Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 20., péntek

15.205 - Nemzeti Erőforrás Minisztérium


Feladó: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Dátum: 2012. július 13. 12:34
Tárgy: Az EMMI 28. heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


Az EMMI 28. heti hírlevele 2012-07-13
Tisztelt Címzett!

Hírlevelünkben közöljük várható, aktuális heti eseményeinket, illetve egy összefoglalót legfontosabb múlt heti híreinkből. Legfrissebb pályázati kiírásainkat listázhatja a Pályázatokra és Álláspályázatokra kattintva, és megtekintheti egyeztetés alatt álló jogszabálytervezeteinket is.

Időszak: 2012. július 6-13.
Balog Zoltán az EPSCO ülésén

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter 2012. július 12-13-án a ciprusi EU-elnökség által rendezett foglalkoztatási és szociális ügyi informális miniszteri ülésen (EPSCO) vesz részt.

Balog Zoltán átadta a Civil Információs Centrumok megbízóleveleit

Összesen húsz civil szervezet nyerte el az első alkalommal meghirdetett Civil Információs Centrum címet, melyek képviselőinek Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter 2012. július 10-én ünnepélyes keretek között adta át a megbízólevelét. A fővárosi és a 19 megyei Civil Információs Centrum az új civil törvényben meghatározottak szerint jelentősen hozzájárul a megújult szabályozás megismerésének elősegítéséhez, a civil szervezetek megerősödéséhez, valamint a civil szervezetek közötti együttműködés hatékonyabbá tételéhez.

Új mentőállomás Rákospalotán

Új mentőállomást kaptak az Országos Mentőszolgálat XV. kerületi egységének dolgozói az egykori észak-pesti kórház telephelyén.

Az egészségügyi humánerőforrás monitoring fejlesztéséről írt alá szerződést Szócska Miklós

Európa többi országához hasonlóan Magyarországon is humánerőforrás-hiánnyal küzd az egészségügyi ágazat. A folyamatos, magas színvonalú betegellátás fenntartása érdekében elengedhetetlen tehát az ágazati humánerőforrás jellemzők, trendek nyomon követése, a megoldást segítendő pontos statisztikák és cselekvési tervek készítése.

Átvette kinevezését Hölvényi György

Balog Zoltán miniszter az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága vezetésére Hölvényi Györgyöt kérte fel, aki a mai napon vette át kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.

Latorcai Csaba helyettes államtitkár a németországi Szász Állami Tudományos és Művészeti Minisztérium munkatársait fogadta

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára 2012. július 03-05. között hivatalos látogatáson fogadta a németországi Szász Állami Tudományos és Művészeti Minisztérium munkatársait.

Tájékoztató a 2012. évi egyházi célú program-típusú támogatásokról

Ezúton értesítjük a Tisztelt Kérelmezőket, hogy a Támogató meghozta egyedi döntését a 2012. évi egyházi célú program-típusú támogatások felosztása tárgyában korábban „Felhívás az egyházi célú program-típusú központi költségvetési hozzájárulások támogatási lehetőségei” címmel megjelentetett Felhívásunkban foglaltak alapján.

XXI. századi könyvtárakra van szükség

A könyvtárakban idén a legnagyobb sikert aratott és legszebbnek tartott új, hazai kiadású könyveket ismeri el minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Fitz József-könyvdíj, amit a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 44. Vándorgyűlésén L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adott át Győrben.

Új vezető a Magyar Művelődési Intézet élén

Állománygyűlést tartottak ma reggel a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátuson, ahol L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az intézet új feladatainak ismertetése mellett bejelentette: a jövőben Závogyán Magdolna irányítja megbízott főigazgatóként az intézetet.

Kosztolányitól Esterházyig - magyar könyvek fordításához járul hozzá az állam

Benedek Elek meséi udmurtul, Mikszáth Kálmán Beszterce ostroma című regénye szlovákul, Weöres Sándor versei finnül, Esterházy Péter Harmonia Caelestise pedig ukránul jelenhet meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozzájárulásnak köszönhetően – jelentette be L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. A Petőfi Irodalmi Múzeum Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Irodája a Publishing Hungary Program keretében közel 18 millió forint szétosztásáról döntött a héten.

Megismételt pillanat a Magyar Nemzeti Múzeumban

Erdély nevezetes építészeti emlékei és tájai elevenednek meg Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotóművész kiállításán, amelyet Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitott meg 2012. július 10-én Magyar Nemzeti Múzeumban.

