Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 28., vasárnap

15.836 - Itt az új nyerőgép: az elektronikus útdíj rendszer

** www.nemzetihirhalo.hu *************

Itt az új nyerőgép: az elektronikus útdíj rendszer 

Október közepén vált ismertté, hogy ez év végén végleg megszűnik a Kiskundorozsma és az ausztriai Wels között évtizedek óta működő, kamionokat vasúton szállító kombinált fuvarozás, a Ro-La. 

Történik ez akkor, amikor éppen közbeszerzési eljárás alatt áll az elektronikus útdíj fizetési rendszer kiépítésére és működtetésére kiírt tender. Az elektronikus útdíj elvben a közúti nehéz tehergépjármű forgalom csökkentését, ezzel az utak terhelésének, állagromlásának mérséklését, a balesetbiztonságának növelését, és az áruforgalom egy részének vasútra történő átterelését volna hivatott elősegíteni. 

A kormány pont egy évvel az elektronikus útdíj bevezetését megelőzően tette tönkre az alternatívát jelentő kamionos vasúti szállítást. Joggal feltételezhető, hogy az útdíjjal pusztán a közúti áruszállítás terheit, és az ebből származó adóbevételeket kívánják növelni. Tehát az elektronikus útdíj rendszert egyfajta állami nyerőgépként alkalmaznák, miközben a közlekedők biztonságát veszélyeztetik és a környezet terhelését növelik. Továbbá a belföldi közúti árufuvarozók tömeges csődjét és a nem Magyarországon adózó nemzetközi fuvarozó vállalkozások térnyerését idézik elő. 

Korábban adminisztratív korlátok terelték vasútra a kamionokat, mert adóköteles közúti fuvarozási engedélykeretek a Ro-La-t versenyképessé tették. Elképesztő módon a 2012. évi költségvetésben a kormány nem biztosította a Ro-La korábbi, évi 650 millió forintos állami támogatását, amely a magas vasúti pályahasználati díjat volt hivatott ellensúlyozni. A rombolás tudatos. 

Bödecs Barnabás országgyűlési képviselő 

Megszűnik a Ro-La: 30 ezer kamion zúdul a sztrádákra 
2012. október 17. 8:13 Greenfo 

Véget ér a Ro-La magyarországi korszaka: decemberben indul utoljára Szegedről az ausztriai Welsbe kamionokat szállító vasúti szerelvény. 30 ezer nyerges vontató zúdul az autópályákra. LMP: kapjon a vasúti kamionszállítás állami támogatást! 

A decemberi menetrendváltással az osztrák Ökombi megszünteti a Kiskundorozsma és Wels között közlekedő gördülő országutat - erősítette meg aziho.hu értesüléseit Tomcsányi István. A hazai fuvarokat szervező Hungarokombi Kft. vezetője hozzátette: több mint egy évig küzdöttek a Ro-La - Rollende Landstrasse, azaz gördülő országút - fennmaradásáért, amely állami támogatás hiányában veszteségessé vált. Az osztrák Ökombi és a magyar Hungarokombi által üzemeltetett Ro-La évente 30 ezer kamiont fuvarozott vasúton Szeged és Ausztria között. (...) 

Elment a vonat... - Dr. Egely György, Jakab István 
http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=a0d551fb4 

Dr. Egely György nem kevesebbet, mint az életét tette fel arra, hogy egy működő, a gyakorlatban is sorozatban gyártható, a szabad energia kinyerésére alkalmas készüléket állítson elő az emberiség számára. A célegyenesben, amikor már minden megvalósulni (...)