Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 6., péntek

15.178 - Nemzeti Erőforrás Minisztérium > Egyetlen betegellátó hely sem szűnik meg


Feladó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Dátum: 2012. július 6. 14:08
Tárgy: Az EMMI 27. heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu



Az EMMI 27. heti hírlevele 2012-07-06
Tisztelt Címzett!

Hírlevelünkben közöljük várható, aktuális heti eseményeinket, illetve egy összefoglalót legfontosabb múlt heti híreinkből. Legfrissebb pályázati kiírásainkat listázhatja a Pályázatokra és Álláspályázatokra kattintva, és megtekintheti egyeztetés alatt álló jogszabálytervezeteinket is.

Időszak: 2012. június 29. - július 6.
Balog Zoltán a Nemzeti Gazdasági Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén

A magyar állam 2010-re a működésképtelenség határához érkezett, szükségessé vált tehát a struktúra átalakítása. A reformok segítségével egyebek mellett lehetővé válik a terhek igazságosabb elosztása, de mindenkinek meg kell tanulnia felülemelkedni saját részérdekein is. Ennek elfogadtatásában van nagy szerepe az olyan szervezeteknek, mint a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az NGTT július 2- i ülésén.

Tudatosan félrevezet a kazincbarcikai kórház főigazgatója

A kazincbarcikai kórház főigazgatója felelőtlen nyilatkozataival veszélybe sodorja az ellátás biztonságát, és indokolatlan aggodalmat kelt mind az intézményben dolgozó szakemberek, mind az ellátottak, mind a helyi polgárok körében. Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága ezt a magatartást határozottan elutasítja. A főigazgató kijelentésével ellentétben, az egészségügyi kormányzat soha sem ígérte, hogy semmi nem változik. Éppen ellenkezőleg, az államtitkárság a betegközpontúság és a traszparencia jegyében egészségügyi struktúraátalakítást hirdetett.

Döntés született a fekvőbeteg intézmények élére kiírt pályázatokról

Mint ismeretes, az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) 2012. március 30-án pályázatot írt ki.

Egyetlen betegellátó hely sem szűnik meg

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításának fő célja, hogy minden magyar állampolgár minden szükséges ellátást megkapjon – hangsúlyozta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteki doorstep sajtótájékoztatóján.

Újabb kapocs a magyarországi és a külhoni magyar civil szervezetek között

A Civil Információs Portál nem csak a törvényi kötelezettségek teljesítésének tere, kiváló fórum a civil szervezetek kapcsolatteremtésére és kapcsolattartására – hangsúlyozta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Társadalmi Szervezetek Munkacsoport ülésének július 4-i ülésén.

Közlemény a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok 2012. évi feladatalapú támogatásának összegéről

Támogató meghozta a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok feladatalapú támogatása döntéseit a nemzetiségi célú előirányzatokból nyújtott támogatások feltételrendszeréről és elszámolásának rendjéről szóló 28/2012. (III. 6.) Korm. rendelet alapján.

100 millió forinttal nőhet a magyar irodalom és könyvkultúra külföldi népszerűsítésének támogatása

A Balassi Intézet nyílt napján L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Vásárra visszük a magyar irodalmat – Publishing Hungary program bemutatására szervezett beszélgetésen vett részt 2012. június 5-én.

Levéltár a jog szolgálatában

Együttműködési megállapodást írt alá a Kúria elnöke és a Magyar Országos Levéltár főigazgatója csütörtökön, Budapesten. A két fél kölcsönösségen alapuló együttműködése a jogtörténet kutatására, valamint a magyarországi felsőbíróságok történetének kutatására is kiterjed. Az eseményen részt vett L. Simon László kultúráért felelős államtitkár.

A kormány kultúrpolitikája összhangban lesz a fővároséval

A kormány kultúrpolitikája a továbbiakban szoros összhangban fog működni a fővároséval – jelentette be L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a vasárnapi művészpiac (WAMP) fennállásának 6. évfordulója alkalmából rendezett budapesti ünnepségen 2012. június 3-án. Az államtitkár azt is elmondta: Budapest főépítészével, Finta Sándorral közös ötletpályázatot írnak ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épületének „felöltöztetésére” azért, hogy a ház a tárcához méltó megjelenést kapjon.

Folytatódnak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ továbbképzései

A 2009-ben megkezdett tanfolyamokon, a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező oktatók speciális múzeumi környezetben adják tovább a közgyűjtemények innovációjához szükséges kompetenciákat, melyeket a hazai felsőoktatás keretein belül nem lehet elsajátítani. Eddig 464 hallgató végezte el a 30, 60 és 120 órás továbbképzéseket.

„Tekintsenek partnernek!” - Egyeztetés közgyűjteményi és közművelődési érdekképviseleti szervezetekkel

A héten kerülhet a kormány elé az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi a közművelődési és közgyűjteményi intézményfenntartói struktúra számára legsürgetőbb átalakításokat. A tervezet véglegesítése érdekében ma rendkívüli szakmai konzultációt tartottak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságán, amelyen részt vettek a kérdésben érintett közgyűjteményi és közművelődési szakmai és érdekképviseleti szervezetek.

A helyi önkormányzatok 2011. évi közművelődési érdekeltségnövelő támogatása

A helyi önkormányzatok könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról szóló 4/2004. (II. 20.) NKÖM rendelet alapján a közművelődési támogatások listája.

