13 MTI - hír24 

Zsebre vághatják a magyar pártokat a dúsgazdagok és a vállalatok, ha megvonják az állami támogatást. 

Súlyos korrupciós kockázatot jelent a pártok állami támogatásának megvonása - közölte a Transparency International (TI). A szervezet szerint Orbán Viktor kormányfő javaslata a párt- és kampányfinanszírozásnak csak egy részkérdését érinti, de önmagában nem jelent megoldást, és a rendszer átfogó rendezésére lenne szükség. 

A TI ezt annak kapcsán közölte pénteken az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a költségvetés rossz helyzete miatt megvonná a 2013-as és 2014-es költségvetési támogatást a pártoktól. 

A TI szerint ha egy párt nem kap állami támogatást, a választópolgárok pedig anyagi lehetőségeik miatt nem támogathatják a pártokat, "nem marad más, mint a pártok teljes eladósodása és a hitelezőiktől függővé válása vagy pedig tehetős és befolyásos magánszemélyektől és cégektől felajánlott támogatások elfogadása". A szervezet szerint nagy a kockázata annak, hogy a támogatásért cserébe a pártok a támogatók magánérdekeiket akár a választóik kárára is kiszolgálják, mivel a pártok és kampányaik finanszírozására vonatkozó szabályozás nem biztosítja megfelelően az átláthatóságot. 

Úgy vélik, az átláthatóság és az elszámoltathatóság hiánya súlyos korrupciós kockázatokat jelent, és azok orvoslására összetett megoldások szükségesek. Ezt szem előtt tartva április 4-én a TI kezdeményezésére valamennyi parlamenti párt nyilatkozatot írt alá a párt- és kampányfinanszírozás alapelveiről, és vállalták, hogy még idén új törvényt fogadnak el ezen alapelvek mentén - idézik fel. 

Kiemelik: a nyilatkozat szerint "biztosítani kell, hogy a pártok működésükhöz szükséges minimális forrásokat állami támogatásként kapják meg, ám a túlzott állami függőséget el kell kerülni". A Fidesz-KDNP által is aláírt közös nyilatkozattal nincs összhangban a kormányfő javaslata - vélekedtek. 

Kapcsolódó: 

   Simicska cége kapta a vasútvonal felújításának munkáját 
   A biztos pártválasztók 63%-a nem a Fideszre szavazna, míg a teljes felnőtt lakosságnak csak 16%-a voksolna a kormánypártra a Szonda Ipsos szerint