Egyeztetés a megyei intézmények átadásáról

A korábban megyei fenntartású könyvtárak és múzeumok megyeszékhelyeknek történő esetleges átadásáról egyeztetett július 9-én az érintett városok képviselőivel L. Simon László az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Ellenszavazat nélkül ratifikálták a farói egyezményt

A kulturális örökséghez való egyéni és közösségi jogot az egyetemes emberi jog részének nyilvánítja az Európa Tanács kulturális örökség társadalmi értékéről szóló farói keretegyezménye, amelyet ma ellenszavazat nélkül ratifikált az Országgyűlés.

Múzeumi negyed - Öt új épületbe hat intézmény kerülhet

Öt új épületnek és hat intézménynek adhat otthont a legkorábban 2018-ban megvalósuló múzeumi negyed a kormány döntése értelmében. A kabinet 160 millió forint többletforrás biztosításáról is határozott a Magyar Nemzeti Galéria gazdasági konszolidációjára, és az intézmény egyesülését a Szépművészeti Múzeummal kitolta augusztus 31-re.

Szabadidősport pályázatok 2012

A Magyar Olimpiai Bizottság Szabadidősportért felelős tagozata tájékoztatja az érdeklődőket, hogy a MOB 2012. évi Szabadidősportos pályázati kiírásai a mai napon 3 kategóriában meghirdetésre kerültek.

Nemzetközi Szenior Úszóverseny Tótkomlóson

Ezen a hétvégén, 2012. július 14-én rendezik a VII. Tótkomlósi Nemzetközi Szenior Úszóversenyt.
Az esemény fővédnöke Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportpolitikáért felelős államtitkára.

Családkongresszus kezdődött a Lakitelek Népfőiskolán

Több mint 250, az ország határain belülről és túlról érkezett népes család részvételével csütörtökön megnyitották a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) VIII. családkongresszusát a Lakitelek Népfőiskolán. A szakmai előadásokból és kapcsolatépítő programokból álló négynapos rendezvény kapcsolódik a tevékeny időskor és a nemzedékek közötti együttműködés nemzetközi évéhez is.

Kibővíti a kormány a Szociális Földprogramot

Új elemekkel egészül ki a hátrányos helyzetű családok megsegítését és a szegényebb régiók felzárkóztatását elősegítő Szociális Földprogram idei pályázata, amelynek köszönhetően még több család juthat önállóan biztos megélhetéshez. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által koordinált program a munkanélküliség kezelése mellett hozzájárul még a falvak népesség-megtartásához, a feketegazdaság visszaszorításához, a területi hátrányok mérsékléséhez, valamint a helyi társadalmi és gazdasági jólét javításához is.

Másfél milliárd forintra pályázhatnak a roma nőket foglalkoztató intézmények

Összesen 1,4 milliárd forintra pályázhatnak a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézmények mintegy hétszáz roma ember – elsősorban roma nő – egy évig tartó támogatott foglalkoztatására. A pályázatot Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Kocsis Péter Csaba, az Országos Roma Önkormányzat munkatársa mutatta be az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban tartott sajtótájékoztatón július 10-én. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésének fő célja, hogy javuljon a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő munkanélküli roma nők foglalkoztatása.

Válasz az LMP „vádiratára” a Roma Szakkollégiumok támogatásával kapcsolatban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága (EMMI-TFÁT) továbbra is fenntartja, hogy Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselőjének másodjára is megjelent, a roma szakkollégiumok támogatását firtató közleménye csúsztatásokon alapul, s úgy tekinti, ez irányú érdeklődésének nyilvánosságra hozatalából a liberális párt politikai hasznot remél.

Tájékoztató és háttéranyagok

2012/2013. évi közoktatási tankönyvjegyzék

 

Pályázatok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Balassi Intézettel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjra a 2012/2013-as tanévre

 

Jogszabálytervezetek

A Nemzeti Ifjúsági Stratégia 2012-2013. évekre vonatkozó cselekvési tervéről szóló jogszabály-tervezet

A Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve és a Sajátos nevelési igényű tanulók iskolai oktatásának irányelve kiadásáról szóló EMMI rendelet tervezete

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló előterjesztés tervezete

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központról szóló kormány-előterjesztés tervezete

Az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról szóló Korm. rendelet módosításáról