Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 23., hétfő

15.259 - Szijjártó: több magyar külpolitikai érdek egybeesik az amerikaival

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Szijjártó: több magyar külpolitikai érdek egybeesik az amerikaival 
MTI - SzegedMa 2012. július 19., csütörtök 

Több magyar és amerikai külpolitikai törekvés is egybeesik, így ezek erősíthetik egymást - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön Washingtonban Szijjártó Péter, a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára. 

Az államtitkár amerikai tudományos intézetek irányítóival találkozott szerdán háromnapos washingtoni látogatása keretében. Mint mondta, a politikával foglalkozó tudományos intézetek vezetőivel folyatatott tanácskozásain megállapították, hogy a magyar és az amerikai külpolitika között "több közös pont is van", például egyértelmű, hogy mindkét ország érdeke az erős NATO. További hasonlóság, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államok külpolitikájának középpontjába egyre inkább az ázsiai térség kerül, és Magyarország is arra törekszik, hogy "a szövetségkötések versenyének keretében" Kínával stratégiai szövetségesi kapcsolatot alakítson ki. 

Arról is beszélt, hogy Magyarország támogatja a nyugat-balkáni régió euroatlanti integrációs törekvéseit, ugyanakkor a térség stabilitása az Egyesült Államoknak is kulcsfontosságú. Szijjártó találkozott több véleményformáló értelmiségivel, újságírókkal és volt diplomatákkal, akiknek beszámolt a kormány elmúlt két évi teljesítményéről, továbbá arról, milyen intézkedéseket hoztak, hogy az országot sikeresen talpra állítsák. "Ők alapvetően az ország megújításával kapcsolatos döntésekről kérdeztek" - mondta. 

Az államtitkár közölte: a továbbiakban a washingtoni külügyminisztérium magyar ügyekkel foglalkozó tisztségviselőivel és meghatározó zsidó szervezetek képviselőivel fog tárgyalni. Szijjártó Péter kedden utazott Washingtonba. Az új külügyi államtitkár látogatásának fő célja, hogy bemutassa az ország megújítása során hozott kormányzati döntéseket, tájékoztasson azok eredményeiről, és erősítse a szövetségesi együttműködést a két ország között.