Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 6., péntek

15.171 - Honvédelmi Minisztérium

From: Honvédelmi Minisztérium
Sent: Thursday, July 05, 2012 4:26 PM
To: jozsef@kutasi.eu
Subject: A HM heti hírlevele

HM Hírlevél
2012-07-05
Tisztelt Olvasó!

A Honvédelmi Minisztérium hírlevelét olvassa, amelyet minden héten elküldünk Önnek. Ebben megtalálja a korábbi időszak legfontosabb - a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség eseményeiről készített – híreit, tudósításait.
„A kötelék, mely igaz családot összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm."
(Richard Bach)
Tartalmas, derűs hetet, s a „családi fészek" meghitt pillanatait kívánja a szerkesztő a Tisztelt Olvasónak!
Jelentős megtakarítást eredményez a katonadiplomáciai képviseleti rendszer átalakítása, ám nemzeti érdekeink nem csorbulnak a változások következtében – emelte ki Hende Csaba július 3-án, kedden Budapesten.
A Magyarország légterének védelméért felelős Gripen vadászgépek ügyeletesének a mai napon éles riasztásra kellett a levegőbe emelkednie. A készültségi feladatot Kecskemétről ellátó gép 10 óra 44 perckor kapott alfariasztást az olaszországi CAOC 5 parancsnokságról, mivel két kisebb repülőgép engedély és repülési terv nélkül lépett Ausztria felől a magyar légtérbe. Közlemény.
Kitűnő bajtársaktól búcsúzunk, akik rendkívül sokat tettek azért a katonadiplomácia területén, hogy országuk hadserege és a Magyar Honvédség betölthesse hivatását: megvédhesse hazáját mindenfajta biztonsági kihívással szemben – mondta Hende Csaba június 28-án a Budapestre akkreditált horvát, szerb, francia és amerikai katonai attasék búcsúztatóján.
Minden területen fontos a kiszámíthatóság, de különösen fontos ez a honvédelmi költségvetés esetében – hangsúlyozta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 29-én, a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat vitájában.
Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára a magyar – svéd hadiipari együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Svédországban folytatott tárgyalásain június 27-én. Közlemény.
Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök június 28-án hivatalos útra az olaszországi Udinébe utazott. A kétnapos eseményen Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország és Szlovénia katonai felsővezetői folytatnak tárgyalást a többnemzeti védelmi kezdeményezések lehetőségét vizsgálva.
A csapatzászlótól szinte elválaszthatatlanok a zászlószalagok: nemcsak díszei annak, hanem mintegy kiteljesítik jelentéstartalmát – emelte ki dr. Dankó István június 30-án, Tatán. A Honvédelmi Minisztérium jogi- és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára az MH 25. Klapka György Lövészdandár csapatzászlajára kötötte fel a honvédelmi miniszter által adományozott zászlószalagot.
A magyar repülő-műszakiak kiváló munkáját mi sem bizonyítja jobban, minthogy a hazai légtérvédelmi feladatok biztosítása érdekében magas szakmai hozzáértéssel hajtották végre a légierő technikai eszközváltásának rájuk háruló feladatait– köszöntötte levelében a repülő-műszakiakat - fegyvernemi napjuk alkalmából - dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.
MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnak nevezik ezentúl a Petőfi Sándor laktanyában állomásozó MH Támogató Dandárt.
Újabb megtiszteltetés a dandár számára, hogy tagja vagyunk az Európai Unió Harccsoportjának (European Union Battlegroup – EU BG), ezzel is bizonyítva, hogy uniós és NATO- tagságunkhoz méltóan nemzetközi szinten továbbra is megálljuk a helyünket – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor dandártábornok, parancsnok az ünnepélyes dandársorakozón.
Az elmúlt héten befejeződött a tizenegy nemzet katonáinak részvételével végrehajtott 23. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A kiképzési részleg tisztjei és altisztjei számára június 25-én, hétfőn három újabb felkészítés kezdődött meg.
Mozgalmas napokkal vette kezdetét a MH Nemzeti Támogató Elem ötödik váltásának szolgálata Afganisztánban. Az átadás-átvétel feladatai után a fegyverek hadműveleti területen történő „belövését" hajtotta végre az állomány - június 19-én hajnalban - az MH Tartományi Újjáépítési Csoport biztosítása mellett.