Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 24., kedd

15.264 - A kormányzat és az Országos Roma Önkormányzat közös konzultációja összefoglalásaként tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor és az ORÖ elnöke, Farkas Flórián. Kiderült: a cigányság tanulni akar és dolgozni.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Orbán: A megtorlásnak ereje van
2012, július 23 - 14:27 FZ - barikad.hu

A kormányzat és az Országos Roma Önkormányzat közös konzultációja összefoglalásaként tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor és az ORÖ elnöke, Farkas Flórián. Kiderült: a cigányság tanulni akar és dolgozni.


ffA negyven perces késéssel kezdődő sajtótájékoztatót egy fiatal tiszabői pedagógus, Csilleiné Mága Erika nyitotta meg, aki elcsukló hangon ismertette a hallgatóságot, hogyan tört ki a tiszabői mélyszegénységből egy Lungo Drom által alapított intézmény segítségével és hogyan lett tanár, majd ment vissza tanítani szülőfalujába. Elmondása szerint az intézmény segítségével számos tehetséges cigány fiatalból lett később például orvos vagy rendőr.

A megrendítő történet után Farkas Flórián emelkedett szólásra. Tájékoztatott, hogy az egy évvel ezelőtti megállapodásuk a miniszterelnökkel új politikát nyitott, és "a botránykapuk is bezárultak". Mint elmondta, olyan szintet értek el a felzárkóztatásban, amit az előző két ciklus alatt egyáltalán nem. Hozzátette: tízezreket vezettek vissza a munka világába a közmunkaprogram segítségével, és több, mint száz cigány fiatal került már be a szakkollégiumokba. Leszögezte: a közmunkát vállalók becsülettel, visszaélés nélkül dolgoztak.

Farkas Flórián szerint további intézkedésekre is sor került, így például az ezer cigány asszony kiképzése szociális munkásnak, akik elmondása szerint hidat fognak képezni a közösségek közt. Az ORÖ elnöke megköszönte Orbán Viktornak a cigányintegráció melletti kiállást, és nem engedte, hogy a program áldozatául essék a válságnak.

Öt és félmilliós lesz a munkaerőpiac

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, ha az akarat megvan, csak akkor lehetséges feljebb jutni, bár akkor is nehéz. Folytatta: egy év alatt még az ORÖ épületét is sikerült rendbe hozni, ami "nem pénz kérdése volt". A miniszterelnök leszögezte: bűnözésből és segélyből nem lehet megélni, és ezért is akarják a cigány társadalmat a munka felé vezetni, hogy öt- majd később öt és félmillió dolgozó legyen Magyarországon, amibe a cigányság is beletartozik. A nem cigány lakosság munkához segítéséről sajnos nem esett szó.

A miniszterelnök szerint tapasztalatai szerint hazugság az, hogy a cigányság nem szeretne dolgozni és csak a segélyből akarnak élni. Elmondta: a cigányok is szeretnék, ha kiterjedtebb lenne a program és ezért létre kívánnak hozni egy 3-4 fős "kormánybizottság-szerű dolgot", ami a miniszterelnökből, az ORÖ vezetőjéből és 1-2 miniszterből illetve államtitkárból állna. Ez a "bizottságféleség" ellenőrizné, hogy rendben folynak-e a munkálatok az integrációval.

Hangsúlyozta, a cigányprobléma nem magyar, hanem európai gond. Remélik viszont, hogy nem csak Brüsszelben, mert az annyira "nem fontos", hanem itthon is elégedettek lesznek az emberek.

"Nem megengedhető, hogy segélyből éljenek a munkaképesek"

Újságírói kérdésre Orbán Viktor elmondta, hogy a pécsi gyilkosság megrendítette, és részvétét fejezi ki a családnak. Úgy látja, a hangulat nem tud ilyenkor nyugalomban maradni, de le kell higgadni, és átgondoltan elemezni a helyzetet. A miniszterelnök szerint a Büntetőtörvénykönyv szigorítással jó irányba haladnak, és úgy látja, hogy a megtorlás erejének van visszatartó ereje és nem szabad engedni, hogy "magyar a magyarral szemben" kövessen el bűncselekményt.

Megismételte: a segélyből, bűnözésből nem lehet megélni. Nem engedhető meg, hogy hosszú távon segélyt kapjanak munkaképes emberek, de segíteni kell munkát találni nekik - nyilatkozta. Hozzátette: az európai gazdaság nem nő, a liberális piacmegoldás nem működik, ezért ez nehéz feladat.

Farkas Flórián a pécsi gyilkossággal kapcsolatban biztosított, hogy a cigányság legitim képviselete részvétét fejezi ki és arra kért mindenkit, ne általánosítsanak és ne ítéljék el ezért a magyarországi cigányságot. Hangsúlyozta, az egész cigányság elítéli és megveti a történteket.

Kapcsolódó cikkek:
   Tovább dagad a cigányszékház-botrány
   A pécsi cigányok egymástól is félnek, és nem tudni miből élnek
   Lebukott a benzintolvaj cigány Gyöngyöspatán (videóval)