Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. október 28., vasárnap

15.831 - Bagó Zoltán, Mészáros Alajos és Tőkés László sajtóközleménye

www.nemzetihirhalo.hu *************

Írásbeli kérdés az Európai Bizottsághoz: 
- Meddig tűri még a diszkriminatív Benes-dekrétumokat? 

Bagó Zoltán, Mészáros Alajos és Tőkés László sajtóközleménye 

Bagó Zoltán fideszes, Mészáros Alajos felvidéki (MKP) és Tőkés László erdélyi (EMNP) európai parlamenti képviselők írásbeli kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz a Benes-dekrétumok ügyében. 

A dokumentumban a képviselők rámutatnak: a diszkriminatív jogszabályokat Szlovákia 2007-ben megerősítette, ezért az Európai Bizottságnak fel kell lépnie azokkal szemben. 

A képviselők beadványukban felhívták a figyelmet: Szlovákiában a hírhedt nürnbergi törvények logikáját idéző jogszabályok vannak mind a mai napig hatályban. A dokumentumban a néppárti politikusok bemutatják a vonatkozó jogszabályi hátteret és emlékeztetnek: a szlovák parlament 2007. szeptember 20-án elfogadott határozatával megkérdőjelezhetetlennek, megváltoztathatatlannak és sérthetetlennek nyilvánította a kollektív bűnösség és faji megkülönböztetés elvét érvényesítő Benes-dekrétumokat. 

Az írásbeli kérdés ugyanakkor felhívja a figyelmet: a nemzetközi jogi alapelvek, az emberi jogi egyezmények, valamint a Lisszaboni Szerződés és az Európai Unió Alapjogi Chartája mellett az Európai Parlament által megalkotott számtalan jelentés és állásfoglalás is külön megerősíti a diszkrimináció tilalmának elvét. 

A három magyar európai parlamenti képviselő a levélben leszögezi: Nem elfogadható sem Szlovákia, sem az Európai Bizottság azon véleménye, hogy a Benes-dekrétumok történelmi dokumentumok, hiszen Szlovákia 2007-es határozatával élő jogrendszerének részévé tette a diszkriminatív szabályokat. 

Bagó Zoltán, Mészáros Alajos és Tőkés László a beadványban ezért határozott kérdést intéz az Európai Bizottsághoz: Mikor kötelezi Szlovákiát arra, hogy helyezze hatályon kívül a diszkriminatív Benes-dekrétumokat? 

Az Európai Bizottságnak két hónapja van a kérdés megválaszolására. 

Háttér: Mint ismert, az EP Petíciós Bizottsága szeptember 20-án tárgyalta a Dr. Juhász Imre, Hahn-Seidl Alida és Bagó Zoltán által benyújtott petíciót a Benes-dekrétumok ügyében. A szakbizottság elutasította az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét és nyitva hagyta a petíciót. Felszólította továbbá Szlovákiát, hogy hivatalosan nyilatkozzon a dekrétumok hatályosságát és érvényességét illetően, valamint döntés született egy hivatalos meghallgatás megrendezéséről a szlovák kormány képviselőinek részvételével. 

Strasbourg, 2012. október 26. 

További információ: 
Bagó Zoltán irodája: +32-228-37189 
Mészáros Alajos irodája: +32-228-47241 
Tőkés László irodája: +32-228-37801 
http://fidesz-eu.hu/ 
http://bago.fidesz-eu.hu/ 
http://www.meszarosalajos.sk/ 
http://tokeslaszlo.eu/