Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 20., péntek

15.215 - Elkerülhetetlen a deviza alapú hitelek átalakítása

www.nemzetihirhalo.hu *************

Elkerülhetetlen a deviza alapú hitelek átalakítása 
2012-07-10 10:37:39 fuzesabonyi-hirhatar.hu 

A Széchenyi Hitelszövetség követendőnek tartja annak a néhány kereskedelmi banknak azokat az ügyfélprogramjait, ahol jelentősnek mondható, akár 25 és 50 százalék közötti tartozás elengedése mellett, több évre könnyített részletfizetéseket ajánl fel azoknak az ügyfeleknek, ahol a szerződés ismételt helyreállításával a családok megőrizhetik otthonaikat, a hitelek forintosítása pedig megteremti a tartozások kifizethetőségét vagy az ingatlanok értékesíthetőségét is. 

Néhány kereskedelmi banknál ugyanis a korábbiaktól eltérő, de jóval eredményesebbnek tekinthető adósvédelmi programokkal igyekeznek helyreállítani az ügyfelek fizetőképességét. A felajánlott új szerződések is jóval kedvezőbbek, ezért az adósok többsége teljesíthetőnek és vállalhatónak tartja. 

Fontosnak tartanánk, ha más pénzintézeteknél is hasonló megoldásokkal lehetne találkozni, de ennek elengedhetetlen feltétele, hogy a pénzintézetekre kiszabott különadók a hatékony, és nélkülözhetetlen lakossági hitelkonszolidáció érdekében felfüggesztésre kerüljön. 

Álláspontunk szerint rövidtávon nem várható olyan változás, ami képes lenne látványosan megállítani azt a rendkívül veszélyessé vált folyamatot, ami napjainkban már komolyan érezhető társadalmi katasztrófát és gazdasági károkat okoz. 

Elkerülhetetlennek tartjuk a devizalapú hitelek átalakításait, mert az adósok valós és hosszabb távra is tervezhetőbb megoldások hiánya miatt egyre kevésbé érzik magukénak a még fennálló szerződéses kapcsolatot, ami leginkább annak a következménye, hogy ezeknek a szerződéseknek a teljesítése a legtöbb esetben ellehetetlenült. Ki kell jelenteni, hogy a devizában nyilvántartott hitel egy alkalmatlan pénzügyi termék, amit a pénzintézetek az adósokkal együttműködve, de az állam közreműködésével végérvényesen ki kell, hogy vezessen a lakossági hitelek köréből. 

Egy olyan terméket kell átalakítani, aminek a kockázatai, azok együttes megjelenése önmagában is túlzott mértékű eladósodottsághoz, a szerződések ellehetetlenüléséhez, valamint lakóingatlanok kényszer-értékesítéséhez vezetett. A hibák és a felelősök keresése helyett a végleges megoldásokra kellene összpontosítani, mert további kísérletezgetésekre nincs idő. 

Széchenyi Hitelszövetség