Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 17., szerda

15.769 - Brüsszel újabb csomagot vár el Orbántól

www.nemzetihirhalo.hu *************

Brüsszel újabb csomagot vár el Orbántól 
Baksa Roland 2012. 10. 17., 6:05 [origo] 

Lépéskényszerbe került az Orbán-kormány, várhatóan újabb megszorításokat lesz kénytelen bejelenteni, mert Brüsszel szerint felülbecsülte nemrég bejelentett csomagjának hatását. A kabinetnek most napokon belül el kell döntenie, honnan szed be 150-200 milliárd forint pluszpénzt jövőre, vagy pontosan min takarít meg ekkora összeget, ha nem akar uniós pénzektől elesni - értesült az [origo] kormányzati forrásokból. 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter alig másfél hete ismertette a kormánynak azt az intézkedéscsomagját, amellyel a kabinet a jövő évi költségvetésben tátongó 5-600 milliárd forintos lyukat próbálja eltüntetni. Egy 150 milliárd forintos megszorítást a hiánycél növelésével úszott meg a kabinet, emellett csaknem 400 milliárd forintos csomagot vázolt fel Matolcsy. 

Már a bejelentés napján látszott azonban, hogy csak a kormány állítja a csomagról, hogy az 400 milliárddal farag a jövő évi hiányon, mivel több tételt alaposan felülbecsült a kormány - ilyen például a pedagógusi életpályamodell elhalasztásával remélt megtakarítás vagy a pénztárgépeknek az adóhatósággal való összekötéséből várt közel 100 milliárdos extrabevétel. 

Közölték, ez nem elég 

Bár a hivatalos menetrend szerint az Európai Bizottság csak november 7-én mond róla nyilvános véleményt, a brüsszeli szakértők és az IMF már átszámolta a kiigazító csomagot. Az [origo] információi szerint a bizottság kevésnek találja a kormány intézkedéstervét. Az még átment, hogy 2,2-ről 2,7 százalékra felemelték a hiánycélt, de úgy látják, a megnövelt deficitet sem lehet elérni. Ezt informálisan meg is üzenték a kormánynak. 

Most azt várják a miniszterelnöktől, hogy napokon belül újabb intézkedésekkel egészítse ki a másfél héttel ezelőtt prezentált akciótervet, a lépéseket pedig a kormány hozza is nyilvánosságra. A kabinetnek 150-200 milliárd forint közötti megszorító intézkedést kell összeraknia, ennyi pluszforrást kell találnia a jövő évi büdzséhez, ha teljesíteni akarja Brüsszel igényét. 

A bizottság azzal revolverezi a kabinetet, hogy beváltja az év elején lebegtetett - előbb bedobott, majd felfüggesztett - fenyegetést. A magyar államháztartási hiány nyolc éve folyamatosan az uniós küszöbértéknek számító 3 százalék felett van, emiatt vonhatnak el uniós fejlesztési forrásokat Magyarországtól. Ha a kormány nem intézkedik gyorsan és kellő mértékben, akkor decembertől befagyasztanak közösségi pénzeket. 

Nincs nagy mozgástere a kormánynak 

A kabinet ezt mindenképp szeretné elkerülni. Ezt nemcsak az jelzi, hogy már e fenyegetés miatt állította össze a másfél héttel ezelőtti csomagot, hanem az is, hogy értesülésünk szerint szerda korán reggelre rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor az EU-tól érkezett jelzés hatására. 

A brüsszeli intést azért sem veheti félvállról Orbán, mert ha a költségvetési deficitet nem szorítja le a nemzetközi szervezetek által is elfogadhatóan 2,7 százalékra a kormány, akkor nem sok remény marad az IMF-tárgyalások folytatására. Ha pedig egyértelművé válik a befektetők számára, hogy a tárgyalások megszakadnak, akkor nagyot eshet a forintárfolyam, és fenntarthatatlan szintre emelkedhetnek a magyar államkötvények hozamai. 

Kapcsolódó: 
   Bajnai: Magyarország cakkban van (HVG)