Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 24., kedd

15.266 - A miniszterelnök arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek például pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból.

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Az utolsó csatlós...
"Készülni kell a jövőre"
2012. július 24., 13:14 fidesz.hu

A miniszterelnök arra számít, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek például pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból.

A Fidelitas tagjai előtt tartott beszédében Orbán Viktor felidézte, a 80-as években a politikai helyzet egyszerűbb volt, mint manapság; megszállt ország voltunk, az volt a politikai program az volt, hogy az oroszok menjenek haza, a pozíciókból távozzanak a kommunisták, a helyükre a szabad választásokon megszavazott parlament és kormány kerüljön. A kormányfő szerint az ember nemcsak azt tudhatta biztosan, hogy mi az, amit meg akar változtatni, hanem szinte az is adta magát, hogy mire kellene lecserélni azt, ami van, mi a megoldás, és ha be akarunk rendezni egy új világot, annak milyennek kellene lennie, mi az, ami sikeres. Világos volt, hogy a nyugati világ a győztes világ, csatlakoztunk a NATO-hoz, és az Európai Unióhoz. 1990-ben úgy gondoltunk, hogy a nyugati világhoz való kapcsolódással egy emelkedő szakasz következik, mert Európával együtt mi is emelkedni fogunk.


Ehhez képest most ott tartunk, hogy bajban van az Európai Uniós, sőt az egész transzatlanti térség - fűzte hozzá a kormányfő. A miniszterelnök aláhúzta: az elmúlt tíz évben kiderült, hogy a mi civilizációnknál nagyobb teljesítményre képes versenytársak is megjelentek, Dél-Amerikában, Ázsiában, vagy éppen Oroszország személyében. Nem olyan egyértelmű, merre van az előre, a siker, kik lesznek a győztesei a következő 15-20 évnek - jegyezte meg. Mára megváltozott a helyzet, jó esetben átalakulófélben, rossz esetben szétesőben van az a keretrendszer, amiben Magyarország elhelyezte magát hosszú évek küzdelmének eredményképpen.

A kormányfő szerint a következő néhány évben nem áll be a világ olyan "jeges, kemény" struktúrába, mint ahogyan az történt a második világháború, vagy 1990 után; hanem képlékenyebb, alakíthatóbb lesz, mint az elmúlt húsz évben volt. A miniszterelnök szerint ez felértékeli annak a nemzedéknek lehetőségeit, és ezzel együtt a felelősségét is, amihez a Fidelitas mai nemzedéke tartozik. Leszögezte: a Fidelitasnak van már politikai súlya, az események befolyásolására képes erő. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fideszen belül a Fidelitasból érkezettek kis frakciója létszámában meghaladja az LMP frakcióját. A kormányfő arról is beszélt, hogy a Fidelitasból érkezett vezetők komoly pozícióban vannak. Példaként említette Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőt, Gyürk András európai parlamenti képviselőt, a 2010-es kampány vezetőjét, Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét, és Schmidt Csabát, Tatabánya polgármesterét. A Fidelitasnak nemcsak pozíciói vannak, hanem nagyon komoly tettei, története és eredményei is - jegyezte meg.
(...)