Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. július 21., szombat

15.234 - A MÚLT - KOR HÍRLEVÉL !! 2012. július. 20. / 2012/29.hét !! / Kovács Endre ::

From: Kovács Endre

Sent: Friday, July 20, 2012 2:37 PM
To: Kutasi József Antal

Subject: Múlt-kor Hírlevél - 2012/29. hét

 

A  MÚLT  -  KOR  HÍRLEVÉL  !!  2012.  július.  20.  /  2012/29.hét  !!  /  Kovács  Endre  ::
 

Múlt-kor Hírlevél - 2012/29. hét

 

MEGMENTÉSRE VÁRÓ HUNGARIKUMOK

Egy 14 darab magyar várost ábrázoló, kora újkori színezésű rézmetszeteket magában foglaló hollandiai anyagról beszélgettünk Lázár Tibor térkép- és hungarika gyűjtővel. Az UNESCO által 2004-ben a világörökség részévé nyilvánított osztrák gyűjteményhez stílusjegyeiben illeszkedő magyar vonatkozású városképek mindezidáig ismeretlenek voltak a szakirodalom, a műgyüjtők és a nagyközönség számára. A beszélgetés során olyan nevek kerülnek elő, mint Anna Beek, a csak keveseknek, ám méregdrágán dolgozó illuminátor és térképkiadó, a gyűjtemény „megrendelője", Laurens van der Hem, a jól prosperáló hágai ügyvéd vagy a híres, firenzei Medici család elől a gyűjteményt elhalászó Savoyai Jenő herceg, a törökverő hadvezér. A szakemberek leghőbb célja, hogy az eddig még publikálatlan hungarikum végleg magyar földre kerülhessen.

Kulcsár Ádám cikke a Múlt-kor magazin nyári számában

HÍREINKBŐL

Robbanó csokival akarták megölni Churchillt

Egy hetven évvel ezelőtt íródott levélben az áll, hogy a nácik egy robbanó csokoládéval akarták volna eltenni láb alól Nagy-Britannia háborús miniszterelnökét, Winston Churchillt. A merényletet titkosügynökök hajtották volna végre.

A legkeresettebb náci háborús bűnösök

2001 óta minden évben a Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff átfogó helyzetjelentést közöl a legkeresettebb náci háborús bűnösök listájáról, melynek élén egy 95 éves magyar, Csatáry László áll.

Miről tárgyaltak a KGB vezetői Budapesten?

A magyar és a szovjet állambiztonsági szervek közötti kapcsolat intézményesülésének egyik fontos állomását jelentette, hogy 1962-ben az Állambiztonsági Bizottság (KGB) és a magyar Belügyminisztérium együttműködési megállapodást kötött egymással.

 

Hogyan látták a perzsák Nagy Sándort?

Legendás hódító. Talán így lehetne a legrövidebben összefoglalni, hogy a görögök nyomán mit gondoltak Nagy Sándorról Nyugaton. A makedón uralkodó megítélése azonban érthető okokból teljesen más a perzsák nézőpontjából.

Elnöki autók

Az Egyesült Államok elnökének hivatalos autójáért az 1930-as évek óta az amerikai kormány különmegbízottja felel. Az elnöki szállítóeszköz évtizedek óta speciális kényelmi funkciókkal, páncélzattal és védelmi felszerelések sorával volt felszerelve.

Megvédik Timbuktut

Timbuktu arab lakossága fegyvereseket állít a Mali északi részét megszállás alatt tartó iszlamisták feltartóztatására, megakadályozandó, hogy a szélsőségesek további muszlim szentek sírját rombolják le.

HOL KAPHATÓ A MAGAZIN?

Ha nem találja, vagy csak nehezen tudja beszerezni a Múlt-kort, akkor az alábbi linken megkeresheti, hol kapható Önhöz a legközelebb:

www.mult-kor.hu/magazin_hol_kaphato