Oktatási programok az EU-Kína Interkulturális Párbeszéd Éve 2012 keretében

Az Európai Unió és Kína a 2012-es évet az EU-Kína Interkulturális Párbeszéd Évének szentelte. A programsorozat célja a kultúrák közötti párbeszéd és kölcsönös megértés elősegítése kulturális és tudományos csereprogramokon keresztül.

A kormány tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését a hallgatói szerződésről

A Kormány januárban fogadta el a hallgatói szerződésről szóló kormányrendeletet, amely az ösztöndíjban, illetve részösztöndíjban részesülő hallgatókkal megkötendő szerződés részletes szabályait tartalmazta. A hallgatói szerződés célja biztosítani az adófizetők pénzéből folytatott tanulmányok megtérülését a társadalom számára.

Triatlon Nagyhét és Világkupa

Immáron 14. alkalommal rendezik meg Tiszaújvárosban a Triatlon Nagyhetet, idén Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára fővédnökségével.

Új névvel rendezik idén a Tour de Balaton-t

Spirit of Balaton néven rendezik 2012-től az eddig Tour de Balaton néven ismert, a tó körüli 24 órás kerékpáros túrát, amelyet idén 2012. július 7-én tartanak Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára fővédnökségével.

Kékszalag fesztivál és vitorlásverseny

Csütörtökön kezdődik Balatonfüreden a Kékszalag fesztivál és vitorlásverseny. A 2012. július 5-7. között rendezendő sportesemény egyik védnöke Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.

Gazdag sportkínálat az EFOTT-on

Hazánk legrégebbi nyári fesztiválját az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját (EFOTT) Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkárának fővédnökségével rendezi meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája.
A rendezvény sportkínálata igen gazdag, többek között wakeboard, strandröpladba, strandfoci, aerobik, kajakozás, kenuzás, szörf, zumba, kerékpározás és úszás is várja a sportrajongókat.

Soltész Miklós: elfogadhatatlan egy náci tömeggyilkos tetteihez hasonlítani a felülvizsgálatot

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint felháborító és elfogadhatatlan, hogy Korózs Lajos szocialista politikus egy náci tömeggyilkos tetteihez hasonlította a fogyatékos, megváltozott munkaképességű emberek egészségi állapotának komplex felülvizsgálatát.

Közlemény a 2012. évben befogadható szociális és gyermekjóléti kapacitások számáról

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalról, valamint eljárásának részletes szabályairól szóló 331/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 21/A. § (2) bekezdése szerint a miniszter közleményben teszi közzé a naptári évre vonatkozó kapacitást minden év január 15-éig, valamint szükség szerint a kapacitásokban év közben bekövetkező változást.

11,7 milliárd a megváltozott munkaképességűek foglakoztatására

Közel kétezer ember képzése és ötezer fő maximum öt hónapos, 100 százalékos bérköltség-támogatása valósulhat meg abból a 11,7 milliárd forintból, amelyet a kormány a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához és rehabilitációjához nyújt - jelentette be Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton, a Családháló Családi Olimpiáján.

Jelentősen javulhat az autizmussal élő emberek életminősége

A kormány 800 Millió Forintot fordít autizmussal élő emberek életminőségének javítására, az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás és a foglalkoztatás területén a szolgáltatások autizmus szempontú minőségének és hozzáférhetőségének fejlesztésére az Új Széchenyi Terv keretében ma megjelent pályázaton.

Segítséget kapnak az önkormányzatok esélyegyenlőségi programjaik elkészítéséhez

A hazai és uniós pályázatokon való indulás egyik feltétele lesz a települések esélyegyenlőségi programjának megléte. A programok elkészítéséhez az önkormányzatok – kérésüket figyelembe véve – 2013. július 1-ig kaptak haladékot a most elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően. A korábbi előírásokhoz képest új elem, hogy a szakmailag is megfelelő esélyegyenlőségi program elkészítéséhez ingyenes segítséget nyújt egy esélyegyenlőségi mentorhálózat felállításával a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának háttérintézménye.

Tájékoztató és háttéranyagok

Felsőoktatási intézmények vezetőinek név- és címjegyzéke (2012. július)

 

Pályázatok

Az EMMI és a Balassi Intézettel közös pályázata ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára

Az EMMI és a Balassi Intézettel közös pályázata ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára

Az EMMI és a Balassi Intézettel közös pályázata ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára

Az EMMI és a Balassi Intézettel közös pályázata ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra horvát állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára

Az EMMI és a Balassi Intézettel közös pályázata ösztöndíjas teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára

 

Álláspályázatok

A Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága Informatikai Osztály pályázatot hirdet operátor munkakör betöltésére

 

Jogszabálytervezetek

A térítési díjért igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezete

Az Útravaló Ösztöndíjprogramról szóló 152/2005. (VIII. 2.) Korm. rendelet módosításáról szóló kormány előterjesztés-tervezete

 

Hírek, információk nyugdíjasoknak és nyugdíj előtt állóknak

Figyelmébe ajánljuk a nemrég indult http://nyugdij.kormany.hu honlapunkat, amelyen hasznos információkat találhat nyugdíjjal, nyugdíjazással, programokkal, időseknek szóló pályázatokkal kapcsolatban és felveheti a kapcsolatot Minisztériumunk munkatársaival, szakértőivel. Ha elsők között szeretne értesülni a témával kapcsolatos hírekről, kérjük itt iratkozzon fel hírlevelünkre: http://nyugdij.kormany.hu/hirlevel